Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ καλεί τον Πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας να ανακαλέσει τις δηλώσεις του και να παραδεχθεί με παρρησία δημοσίως το λάθος του.

Δυστυχώς, το εμφυλιοπολεμικό πολιτικό κλίμα που ταλανίζει το εσωτερικό μέτωπο στην Κύπρο, έχει επιβαρυνθεί αφάνταστα με την άτυχη, άστοχη και ιστορικά ατεκμηρίωτη δημόσια δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, για «εισβολές των δύο μητέρων πατρίδων το 1974 στην Κύπρο». Η απόπειρα εκ μέρους του πρώτου πολίτη της χώρας για εξίσωση του πραξικοπήματος της Χούντας των Αθηνών με τη βάρβαρη τουρκική εισβολή, αποτελεί πράξη εθνικής αυτοκτονίας.
Όχι μόνο δεν διευκολύνει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, αλλά, τουναντίον, παρέχει ισχυρά ερείσματα στην τουρκική πλευρά για κλιμάκωση της αδιαλλαξίας της.
Η (εσκεμμένη;) παραποίηση της ιστορικής πραγματικότητας, για να εξυπηρετηθεί η διπλωματική πρακτική του καλού παιδιού, που με ευλάβεια εφαρμόζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ενίσχυση της διαπραγματευτικής διαδικασίας, αλλά, αντιθέτως, θολώνει τις διεθνείς πρωτοβουλίες για στήριξη της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.
Υπό τη σκιά αυτής της οδυνηρής πραγματικότητας, το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ καλεί τον Πρόεδρο της κυπριακής Δημοκρατίας να ανακαλέσει τις δηλώσεις του και να παραδεχθεί με παρρησία δημοσίως το λάθος του, συμμβάλλοντας στην εδραίωση συνθηκών ενότητας και ομοψυχίας, που ενδυναμώνουν τη θέση της ελληνικής πλευράς στον αγώνα της για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Ταυτόχρονα, καλούμε τον Πρόεδρο και τα πολιτικά κόμματα να υιοθετήσουν κοινό κώδικα στο επίμαχο θέμα, με άξονα τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έβαλε τα πράγματα στην ορθή τους βάση με τη φράση: «Η εισβολή του 1974 είναι τουρκική, εξελίχθηκε σε κατοχή, η οποία μάλιστα παραμένει μέχρι σήμερα. Και οι ευθύνες είναι αποκλειστικά τουρκικές γι’ αυτό».

Τώρα είναι η καταλληλότερη ώρα για αναθεώρηση της πορείας πλεύσης, υιοθετώντας πανεθνική στρατηγική στο Κυπριακό, αξιοποιώντας πλήρως, Κύπρος και Ελλάδα, τα πλεονεκτήματά μας ως ισότιμα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΞΕΝΗΣ ΞΕΝΟΦΩΝΤΟΣ
Πρόεδρος ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΠΗΓΗ