Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Το “ισλαμικό τρίγωνο” απειλή για τα βαλκάνια. Τα έλεγαν οι ορθόδοξοι Σέρβοι, αλλά δεν τους άκουγε κανείς!

Εντονη δράση των ακραίων Ουαχαμπιτών σε Βοσνία, Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Βουλγαρία
Εμφανής είναι η παρουσία τους, οι προσπάθειες προσηλυτισμού, η προπαγάνδα ακραίων ισλαμικών θέσεων, η στρατολόγηση νέων μαχητών του “ιερού πολέμου”, μέχρι τα κηρύγματα μέσω του διαδικτύου, όπως δείχνει και ένα τελευταίο βίντεο από τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.
Οι εξτρεμιστικές ισλαμικές θέσεις βρίσκουν έδαφος σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων, εγείροντας φόβους ότι η Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει το νέο χώρο ανάδειξης, στρατολόγησης, εκπαίδευσης και εξόρμησης ισλαμιστών μαχητών.
Σύμφωνα με τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού δικτύου της Ντόιτσε Βέλε (DW), το ενδιαφέρον για οργανώσεις που ασπάζονται ανάλογες θέσεις εστιάζεται στα ιδρύματα ανθρωπιστικής αρωγής και πολιτιστικής δράσης διαφόρων μουσουλμανικών κέντρων -κυρίως από τη Σαουδική Αραβία- που προωθούν τον Ουαχαμπιτισμό, δηλαδή την εγκρατή και καθαρή ερμηνεία του Ισλάμ. Τέτοια εντοπίζονται σήμερα κυρίως στη Βοσνία, στο Κόσοβο, στη Σερβία, στην Αλβανία, στην ΠΓΔΜ, αλλά και στη Βουλγαρία.
Αυξημένη δράση Ουαχαμπιτών στην ΠΓΔΜ
Πριν από λίγες ημέρες, έκανε την εμφάνισή του στο YouTube ένα βίντεο που δείχνει Αλβανούς της ΠΓΔΜ να κραυγάζουν συνθήματα υπέρ του Οσάμα Μπιν Λάντεν, καλώντας τους ομοϊδεάτες τους μουσουλμάνους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης να συστρατευθούν στον “ιερό πόλεμο”.

Στην ΠΓΔΜ τελευταία έχει ξεσπάσει έντονη διαμάχη και ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στον επικεφαλής της Ισλαμικής Θρησκευτικής Κοινότητας Σουλεϊμάν Ρετζέπι και τον ιμάμη Ραμαντάν Ραμαντανί του τζαμιού Ίσα Μπεγκ στα Σκόπια. Ο πρώτος ζήτησε από την κυβέρνηση των Σκοπίων και τη διεθνή κοινότητα να παρέμβουν για να σταματήσουν την αυξανόμενη δράση του ακραίων Ουαχαμπιτών. Μετά από αυτό ο δεύτερος εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρώτου, επιδιώκοντας την εκδίωξή του από την ηγεσία των μουσουλμάνων της ΠΓΔΜ.

Η Βουλγαρία νέο φυτώριο μουτζαχεντίν
Πηγές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και υπηρεσιών πληροφοριών, που επικαλείται η DW, διατυπώνουν φόβους για την αυξανόμενη δράση των Ουαχαμπιτών, που στοχεύει στην παραγωγή ορκισμένων μουτζαχεντίν. Όπως στην περίπτωση της Βουλγαρίας, όπου το ένα έκτο του πληθυσμού είναι ντόπιοι μουσουλμάνοι και που τα διάφορα ισλαμικά κέντρα βλέπουν ως μία δεξαμενή μαχητών με κατοχή ευρωπαϊκών διαβατηρίων, δηλαδή με ελεύθερη πρόσβαση στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα διάφοροι αναλυτές αναφέρουν ότι οι ριζοσπάστες ισλαμιστές έχουν κερδίσει έδαφος στη νότια και βορειοανατολική Βουλγαρία, όπου κατά τον πρώην βούλγαρο μουφτή Νεντίμ Γκεντζέφ επιδιώκουν τη δημιουργία ενός “ισλαμικού τριγώνου” ανάμεσα σε περιοχές της Βοσνίας, της ΠΓΔΜ και της Βουλγαρίας. Οι βουλγαρικές αρχές έχουν προβεί σε διάφορες αστυνομικές εξορμήσεις κατά ισλαμικών κέντρων στη χώρα, κλείνοντας αρκετά από αυτά, αλλά άγνωστο παραμένει τι θα κάνει με τους περίπου 3.000 αποφοίτους τέτοιων σχολείων.

Πάνω από 3.000 ισλαμιστές στην Βοσνία
Σταθερά από τη Βοσνία έρχονται όλο και περισσότερα στοιχεία στο φως αναφέροντας ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε μία φωλιά ακραίων ισλαμιστών και ότι οργιάζει η σχετική προπαγάνδα μέσω ισλαμικών ιστοσελίδων για στρατολόγηση νέων μουτζαχεντίν για τη διεξαγωγή του ιερού πολέμου (τζιχάντ) στην Ευρώπη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της επέμβασης προ μηνών μεγάλου αριθμού βοσνιακών αστυνομικών δυνάμεων στο χωριό Γκόρνα Μακόα, ένα πρώην σερβικό χωριό που είχε μετατραπεί σε άντρο των ακραίων ισλαμιστών όπου ίσχυε μόνο ο νόμος της σαρίας και η κυριαρχία των Ουαχαμπιτών. Τότε συνελήφθηκε και ο φερόμενος ως ηγέτης της οργάνωσης σεΐχ Νουσρέτ Ιμάμοβιτς.

Με αφορμή μία επιχείρηση το καλοκαίρι στο βοσνιακό χωριό Μπουγκόινο, όπου ανακαλύφθηκε οπλισμός και συνελήφθη σημαίνον στέλεχος των ισλαμιστών, ο ίδιος ο πρωθυπουργός της Βοσνίας Νίκολα Σπίριτς έκανε λόγο για τη βασική επιδίωξη των Ουαχαμπιτών, που είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους. Αυτό που είχαν στο μυαλό τους εκείνα τα ισλαμικά κέντρα που έστελναν χιλιάδες μαχητές να πολεμήσουν στον βοσνιακό εμφύλιο πόλεμο του 1992-95 (τα έλεγαν οι Σέρβοι, αλλά δεν τους άκουγαν). Τότε είχαν καταφθάσει 7.000 τέτοιοι μαχητές, ενώ σήμερα έχουν παραμείνει 3.000. Μη ξεχνάμε δε πως ο ίδιος ο Οσάμα Μπιν Λάντεν είχε λάβει τότε βοσνιακό διαβατήριο.

Του Μπάμπη Μπίκα

“Μακεδονία”
ΠΗΓΗ