Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Οι ΑμερικανοΕβραικές δυνάμεις φοβούνται τον ορθόδοξο Πατριώτη και Ήρωα της Σερβίας Μλάντιτς.

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΠΙΑΣΕΤΕ ΠΟΤΕ !
Ενα βήµα πιο κοντά προς την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων µε τη Σερβία έκανε χθες η Ε.Ε. Οι «27» πάντως δεν παρέλειψαν να ζητήσουν για άλλη µια φορά από τη σερβική κυβέρνηση πλήρη συνεργασία µε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Είναι ένα αίτηµα που δεν θα µπορούσε να ικανοποιηθεί χωρίς τη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς. βοβοσνιακές δυνάµεις. Στο θέµα του Κοσόβου κρατά χαµηλούς τόνους. Τον Ιούνιο του 2008 παρέδωσε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τον Ράντοβαν Κάρατζιτς, ενώ το 2001 είχε παραδώσει τον Σλόµπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο στρατηγός - φάντασµα
Ο Ράτκο Μλάντιτς, όµως, παραµένει ασύλληπτος εδώ και δεκαπέντε χρόνια – από τότε που εκδόθηκε ένταλµα σύλληψης εις βάρος του για εγκλήµατα πολέµου και εγκλήµατα κατά της ανθρωπότητας.
Ο άνθρωπος που ευθύνεται για την 43µηνη πολιορκία του Σαράγεβου και τη σφαγή στη Σρεµπ [-4785ρένιτσα δεν ήταν ακριβώς εξαφανισµένος όλο αυτό το διάστηµα: κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη ακόµη κι όταν στα Βαλκάνια κυκλοφορούσαν 60.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ. Το 2000 είχε εµφανιστεί στις κερκίδες ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ανάµεσα στην Σερβία και την Κίνα που είχε φιλοξενηθεί στο Βελιγράδι. Φορώντας φόρµα γυµναστικής και σκούρα γυαλιά ηλίου και συνοδεία µιας νεαρής γυναίκας, εµφανίστηκε ένα χρόνο αργότερα στην κηδεία του αδελφού του. Ηταν η εποχή που ο Μλάντις ζούσε χωρίς να κρύβεται σε ένα σπίτι το οποίο φρουρούσαν 52 πράκτορες.

Η ασυλία που απολάµβανε ο Μλάντιτς στη Σερβία έπαψε µε την πτώση του Μιλόσεβιτς, τη σύλληψη και παράδοσή του στη Χάγη. Ο στρατηγός, ωστόσο, δεν είχε την τύχη του προέδρου του. Σύµφωνα µε τους «Νew Υork Τimes», οι οποίοι επικαλούνται φίλους του στρατηγού που έπαιζαν πινγκ-πονγκ και σκάκι µαζί του, ο Μλάντιτς άρχισε από τότε να κρύβεται από στρατόπεδο σε στρατόπεδο και να αποφεύγει τις σερβικές αρχές µε τη βοήθεια ενός καλά οργανωµένου δικτύου πληροφοριοδοτών στις µυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Τον Μάρτιο του 2003, ο τότε πρωθυπουργός της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς υποσχέθηκε ότι θα τον συλλάβει. Λίγο αργότερα δολοφονήθηκε έξω από την έδρα της σερβικής κυβέρνησης. Παρά την πολιτική στήριξη που είχαν και στη συνέχεια οι διωκτικές αρχές στο κυνήγι του Μλάντιτς, έπεφταν στο τείχος που είχαν στήσει αξιωµατούχοι των µυστικών υπηρεσιών για την προστασία του.

Ανάλογη εξήγηση δίνει εξάλλου και ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς µε συνέντευξή του στην αµερικανική εφηµερίδα: «Ο Ράτκο Μλάντις δεν είναι ένας συνηθισµένος φυγόδικος», δηλώνει. «Μιλάµε για έναν έµπειρο στρατιώτη και µε µακρά εµπειρία στον πόλεµο. Οι πληροφορίες µας δείχνουν ότι αυτοί που εµπλέκονται στην προστασία του Ράτκο Μλάντιτς είναι απόστρατοι αξιωµατικοί οι οποίοι έχουν µεγάλη εµπειρία. Πολλοί από αυτούς εργάζονταν στις µυστικές υπηρεσίες και είχαν εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Ο στόχος µας εποµένως δεν είναι εύκολος».
Σύµφωνα πάντως µε τις σερβικές αρχές, το δίκτυο προστασίας έχει ατονήσει αισθητά. Οι προστάτες του πλέον δεν είναι δεκάδες, µετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μλάντιτς έχει γεράσει αρκετά και ότι ενδεχοµένως είναι άρρωστος. Ο ίδιος ο σέρβος πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι αρχές θα καταφέρουν να ξετρυπώσουν τελικά τον Μλάντιτς από την κρυψώνα του και έτσι ο ένας από τους δυο σέρβους φυγόδικους που παραµένουν ασύλληπτοι θα πάρει σύντοµα τον δρόµο για τη Δικαιοσύνη.

Παρά τη διάθεση συνεργασίας που δείχνει ειδικά την τελευταία διετία το Βελιγράδι, πολλοί δυτικοί διπλωµάτες παραµένουν επιφυλακτικοί σχετικά µε τις πραγµατικές προθέσεις της σερβικής κυβέρνησης. «Αυτό το παιχνιδάκι παίζεται εδώ και πέντε ή έξι χρόνια», δήλωσε στους «Νew Υork Τimes» διπλωµάτης διατηρώντας την ανωνυµία του. «Ή περιµένουν να πεθάνει από έµφραγµα και τα προβλήµατα στα νεφρά ή περιµένουν να µπουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να κουνήσουν ούτε το µικρό τους δαχτυλάκι».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
Οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν τη γνώµη της Κοµισιόν για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων
Το Βελιγράδι έδειξε για µια ακόµη φορά ότι το έλαβε το µήνυµα: «Εάν τον βρούµε σήµερα, θα τον συλλάβουµε σήµερα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Σερβίας Μπόζινταρ Τζέλιτς µετά την απόφαση των «27» να ζητήσουν τη γνώµη της Κοµισιόν για το θέµα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων, ένα διαδικαστικό βήµα που φέρνει τη Σερβία ακόµη πιο κοντά στον στόχο της ένταξης στην Ε.Ε. Σε αυτό το πλαίσιο, το Βελιγράδι έχει καταβάλει σηµαντικές προσπάθειες. Τον περασµένο Μάρτιο το Κοινοβούλιο ζήτησε συγγνώµη για τη σφαγή 8.000 αµάχων στη Σρεµπρένιτσα από τις σερ
ΠΗΓΗ