Στην δημιουργία παράλληλου δικτύου και την εγκατάσταση ηλεκτρονικών διοδίων προσανατολίζεται το υπουργείο Υποδομών, καθώς όπως ανέφερε την Τρίτη στη Βουλή ο υπουργός Δ.Ρέππας σε δύο χρόνια όλοι οι μεγάλοι δρόμοι μπορεί να λειτουργούν με ηλεκτρονικά διόδια, αρχής γενομένης από την Εγνατία.
Κατά την εξέταση του νομοσχεδίου στο οποίο προβλέπεται η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας και η βελτίωση του Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα των διοδίων είπε πως υπάρχουν αντιφάσεις οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και τόνισε ότι τα πελατειακής αντίληψης προβλήματα τα οποία προκύπτουν θα αντιμετωπιστούν.
«Στην Ελλάδα πληρώνουμε ακριβά και πυκνά διόδια» ανέφερε ο υπουργός, επισημαίνοντας πως υπάρχουν ακριβά διόδια σε δρόμους που τώρα κατασκευάζονται ενώ επιτρέπονταν η εντελώς ελεύθερη διέλευση από την Εγνατία από πολίτες άλλων χωρών, όπως Τούρκους και Βούλγαρους μεταφορείς. Ως αντίφαση κατέδειξε επίσης το γεγονός ότι στην Φθιώτιδα και την Πιερία, επί παραδείγματι, υπάρχουν συχνοί σταθμοί όταν στον νομό Λαρίσης, με το μεγαλύτερο μήκος για να διατρέξεις την διαδρομή Αθήνα - Θεσσαλονίκη, είναι πολύ λιγότεροι.
Επισήμανε πάντως πως «τα διόδια είναι διόδια» και «ο νόμος είναι νόμος» και τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες να είναι συνεπείς ως προς αυτό, αλλά - όπως είπε - και η Πολιτεία να είναι πολύ προσεκτική ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εξέλιξη αυτών των έργων.
Πρόσθεσε πως για τις τοπικές μετακινήσεις μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα κάποιος πολίτης δεν μπορεί να είναι υποχρεωμένος να πληρώνει διόδια για δραστηριότητες της καθημερινότητάς του και ανακοίνωσε πως αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης. Ζήτησε μάλιστα από τους βουλευτές να κάνουν προτάσεις.
Εξάλλου δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις για τα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα σε τομείς ή επαγγέλματα τα οποία αμέσως ή εμμέσως σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του υπουργείου.
Κατά την τοποθέτησή τους οι εισηγητές των κομμάτων μίλησαν όλοι για το τεράστιο ζήτημα των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκ μέρους της ΝΔ να τονίζει πως απαιτείται πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων διαφθοράς και όλων των εκφάνσεών του φαινομένου, την Λ. Κανέλλη (ΚΚΕ) να μιλά για βαθύτατα πολιτικό ζήτημα και να καταψηφίζει επί της αρχής, τον Α. Κολοκοτρώνη (ΛΑΟΣ) να διατηρεί επιφυλάξεις και τον Δ. Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνει μεν ότι καταψηφίζει να διευκρινίζει δε πως υπάρχουν και θετικές ρυθμίσεις στο σχέδιο νόμου.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ