Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Σκοτώθηκαν στα σύνορα φορώντας στολές του... UCΚ

ΣΚΟΠΙΑ Ενα από τα πιο σοβαρά επεισόδια εθνοτικής βίας των τελευταίων ετών σημειώθηκε κοντά στα σύνορα της πΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου, όταν τέσσερις Αλβανοί σκοτώθηκαν έπειτα από ανταλλαγή πυρών με την αστυνομία. Οι ένοπλοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν μεγάλη ποσότητα όπλων, μεταξύ των οποίων τυφέκια ακριβείας, νάρκες, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, σε ένα μικρό φορτηγό. Στην κατοχή τους βρέθηκαν εμβλήματα με τα διακριτικά του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCΚ), της παρακρατικής στρατιωτικής ομάδας Αλβανών που συγκρούστηκε με τις δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ, αλλά διαλύθηκε και αφοπλίστηκε με την ειρηνευτική συμφωνία του 2001 και την παραχώρηση περισσότερων πολιτικών δικαιωμάτων στην αλβανόφωνη κοινότητα.
Κατόπιν πληροφοριών που είχαν στη διάθεσή τους, οι αστυνομικές αρχές της πΓΔΜ έστησαν ενέδρα κοντά στα σύνορα, διενεργώντας ελέγχους στα διερχόμενα οχήματα. Οταν επιχείρησαν να σταματήσουν το φορτηγό, οι τέσσερις επιβαίνοντες που φορούσαν μαύρες στολές άρχισαν να πυροβολούν και η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά. Οι δύο από τους νεκρούς ήταν αλβανικής καταγωγής πολίτες της πΓΔΜ και ο τρίτος Αλβανός του Κοσσυφοπεδίου. Ολοι τους διέθεταν ποινικό μητρώο ενώ για τον έναν εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης. Η ταυτότητα του τέταρτου δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη.

Το επεισόδιο αυτό δεν είναι το μόνο που δείχνει τη συνεχιζόμενη ένταση στην πΓΔΜ των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, εκ των οποίων το ένα τρίτο αποτελείται από αλβανοφώνους, και δημιουργεί ερωτηματικά για το κατά πόσον ο UCΚ διαλύθηκε πραγματικά. Στις 29 Απριλίου είχε σημειωθεί ένα παρόμοιο περιστατικό ανταλλαγής πυροβολισμών μεταξύ των Αρχών και ενόπλων στην περιοχή των συνόρων. Σε αυτή την περίπτωση ο UCΚ ανέλαβε την ευθύνη, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής σκοτώθηκε ένας στρατιώτης της πΓΔΜ. Η κυβέρνηση διέψευσε αυτό τον ισχυρισμό, αλλά οι αστυνομικές αρχές ανακάλυψαν στο σημείο τέσσερις κρύπτες με μεγάλη ποσότητα οπλισμού.

«Σε αυτό το στάδιο τα δύο περιστατικά δεν μοιάζουν να συνδέονται. Η αστυνομία ενεργεί αποτελεσματικά και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σχετικά με την κατάσταση ασφαλείας της χώρας και των πολιτών » δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ ΤζορντάναΓιανκούλοφσκα.

Οι τόνοι της εθνικιστικής ρητορικής και των δύο πλευρών, Αλβανών και Σέρβων της πΓΔΜ, έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν, σε σημείο ώστε τον περασμένο μήνα ΗΠΑ και ΕΕ προειδοποίησαν την πΓΔΜ ότι η ειρηνευτική συμφωνία για τη διάλυση του UCΚ βρίσκεται σε κίνδυνο. Ενδεικτικό του αναβρασμού που επικρατεί είναι το γεγονός ότι την περασμένη Δευτέρα χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν στους δρόμους των Σκοπίων διαμαρτυρόμενοι εναντίον κυβερνητικών πολιτικών που όπως υποστηρίζουν υπονομεύουν τα δικαιώματα των μειονοτήτων.
Παρά το γεγονός ότι μετά το 1998 οι ΗΠΑ έβγαλαν τον UCΚ από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων και χαρακτήρισαν τα μέλη του «μαχητές της ελευθερίας», στη βάση δεδομένων του αμερικανικού υπουργείου Εθνικής Ασφαλείας σχετικά με την τρομοκρατία, συνεχίζει να κατατάσσεται ως σήμερα στις ανενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις.