Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες θα σιωπήσουν τα blogs σε Ελλάδα και Κύπρο. Δεν θέλουν ο κόσμος να μαθαίνει την αλήθεια στις κρίσιμες αυτές στιγμές του έθνους !

Η υπόθεση της ιστοσελίδας και το κενό της κυπριακής νομοθεσίας
Η υπόθεση με την ιστοσελίδα «Christofias Watch» έφερε στην επιφάνια το νομικό κενό που υπάρχει στην κυπριακή νομοθεσία, αναφορικά με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Τύπου και των λεγομένων μπλοκς.
Ο ηλεκτρονικός Τύπος στην Κύπρο, όπως η δική μας εφημερίδα, έχει τεθεί κάτω από τον ισχύοντα περί Τύπου (τροποποιητικού) Νόμου 84/1 του 2002 και των περί Τύπου Νόμων του 1989-2001 (άρθρα 9/1 και 10/1), όπως ισχύει και για τον έντυπο Τύπο.
Έχουμε τη γνώμη, ότι οι αρμόδιοι του κράτους θα πρέπει να ετοιμάσουν ανάλογη νομοθεσία και για τον ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς και για τη λειτουργία των διαφόρων μπλοκς.
Η ελευθερία του Τύπου και της έκφρασης, είναι ο πρώτος βασικός κανόνας στη Δημοσιογραφία. Αλλά, υπάρχει ένα όριο. Όλοι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουμε ότι το λιβελογράφημα αποτελεί ποινικό αδίκημα. Από την άλλη, κανένας λειτουργός του Τύπου δεν έχει το δικαίωμα να εξευτελίζει δημοσίως και να καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η εμφάνιση του Διαδικτύου έδωσε την ευκαιρία στους ανθρώπους των ΜΜΕ (εκδότες και δημοσιογράφους) να επιλέξουν τον ιστοχώρο για την πιο γρήγορη μετάδοση των ειδήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι λειτουργοί του Τύπου, είτε του έντυπου είτε του ηλεκτρονικού, πιστεύω, ότι λειτουργούν στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας (τις πλείστες τουλάχιστον φορές).

Παράλληλα, έχουν εμφανιστεί στο Διαδίκτυο οι διάφορες ιστοσελίδες και τα λεγόμενα μπλοκς. Η ελευθερία της έκφρασης και της μετάδοσης ιδεών είναι αρχή των δημοκρατικών καθεστώτων. Αλλά και εδώ υπάρχουν τα όρια, αυτά που ισχύουν στους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα, και μάλιστα κάτω από την ανωνυμία, να γράφει χυδαιότητες, να απειλεί, να βρίζει τον οποιονδήποτε. Όταν μάλιστα, στο διαδίκτυο ανεβαίνουν και ανήλικοι, τότε είναι που δημιουργούνται και τα γνωστά κοινωνικά προβλήματα.

Αν και εμείς εδώ στην Κύπρο δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της ασυδοσίας που υπάρχει στο διαδίκτυο, γιατί είναι ένας χώρος χωρίς σύνορα, εντούτοις στα πλαίσια της Κυπριακής Δημοκρατίας η Βουλή των Αντιπροσώπων θα πρέπει να θεσπίσει την κατάλληλη νομοθεσία και για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Τύπου, αλλά και για την ίδρυση των ιστοχώρων.

Είναι απαραίτητο το νομικό πλαίσιο, για να τεθεί κάτω από ένα νόμιμο έλεγχο το περιεχόμενο των διαφόρων ιστοσελίδων και η ανωνυμία των εκδοτών τους.

Γιατί, δεν μιλάμε μόνο για τις ιστοσελίδες που περιέχουν κείμενα, μιλάμε και για τις ιστοσελίδες που προωθούν τον τζόγο, την παιδεραστία, την πορνεία και ό,τι άλλο φανταστείς, μέσω του διαδικτύου.

Κάνοντας αρχή από την Κύπρο, θα μπορούσαμε να πείσουμε και την Ευρωπαϊκή Ένωση να θεσπίσει, σε ευρωπαϊκό πια επίπεδο, εκείνους τους νόμους που θα διέπουν τη λειτουργία του ηλεκτρονικού Τύπου και των ιστοσελίδων.

Στην ελευθερία της έκφρασης λέμε «ναι», στην ασυδοσία λέμε «ΟΧΙ».

http://www.romiossini.com/