Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ιεράρχες μποϊκοτάρουν την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο

Λευκωσία: Τα βήματα του μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος θα απουσιάσει από την τελετή υποδοχής του Πάπα Βενέδικτου του Ιστ΄στις αρχές Ιουνίου, θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες και άλλοι -τουλάχιστον- τέσσερις αρχιερείς. Πρόκειται για τους μητροπολίτες Κηρυνείας Παύλο και Τριμυθούντος Βαρνάβα, καθώς και τους χωρεπισκόπους Καρπασίας Χριστοφόρο και Αμαθούντος Νικόλαο, χωρίς να αποκλείεται να ακολουθήσουν και άλλοι.
Ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε στον «Φ», ότι στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου γίνεται αναφορά στο ότι ο Πάπας είναι αιρετικός, αφού υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν δογματικές διαφορές. «Όποιος έχει δογματική διαφορά με την ορθόδοξη πίστη θεωρείται από την Εκκλησία μας αιρετικός και αυτό είναι ξεκάθαρο για όσους γνωρίζουν περί δογμάτων», είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με δηλώσεις του και ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.
Αμφότεροι, πάντως, ξεκαθαρίζουν πως δεν πλήττεται η Ορθοδοξία από συζητήσεις ή επαφές με αιρετικούς ή και με αλλόθρησκους.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι θεωρούν ως πολύ αρνητικό τον προσηλυτισμό που προωθεί Καθολική Εκκλησία μέσω της λεγόμενης Ουνίας. Με τη μέθοδο αυτή, επίσκοποι με την ίδια εμφάνιση των ορθοδόξων επισκόπων αριστάνουν τους ορθόδοξους αλλά μνημονεύουν τον Πάπα, εις βάρος της ορθόδοξης πίστης.

Άλλο Πάπας, άλλο Πρόεδρος
Μέλη της Ιεράς Συνόδου υποστηρίζουν ότι δεδομένου ότι η επίσκεψη του Πάπα είναι επίσκεψη αρχηγού κράτους δεν υποχρεούνται να τον υποδεχθούν κατά την άφιξή του στην Πάφο, όπως θα πράξουν άλλοι Συνοδικοί.
Οι ίδιοι προσθέτουν, ότι η πρόσκληση προς τον Πάπα δεν προέρχεται από την Εκκλησία της Κύπρου αλλά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτό διευκολύνει τη θέση τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ φέρεται να εξέφρασε τη θέση ότι κάποια μέλη της Συνόδου μπορούν να παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα στην Πάφο και κάποιοι άλλοι να είναι παρόντες κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα επισκεφθεί το δωμάτιο του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και θα παρακαθήσει σε γεύμα.
Ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν θεωρεί πως όποιος παρευρεθεί στην υποδοχή προδίδει την πίστη και όποιος δεν παρευρεθεί την στηρίζει. Δεν αποτελεί θρησκευτικό γεγονός αλλά κυρίως πολιτικό η επίσκεψη του Πάπα, πρόσθεσε ο χωρεπίσκοπος.
Ο ίδιος ανέφερε ότι θα βρίσκεται στην Αρχιεπισκοπή όταν θα φτάσει ο Πάπας και πρόσθεσε, πως δεν θα ήταν φρόνιμο να φύγει από την Αρχιεπισκοπή.
Περισσότερα στο σημερινό φύλλο του «Φιλελευθέρου»

http://www.philenews.com/