Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, το οποίο υπογράφει η Cansu Çamlıbel, με τίτλο «Μπορεί να μεταβεί στην Αθήνα μαζί με τον Ερντογάν» γράφει ότι η Kezban Hatemi, δικηγόρος και σύμβουλος του “Ρωμιού Πατριάρχη Φαναρίου” Βαρθολομαίου, ανέφερε ότι τους έχουν περιέλθει κάποιες ενδείξεις πως ο Πρωθυπουργός Ερντογάν στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αθήνα, στις 14 – 15 Μαΐου, μπορεί να καλέσει και τον Πατριάρχη.Η ίδια χαρακτηριστικά είπε: «Εάν ο Ερντογάν κάνει κάτι τέτοιο, αυτό θα σηματοδοτήσει και τη βαρύνουσα σημασία της Τουρκίας. Αυτό σημαίνει ότι “στην Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων έφερα μαζί μου και τα 300 εκατομμύρια Ορθοδόξων όλου του κόσμου”. Αυτό θα ταρακουνήσει το σύμπαν». Το δημοσίευμα, που συνεχίζεται στις εσωτερικές σελίδες με τον τίτλο «Να πάει στην Αθήνα με τον Πατριάρχη, να ταρακουνηθεί το σύμπαν»,
σημειώνει ότι η κ. Hatemi τόνισε, επίσης, πως η τουρκική κυβέρνηση αξιολογεί με σοβαρό τρόπο το βήμα αυτό. Παράλληλα, επεσήμανε ότι μια τέτοια χειρονομία καλής θέλησης της κυβέρνησης θα στείλει και ένα σοβαρό μήνυμα «εναγκαλισμού» της ρωμαίικης κοινότητας, η οποία θεωρεί τον εαυτό της ως αιχμάλωτη.
Η κ. Hatemi τόνισε, ακόμη, ότι και οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Η ίδια, αφού ανέφερε ότι η Σχολή μπορεί να ανοίξει με ένα απλό τηλεφώνημα του Διευθυντή Εθνικής Εκπαίδευσης, είπε και τα εξής:
Η κ. Hatemi τόνισε, ακόμη, ότι και οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο. Η ίδια, αφού ανέφερε ότι η Σχολή μπορεί να ανοίξει με ένα απλό τηλεφώνημα του Διευθυντή Εθνικής Εκπαίδευσης, είπε και τα εξής:
Η επίσημη πρόσκληση μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή:
■ Ελπίζω ο Π/Θ Ερντογάν μεταβαίνοντας στην Αθήνα να πάρει μαζί του και τον Πατριάρχη και να δείξει το ειδικό βάρος της Τουρκίας. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; ‘Στην Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων, έφερα μαζί μου και τα 300 εκατομμύρια Ορθοδόξων όλου του κόσμου’. Αυτό θα ταρακουνήσει το σύμπαν. Την ίδια στιγμή θα έχουν προσγειωθεί στην Αθήνα και αεροσκάφη από την Αμερική, σχεδόν θα την καταλάβουν [σ.σ.: προφανώς αναφέρεται στο πιθανόν ενδιαφέρον που θα επιδείξουν οι Έλληνες των ΗΠΑ]. Η Τουρκία πρέπει να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι είναι πλέον μια δημοκρατική και διάφανη χώρα. Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση αυτό το σκέπτεται σοβαρά. Μακάρι να αποφασίσει προς την θετική κατεύθυνση. Στον Πατριάρχη μέχρι στιγμής δεν έχει λεχθεί κάτι επίσημα προς την κατεύθυνσης αυτή, όμως μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή».
Αποτελεί λάθος η παρομοίωση με το Βατικανό:
■ Δεν είναι θέμα του κοσμικού κράτους να ανακηρύξει τον Πατριάρχη «Οικουμενικό». Η Οικουμενικότητα είναι ένα σύμβολο της Χριστιανοσύνης και του Ορθόδοξου δόγματος. Αυτό δεν μας ενδιαφέρει διόλου. Παράλληλα, δεν είναι ούτε θέμα της Τουρκίας.
■ Αυτοί, οι οποίοι διαδίδουν θορυβωδώς ότι «θα γίνουμε σαν το Βατικανό», δεν αντιλαμβάνονται τίποτε. Καταρχάς, προκειμένου να γίνεις Βατικανό, πρέπει να απαιτήσεις έδαφος. Το Πατριαρχείο δεν έχει κανένα τέτοιο αίτημα. Ούτε και η Ορθόδοξη θρησκεία. Το Πατριαρχείο βρίσκεται μόνο στην “Εκκλησία του Φαναρίου”. Ο Πατριάρχης μεταβαίνει στις άλλες Εκκλησίες εφόσον έχει προσκληθεί. Ο Πατριάρχης είναι συνδεδεμένος με το κράτος του. Άλλωστε, τη στάση του αυτή την έχει εκφράσει και με όσα έχει πράξει όσον αφορά την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ε.Ε..
Το τελευταίο στάδιο για τη Θεολογική Σχολή:
■ Ο πρώην Υπουργός Εθνικής Παιδείας Hüseyin Çelik είχε αναφέρει ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό εμπόδιο. Χαρακτηριστικά είχε πει: «Και σήμερα ακόμη είμαστε έτοιμοι να την ανοίξουμε». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η άποψη της σημερινής Υπουργού Nimet Çubukçu. Έχει συζητηθεί το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας [ΣΕΑ].
Ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης [ΥÖΚ], Erdoğan Teziç, αναζήτησε μια φόρμουλα. Θετικό μήνυμα έστειλε, επίσης, και ο Π/Θ Ερντογάν μιλώντας πέρσι στη νήσο Πρίγκηπο με εκπροσώπους της ρωμαίικης κοινότητας. Όμως, δυστυχώς, υπάρχει μια συγκεκριμένη νοοτροπία, η οποία είναι δύσκολο να υπερκερασθεί. Ούτε και το ΑΚΡ είναι ένα ομοιογενές κόμμα, υπάρχουν αντιστάσεις.
Αρκεί ένα τηλεφώνημα:
■ Η Διεύθυνση Εθνικής Εκπαίδευσης με επιστολή της προς τη Σχολή είχε αναφέρει: «Κλείνω το Θεολογικό σου Τμήμα, επειδή αντιβαίνει στο Σύνταγμα». Στα αρχεία δεν υπάρχει κάποια σχετική επιστολή, η οποία να έχει προέλθει από το Υπουργείο. Άλλωστε, ούτε και εγώ έχω την εντύπωση ότι στα κρατικά αρχεία υπάρχει ένα ανάλογο χαρτί. Εάν υπήρχε, θα είχε μνημονευτεί προ πολλού. Αυτές είναι δουλειές που έγιναν κατά τη διάρκεια των γεγονότων της Κύπρου και οφείλονται σε καθαρά πολιτικά κίνητρα.
■ Στην πραγματικότητα, η Σχολή δεν είναι κλειστή. Ο Τούρκος Διευθυντής της Σχολής συνεχίζει και σήμερα ακόμη να μισθοδοτείται από το κράτος. Η Βιβλιοθήκη της Σχολής είναι ανοικτή, όμως δεν υπάρχουν σπουδαστές. Είναι ένα θέμα, το οποίο μπορεί να διευθετηθεί χωρίς καμία πολιτική βούληση. Μπορεί να σταλεί μια απλή επιστολή, από τη Διεύθυνση Εθνικής Εκπαίδευσης, όπως ακριβώς συνέβη και με το κλείσιμό της. Αρκεί ακόμη και ένα απλό τηλεφώνημα του ίδιου Διευθυντή, προκειμένου η Σχολή να συνεχίσει τη λειτουργία της από το σημείο, στο οποίο είχε μείνει.
Δηλώσεις Ερντογάν
Την ευχή και ελπίδα ότι τα προβλήματα στην Ελλάδα θα ξεπεραστούν «μια ώρα αρχύτερα», εξέφρασε ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ταγίπ Ερντογάν, που θα επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδος. Ο Τούρκος πρωθυπουργός παρατήρησε ότι η εικόνα που δημιουργείται για την ελληνική οικονομία μπορεί να είναι στρεβλωμένη από την εφαρμογή των κριτηρίων του Μάαστριχ και επανέλαβε την πεποίθησή του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το συντομότερο τις δυσκολίες .
«Ελπίζω η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα να μην επηρεάσει αρνητικά την περιοχή. Ελπίζω ότι η ελληνική η κυβέρνηση θα ξεπεράσει τα προβλήματα μια ώρα αρχύτερα», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός. Απαντώντας σε ερωτήσεις της εφημερίδας ΜΙΛΛΙΕΤ ο κ. Ερντογάν, απέκλεισε κάθε σκέψη αναβολής της επίσκεψης λόγω της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα.
To Κόμμα της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν κυριάρχησε στην τουρκική πολιτική σκηνή μετά την κρίση του 2001, και την εφαρμογή ενός ιδιαίτερα σκληρού προγράμματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το πρόγραμμα αυτό οδήγησε σε σύντομη και θεαματική σταθεροποίηση της οικονομίας, σε πραγματική ανάπτυξη εντυπωσιακών ρυθμών και μία πολιτική σταθερότητα, πρωτόγνωρη στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.