Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Ισραήλ: Ο Μαχμούντ Αμπάς καταδικάζει τη "σφαγή" στη Γάζα και κηρύσσει τριήμερο πένθος. Η Σουηδία καλεί στο ΥΠΕΞ τον ισραηλινό πρεσβευτή για διευκρινίσεις, και ζητεί από την ΕΕ να απαντήσει

"Το Ισραήλ θα πρέπει να επωμιστεί τις συνέπειες των πράξεών του που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου"...
 Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή που πραγματοποίησαν ισραηλινοί κομάντος νωρίτερα σήμερα εναντίον της διεθνούς νηοπομπής που κατευθυνόταν στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη.
"Θεωρούμε ότι πρόκειται για σφαγή την οποία καταδικάζουμε", είπε ο Αμπάς σε δήλωσή του στην παλαιστινιακή τηλεόραση. "Θα λάβουμε δύσκολες αποφάσεις απόψε", είπε.
Μια συνεδρίαση της παλαιστινιακής διοίκησης για το θέμα αυτό έχει προγραμματιστεί σήμερα στις 18.00 τοπική ώρα, διευκρίνισε επίσημη παλαιστινιακή πηγή στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης.
Την ίδια ώρα στη Στοκχόλμη ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να "διαπιστωθεί γρήγορα" τι συνέβη με τη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα μεταφέροντας φιλο-παλαιστίνιους ακτιβιστές και τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Μπιλντ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του. "Προσπαθούμε να διευκρινίσουμε τί συνέβη. Καλέσαμε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να ενημερωθούμε", υπογράμμισε προσθέτοντας ότι είναι σε επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον για να εξασφαλίσει ότι η ΕΕ θα δώσει "σαφή απάντηση εντός της ημέρας, όταν θα έχουμε μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη".

Ανάμεσα στα θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν είναι αν τα γεγονότα διαδραματίστηκαν σε διεθνή ύδατα ή σε χωρικά ύδατα του Ισραήλ, επισήμανε ο Μπιλντ.

"Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και θα έχει σοβαρές συνέπειες. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό να διευκρινιστεί τί συνέβη", είπε.