Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Έφερε μαζί του ο Ερντογάν τα «βομβαρδιστικά» του και τις φρεγάτες του

Με την κάλυψη των όπλων έγινε τελικά η «απόβαση» του Ταγίπ Ερντογάν και της πολυμελούς συνοδείας του στην Αθήνα.
Ο τούρκος πρωθυπουργός δεν τήρησε ούτε καν τα προσχήματα που επιβάλλει η διπλωματία και τον σεβασμό κάποιων κανόνων από τη στιγμή που αποδέχεσαι μια πρόσκληση να επισκεφτείς επίσημα μια χώρα, δίνοντας εντολή να σταματήσουν οι προκλήσεις της τουρκικής αεροπορίας και του τουρκικού ναυτικού στο Αιγαίο. Τόσο τα τουρκικά μαχητικά, όσο και τα τουρκικά πολεμικά πλοία δημιούργησαν και λίγο πριν και κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν και των δέκα υπουργών του στην Αθήνα κλίμα επικίνδυνης έντασης και βίαιης αμφισβήτησης στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι, ξεπερνώντας κάθε όριο, «έσπασαν» ακόμα και την... παράδοση που επιβάλλει να μη γίνονται πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών κατά τη διάρκεια επίσημων επισκέψεων επικεφαλής κυβερνήσεων της Ελλάδας στην Τουρκία και αντίστροφα. Την Παρασκευή το πρωί και λίγο πριν απογειωθεί το αεροσκάφος που μετέφερε τον Ερντογάν στην Αθήνα, έξι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, δύο εκ των οποίων οπλισμένα με πυραύλους αέρος αέρος, εισέβαλαν στο FIR Αθηνών από την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου, παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο και δεν επέστρεψαν στο τουρκικό FIR παρά μόνο στις 9:55, δηλαδή επί 35 λεπτά πετούσαν πάνω από το Αιγαίο.
 Η κίνηση αυτή των Τούρκων ανάγκασε την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να απογειώσει μαχητικά αεροσκάφη επιφυλακής για την εικονική αναχαίτιση των «εισβολέων».
Την προηγουμένη οι Τούρκοι, με οπλισμένα αεροσκάφη, είχαν κάνει «σουρωτήρι» τον ελληνικό εναέριο χώρο με 22 παραβιάσεις, πολλές εκ των οποίων εξελίχτηκαν σε εικονικές αερομαχίες.
Όμως ενδεικτικό του ότι οι Τούρκοι ήθελαν όχι μόνο να κλιμακώσουν την ένταση, αλλά και να δείξουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν από τις επεκτατικές διεκδικήσεις είναι ότι προγραμμάτισαν σε καίρια σημεία στο Αιγαίο τρεις μεγάλης έκτασης αεροναυτικές και αποβατικές ασκήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό οι τουρκικές δυνάμεις προχώρησαν σε επιλεγμένες προκλήσεις.Στις αρχές της εβδομάδας τουρκική φρεγάτα παρενόχλησε 3 φορές ελληνικά στρατιωτικά αεροσκάφη (εκ των οποίων οι δύο νύκτα) μεταξύ Σκύρου και Λήμνου, σε περιοχή ωστόσο όπου βρίσκονταν και ασκούμενα τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το πρώτο περιστατικό έγινε στις 17.43 όταν η τουρκική φρεγάτα «Γκαζιαντέπε» κάλεσε από τον ασύρματο ελληνικό μεταγωγικό C-130 να αναφέρει «ποιες είναι οι προθέσεις του». Αργότερα, λίγο μετά τις 9 το βράδυ, τέσσερα ελληνικά Φάντομ (F-4) που πετούσαν στην ίδια περιοχή εκλήθησαν από τη φρεγάτα να της δηλώσουν την ταυτότητά τους, χαρακτηρίζοντάς τα άγνωστα. Στις 22.30 το σκηνικό επανελήφθη κατά δύο ελληνικών F-16.

Κατά πληροφορίες, τα τουρκικά πλοία βρίσκονταν εντός περιοχής που είχαν δεσμεύσει με notam οι Τούρκοι, περιοχή που εφάπτεται με το όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων ανατολικά της Άνδρου.

Το περιστατικό σημειώθηκε 5 λεπτά πριν από τη 1 το μεσημέρι, χρόνος κατά τον οποίο η περιοχή δεν ήταν ενεργοποιημένη, αφού οι τουρκικές δυνάμεις είχαν ζητήσει άδεια για εκτέλεση γυμνασίων από τις 8 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι και τα παίγνιά τους συνεχίζονται από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 6 το απόγευμα. Άλλη, μεγαλύτερη άσκηση πραγματοποιείται στα τουρκικά ύδατα, ΝΑ της Χίου, με έμφαση στις αποβατικές επιχειρήσεις.

http://www.paron.gr/