Ωμούς εκβιασμούς ετοιμάζουν σε βάθος χρόνου Σοσιαλιστές και άλλοι, όπως οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εις βάρος της Κύπρου. Προγραμματίζουν να χρησιμοποιήσουν τον Κανονισμό για το λεγόμενο απευθείας εμπόριο ως δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι του Προέδρου Χριστόφια στο πλαίσιο των συνομιλιών.
Ο Κανονισμός εκκρεμεί ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού έχει ήδη διατυπωθεί από κυπριακής πλευράς αμφισβήτηση της βάσης του όπως την εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία χρησιμοποιεί το άρθρο 207 (2) που αναφέρεται σε τρίτα κράτη.
Η κυπριακή κυβέρνηση και οι κύπριοι ευρωβουλευτές, με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, υποστηρίζουν ότι κακώς χρησιμοποιήθηκε η εν λόγω βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι τα κατεχόμενα δεν αποτελούν τρίτο υπό ένταξη κράτος αλλά τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία με βάση το Πρωτόκολλο 10 έχει ενταχθεί ολόκληρη στην ΕΕ.
Η τιμωρία
Η κυπριακή πλευρά θα ήθελε απόφαση από τη Διάσκεψη των Προέδρων που να κρίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναρμόδιο να επιληφθεί του θέματος, το οποίο παραμένει εδώ και καιρό παγωμένο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Όμως, οι Σοσιαλιστές, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι, σε συνεννόηση με την Επιτροπή, επιδιώκουν:
1. Να τεθεί το θέμα ενώπιον της Επιτροπής Νομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά να ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία του Σώματος που βρίσκεται σε συνεννόηση με τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκδοση παρόμοιας γνωμάτευσης με αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θα καθορίσει το αποτέλεσμα σε επίπεδο Νομικής Επιτροπής και εν συνεχεία σε επίπεδο Συμβουλίου, αφού θα υιοθετηθεί η πρακτική της συναπόφασης Ευρωκοινοβουλίου - Συμβουλίου.
2. Να διατηρηθεί το θέμα του εμπορίου ανοικτό ως τον Δεκέμβριο, διότι τότε θέτει η Τουρκία το επόμενο ορόσημο λύσης του Κυπριακού. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι φρόνιμη στις συνομιλίες, θα τιμωρηθεί με πιθανή έγκριση του Κανονισμού, που θα σημάνει την ταϊβανοποίηση του Κυπριακού και ως εκ τούτου θα προδικάσει τον διχοτομικό χαρακτήρα της λύσης.
Η αδυναμία
Το γεγονός ότι σε αυτήν τη διαδικασία πρωταγωνιστούν οι Σοσιαλιστές αποδεικνύει και την αδυναμία του έλληνα πρωθυπουργού και των Αθηνών να ασκήσουν αποτελεσματική πολιτική στα εθνικά ζητήματα λόγω της άθλιας οικονομικής κατάστασης.
Το ζήτημα πάντως του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο έχει δρόμο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί εχθρική στάση λόγω του ισχυρού βρετανικού λόμπι στο επιτελείο του Επιτρόπου για τα θέματα Διεύρυνσης Στέφαν Φούλε. Πρόκειται για τους βρετανούς Μάικλ Λι και Άντριου Ράσπα και τον γάλλο Ζαν Κριστόφ Φιλορί.
Επαφίεται στην κυπριακή κυβέρνηση το πώς θα τους χειριστεί. Το βέβαιο είναι ότι έχουν βεβαρημένο παρελθόν, αφού ήταν και οι τρεις ένθερμοι οπαδοί του Σχεδίου Ανάν και της διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.