Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

«Εικονομάχοι» ζητούν αποκαθήλωση και προασπίζονται το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΣΠΑ)


Σε πλήρη ετοιμότητα φαίνεται ότι βρίσκονται οι σύγχρονοι «εικονομάχοι» στην Ελλάδα του 2010 και αξιώνουν, μετά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την απομάκρυνση των σταυρών από τα σχολεία της Ιταλίας, να αποκαθηλωθούν τα θρησκευτικά σύμβολα από τις δικαστικές και τις σχολικές αίθουσες της χώρας.
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γρ. Ψαριανός υπέβαλε ερώτηση σχετική με την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία προς την υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Την ίδια σχεδόν ώρα στο Εφετείο Αθηνών ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΣΠΑ) κ. Π. Δημητράς ζητούσε την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από δικαστική αίθουσα, απευθυνόμενος στους δικαστές-μέλη της σύνθεσης δικαστηρίου οι οποίοι άκουγαν για πρώτη φορά ένα τέτοιο αίτημα.


Ο κ. Ψαριανός, ειδικότερα, ανέφερε στην ερώτησή του ότι στην περίπτωση που το Δικαστήριο δεν αναγνωρίσει στην ιταλική κυβέρνηση το δικαίωμα να ασκήσει έφεση τότε η απόφαση θα καταστεί τελεσίδικη και θα ισχύει για όλες τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Και με αυτό το δεδομένο ερωτά την αρμόδια υπουργό αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου: α) Να προχωρήσουν στην απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες, β) η προσευχή και ο εκκλησιασμός να γίνουν προαιρετικές δραστηριότητες, που δεν θα πραγματοποιούνται στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου και γ) ποια θα είναι η ατζέντα των συζητήσεων της επιτροπής μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Εκκλησίας.

Επίσης ο εκπρόσωπος του ΕΣΠΑ κ. Δ. Δημητράς με την ιδιότητα του μάρτυρα σε υπόθεση διόρθωσης δικαστικής απόφασης και η πολικώς ενάγουσα στη δίκη κυρία Αndrea Gilbert υπέβαλαν, επικαλούμενοι την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αίτημα προς το Γ Δ Τριμελές Εφετείο Αθηνών για την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τη δικαστική αίθουσα. Ο εισαγγελέας ζήτησε αμέσως την απόρριψη του αιτήματος, ενώ το δικαστήριο αρχικά επιφυλάχθηκε να μελετήσει τις νέες τάσεις της νομολογίας.

Τελικά ύστερα από διάσκεψη το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει ομόφωνα το αίτημα για δύο λόγους: Πρώτον, διότι δεν υπάρχει νομοθετική διάταξη που να προβλέπει κάτι σχετικό και, δεύτερον, διότι η κατηγορουμένη δεν ήταν παρούσα ώστε να προσβληθεί το δικαίωμά της στην ανεξιθρησκία.
http://www.tovima.gr/ 10 Νοεμβρίου 2009