Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Ποιος θα πληρώσει για τα εγκλήματα πολέμου με απεμπλουτισμένο ουράνιο στην Σερβία ?


Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Σερβία ερίχτηκαν πολλές βόμβες απεμπλουτισμένου ουρανίου (πολλές απο αυτές έπεσαν στην Ανδριατική). Αποτέλεσμα αυτού ήταν η διασπορά και εμφάνιση σωματιδίων DU σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κατά και μετά τό πόλεμο. Το U-238 κατά τη στιγμή τών εκρήξεων παράγει και υδροδιαλυτές ενώσεις, που και αυτές μεταφέρονται μακριά από το χώρο τών εκρήξεων μέσα από τον υδροφόρο ορίζοντα, τα σύννεφα ή τους ανέμους. To ότι είναι βαρύ δεν σημαίνει ότι δεν μεταφέρεται αυτό το ίδιο ή υπό μορφή ενώσεων αφού οι κόκκοι του γίνονται πολύ ελαφριοί λόγω του μεγέθους τους (τοξική σκόνη).
Πολλές από τις ενώσεις που παράγει το DU κατά την έκρηξη π.χ oξείδια, υδρίδια κλπ είναι και αυτές τοξικές.
Δηλαδή απορροφούμενες απο τον οργανισμό του ανθρώπου προκαλούν έντονα προβλήματα υγείας τα οποία είτε παρουσιάζοντια άμεσα είτε μετά από μερικά χρόνια. Σας υπενθυμίζω την αρρώστεια τών βετεράνων τού Κόλπου, στους οποίους τα τοξικά προβλήματα έγιναν διάσημα σε όλο τον κόσμο και τα οποία τους προκλήθηκαν απο την εισπνοή DU υπό μορφή μικρών σωματιδίων (κόκκων) από τις βόμβες "ειρήνης".
Tο DU μέσα στον οργανισμό έχει τοξική επικινδυνότητα πολύ μεγαλύτερη απο εκείνη τής συνολικής πυρηνικής ακτινοβολίας, που εκπέμπει επειδή είναι σε μορφή κόκκων αυτού του ιδίου ή τών ενώσεών του.


Με τη χρήση ειδικών προγραμμάτων υπολογιστών (όπως τα MilDos, Presto Hotspot), τα οποία χρησιμοποιούνται για να μελετηθεί η διάχυση σωματιδίων στον χώρο γύρω από το χώρο τών συμβάντων-εκρήξεων διαπίστωσα, ότι το DU μπορεί να διαδοθεί σε έκταση της τάξης μεγέθους τών 100 km. Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μεγαλύτερη ακρίβεια πέρα από αυτό που λέω, αφού τα ατμοσφαιρικά μοντέλα στα οποία στηρίζονται έχουν μεγάλο ποσοστό λάθους. Η ανίχνευση DU στά Σκόπια και τα Σόφια μετά ή κατά τόν πόλεμο της Σερβίας με επιβεβαιώνει. Τί έγινε όμως με την Ελλάδα, που πάντα είναι "τυχερή" απέναντι σε τέτοια προβλήματα και ποτέ δεν υφίσταται "εμπλοκή" σε αντίθεση μέ άλλα κράτη της Ευρωπαικής Ενωσης (π.χ. έλεγχος διοξινών, τροφών, DU κλπ.). Τίποτα ...