Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Όταν μιλάμε για ομολογίες πίστεως κατά του οικουμενισμού πρέπει να φτάνουμε μέχρι το τέλος. Και όχι μόνο ότι μας συμφέρει. .Στη Ρωσία έχουνε Χριστούγεννα. Ενώ εμείς τα εορτάζουμε με καθολικούς και διαμαρτυρόμενους.


Τα Χριστούγεννα, τα οποία βάσει του Γρηγοριανού ημερολογίου έρχονται τη νύχτα της 24ης προς τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου, ετοιμάζονται να τα γιορτάσουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας. Παρόλο που αυτή τη γιορτή στη Ρωσία την ονομάζουν καθολικά Χριστούγεννα, ως αντίβαρο των ορθόδοξων, τα οποία παραδοσιακά γιορτάζονται δυο βδομάδες αργότερα - τη νύχτα προς τα ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου, αυτή η ονομασία δεν είναι εντελώς ορθή, είναι πεπεισμένος ο Γεν. Γραμματέας της Διάσκεψης Καθολικών Επισκόπων Ρωσίας ιερέας Ίγκορ Κοβαλέφσκι.
«Εκτός των καθολικών, τα Χριστούγεννα με βάση το Γρηγοριανό ημερολόγιο τα γιορτάζουν οι διαμαρτυρόμενοι, καθώς και η πλειονότητα των ορθόδοξων εκκλησιών εκτός μερικών, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Όσον αφορά το γιορτασμό των Χριστουγέννων, το κύριο λειτουργικό γεγονός είναι η νυχτερινή χριστουγεννιάτικη λειτουργία της νύχτας προς τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου, καθώς και η θεία λειτουργία που τελείται τη μέρα των Χριστουγέννων.

Όπως είναι γνωστό, για τη γέννηση του Χριστού υπάρχει μόνο μιά αναφορά στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο. Από αυτή την αναφορά φαίνεται καθαρά ότι στη Βηθλεέμ, περίπου μετά τη δύση του ήλιου και την εμφάνιση των αστεριών στον ουρανό, γεννήθηκε ο θεάνθρωπος. Η ακριβής ημερομηνία της γέννησης του βρέφους Ιησού εξακριβώθηκε μόνο κατά τον 5ο αιώνα - εφόσον αυτή πουθενά στη Βίβλο δεν αναφέρεται. Το 431 στην Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο αποφασίστηκε να γιορτάζεται η μέρα της γέννησης του Χριστού ακριβώς τη νύχτα προς τα ξημερώματα της 25ης Δεκεμβρίου. Υπάρχει η άποψη ότι οι ορθόδοξοι ιερείς μ΄αυτό τον τρόπο καταπολεμούσαν την ειδωλολατρία. Γιατί ακριβώς αυτές τις μέρες στην Αρχαία Ρώμη πραγματοποιούνταν οι αρχαίες τελετουργίες, που ήταν αφιερωμένες στην παλλαϊκή εύθυμη γιορτή προς τιμήν του Θεού του χρόνου και της γονιμότητας Κρόνου.

Στη Ρωσία τα δυτικοευρωπαϊκά Χριστούγεννα είναι γιορτή ήρεμη και οικογενειακή. Στη διάρκεια των μερικών εκατοντάδων χρόνων ύπαρξης της, απόκτησε τις δικές της παραδόσεις, είπε συνεχίζοντας ο ιερέας Ίγκορ Κοβαλέφσκι.

«Στους διάφορους λαούς υπάρχουν διάφορες παραδόσεις του γιορτασμού των Χριστουγέννων. Στους καθολικούς της Ρωσίας αυτές οι παραδόσεις, συνήθως, είναι σλαβικές και πολλές από αυτές μοιάζουν με τις παραδόσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Οι κυριότερες από αυτές είναι - η παραμονή των Χριστουγέννων, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, που αποτελείται από ψαρικά και νηστίσιμα φαγητά. Επίσης είναι οι ευχές με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και η επίδοση δώρων. Και βέβαια, - η παράδοση του Άη Βασίλη, που φέρνει καί στους μεγάλους, καί στα παιδιά χριστουγεννιάτικα δώρα.

Παραδοσιακά γιορταστικό μήνυμα στους δυτικούς χριστιανούς στέλνει και ο Πατριάρχης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, μάλιστα μερικοί ορθόδοξοι ιερείς παρίστανται στις πανηγυρικές χριστουγεννιάτικες λειτουργίες στους καθολικούς ναούς της χώρας. «Έχουμε κοινές βασικές αξίες και κοινή πίστη. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο πάντα ευχόμαστε στους άλλους χριστιανούς Χρόνια πολλά και χαιρόμαστε για τη γιορτή τους. Εφόσον είμαστε όλοι χριστιανοί και η ίδια η γιορτή είναι για όλους μας πολύ σημαντικό γεγονός, γιατί υπογραμμίζει τη σημασία της ιστορίας της σωτηρίας του ανθρώπινου γένους, που πραγματοποιήθηκε εδώ στη γη χάρη στον Ιησού Χριστό και τη γέννηση του», - υπογραμμίζει το Πατριαρχείο Μόσχας.

greek.ruvr.ru