Η δημιουργία μιας θηριώδους βάσης δεδομένων με προσωπικά στοιχεία 40 εκατομμυρίων εργαζομένων άρχισε την Πρωτοχρονιά στη Γερμανία, εν μέσω αντιδράσεων γι΄ αυτόν τον καινούργιο Μεγάλο Αδελφό.
Την 1η Ιανουαρίου τέθηκε σε ισχύ η αμφιλεγόμενη νομοθεσία που προβλέπει πως οι εργοδότες πρέπει να υποβάλουν πληροφορίες για τους εργαζομένους τους σε μια μεγάλη κεντρική τράπεζα δεδομένων. Πρόκειται για έναν υπολογιστή που θα καταγράψει και θα αποθηκεύσει πληροφορίες για τους περίπου 40 εκατομμύρια Γερμανούς μισθωτούς- πληροφορίες σχετικές με τον μισθό τους, αλλά και για τις απουσίες τους από τη δουλειά για λόγους ασθενείας ή άλλους, για τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις, για τις παρατηρήσεις ή τις πειθαρχικές κυρώσεις που έχουν δεχθεί.
Η τράπεζα δεδομένων και ο υπολογιστής ονομάζονται ΕLΕΝΑ (από τα αρχικά των λέξεων Εlektronischer Εntgeltnachweis, που σημαίνει ηλεκτρονική τεκμηρίωση μισθού) και από το 2012 οι γερμανικές υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας θα μπορούν να χρησιμοποιούν τα δεδομένα του ΕLΕΝΑ για να αποφασίζουν αν θα καταβάλουν ή θα αρνούνται να χορηγούν τα διάφορα επιδόματα που ζητούν εργαζόμενοι. «Αναρωτιέται κάποιος σε τι κράτος ζούμε», έγραψε ο έγκυρος σχολιαστής της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» Χέρμπερτ Πραντλ. «Στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία, ένα κράτος δικαίου, ή στο “1984” του Όργουελ;» Στη Βαυαρία
Η πρωτοβουλία ανάγεται στο 2002 και την κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Η έδρα του συστήματος θα βρίσκεται στο Βίρτσμπουργκ της Βαυαρίας. Χάρη στο ΕLΕΝΑ, από το 2012 οι εργοδότες θα απαλλαγούν πλήρως από την υποχρέωση να δίνουν στις αρχές έντυπες δηλώσεις για τη μισθοδοσία των εργαζομένων τους. Οι τελευταίοι θα έχουν μια πλαστική κάρτα, σαν τις πιστωτικές, και όταν ζητούν κάποιο κοινωνικό επίδομα, η αρμόδια αρχή θα μπορεί να χρησιμοποιεί αυτή την κάρτα για να ανακαλεί στον υπολογιστή τα προσωπικά δεδομένα του αιτούντος. Ο διακηρυγμένος στόχος είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να αποφεύγονται οι απάτες στη χορήγηση των επιδομάτων (ανεργίας, φτώχειας και άλλων).
«Προγραμματισμένη η κατάχρηση»
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ και οργανώσεις για τα δικαιώματα του πολίτη επικρίνουν το εν λόγω σύστημα. Η «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ» επισήμανε πως οι πληροφορίες που οι Γερμανοί εργοδότες θα πρέπει να δώσουν στο ΕLΕΝΑ γεμίζουν 41 ολόκληρες σελίδες. Και οι αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο τη μεγάλη ποσότητα, αλλά και το είδος των δεδομένων που ζητούνται (απουσίες από τη δουλειά, συμμετοχή σε απεργίες, κυρώσεις...). «Με όλα αυτά τα στοιχεία, η κατάχρηση του συστήματος μοιάζει να είναι ήδη προγραμματισμένη», υπογράμμισε ο Φρανκ Μπσίρσκε, επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου Ver.di, ενώ οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, εταίροι στην κυβέρνηση της καγκελαρίου Μέρκελ, αναφέρθηκαν στο ΕLΕΝΑ χαρακτηρίζοντάς το «τερατώδη βάση δεδομένων».
Ο Πέτερ Σάαρ, επικεφαλής της γερμανικής Επιτροπής για την Προστασία των Δεδομένων και την Ελευθερία της Ενημέρωσης, επέκρινε το σύστημα ΕLΕΝΑ λέγοντας ότι υπερβαίνει τα νομικά όρια που έχουν τεθεί για τη συγκέντρωση δεδομένων.