Στη διάρκεια της συνάντησής τους στις 5 Ιανουαρίου στη Μόσχα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών Ρωσιών Κύριλλος συζήτησαν το πρόβλημα της επιστροφής στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία των μοναστηριών και των εκλλησιών που βρίσκονται σήμερα στην ιδιοκτησία του Κράτους και λειτουργούν κυρίως ως Μουσεία ή Αρχεία.
Η θέση του Κράτους παραμένει αναλλοίωτη: θα συνεχιστεί η ανακαίνιση και η παράδοση στις θρησκευτικές οργανώσεις της περιουσίας που υπάγεται σήμερα στην αρμοδιότητα των τοπικών ή των ομοσπονδιακών αρχών. Ο πρωθυπουργός Πούτιν διαβεβαίωσε σταθερά για αυτό τον Πατριάρχη Κύριλλο και του είπε ότι το τρέχον έτος 2010 στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία το κράτος θα επιστρέψει το γνωστό μοσχοβήτικο γυναικείο μοναστήρι Νοβοντέβιτσιε.
Το μοναστήρι αυτό ως μνημείο της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα, σήμερα είναι παράρτημα του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος, στη συνεργασία του Κράτους και της Εκκλησίας, υπενθύμισε:
«Αρχίζοντας από το 2005 στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν επιστραφεί συνολικά 100 εκκλησίες και μοναστήρια, εικόνες, εκκλησιαστικά άμφια και σκεύη, μαζί και από τα Μουσεία του Μοσχοβίτικου Κρεμλίνου και το Ρωσικό Μουσείο της Αγίας Πετρούπολης. Στη Ρωσία υπάρχουν συνολικά 12.000 εκκλησιαστικά οικοδομήματα που είναι σήμερα ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση των ομοσπονδιακών ή των περιφερειακών αρχών. Σε μερικά απ' αυτά τα οικοδομήματα στεγάζονται πολιτιστικά ιδρύματα.
Στη δοσμένη περίπτωση απαιτείται ειδική υλική εξασφάλιση της παράδοσής τους, έτσι ώστε η διαδικασία αυτή να μη προκαλέσει νέα προβλήματα. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον ρόλο που είχαν παίξει οι παράγοντες του πολιτισμού στη διατήρηση των ορθόδοξων ιερών και των ιερών των άλλων παραδοσιακών θρησκειών της Ρωσίας στα δύσκολα για τις θρησκευτικές οργανώσεις χρόνια- στα σοβιετικά χρόνια,- είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν. Είμαι βέβαιος, ότι στηριζόμενοι στις καλές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί ανάμεσα στο Κράτος και την Εκκλησια το τελευταίο διάστημα, θα βρούμε λύσεις που δεν θα καταστρέψουν τίποτε από εκείνα που είχαν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια, ενώ θα κάνουν δυνατή την επιστροφή του κάθε τι που ανήκει δικαιολογημένα στις θρησκευτικές οργανώσεις, στην πρέπουσα μορφή και με την πρέπουσα οικονομική συνοδεία»,-παρατήρησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Κατά τη γνώμη του Πατριάρχη Κυρίλλου, «το Κράτος βρήκε την βέλτιστη διέξοδο από την κατάσταση σε εκείνες τις περιπτώσεις που τα οικοδομήματα θρησκευτικής σημασίας λειτουργούν ως μουσειακός και ταυτόχρονα ως πολιτιστικός χώρος. Ο Πατριάρχης υπενθύμισε ιδιαίτερα τέτοια θρυλικά ορθόδοξα ιερά όπως είναι η Λαύρα της Αγίας Τριάδας και Αγίου Σεργίου και την Μονή στα νησια Σολοβκί, που παραμένουν Μουσεία, διευθυντές των οποίων διορίστηκαν «αρμόδιοι παράγοντες, ικανοί τόσο να διαχειρίζονται το μοναστήρι, όσο και να φροντίζουν για τη λειτουργεία του Μουσείου. Στις σχέσεις ανάμεσα στον κοσμικό και τον εκκλησιαστικό πολιτισμό δεν υπάρχουν αιτίες για διαφορές», θεωρεί ο Πατριάρχης Κύριλλος. «Συμμερίζομαι τις εκτιμήσεις της δράσης των παραγόντων του πολιτισμού σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη των εθνικών και των θρησκευτικών μας αγαθών, την δύσκολη για τη χώρα περίοδο. Φυλάγουμε στις καρδιές μας τις ευχαριστίες και τα αισθήματα σεβασμού προς εκείνους τους παράγοντες του πολιτισμού οι οποίοι βοήθησαν σε πολλούς από τους συμπατριώτες μας να καταλάβουν το νόημα αυτής της θρησκευτικής κληρονομιάς. Τώρα εμφανίζεται πολύ καλή, αρκετά κανονική για τη χώρα που αναπτύσσεται και ασχολείται με την αναγέννηση των παραδόσεων της, προοπτική: οι ναοί να είναι ναοί και τα μοναστήρια να είναι μοναστήρια»,- παρατήρησε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, συνοψίζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης ανακοίνωσε ότι η ρωσική κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοσχέδιο το οποίο θα απλοποιήσει την διαδικασίας της παράδοσης στην Εκκλησίας των οικοδομημάτων που της ανήκουν.
greek.ruvr.ru