Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ Η ΚΥΠΡΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ ΠΕΡΙ ΑΛΛΩΝ ΤΥΡΒΑΖΕΙ


Άρχισαν τα όργανα

 Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Καθόλου διαφωτιστική η απάντηση που έδωσε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου, στον Γερμανό ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Guido Reil, σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού!

Το ανησυχητικό είναι ότι, στην απάντηση της η Επίτροπος «ομολογεί» πως η Κομισιόν χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από τις BioNTech και Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson and Johnson μετά από θετική επιστημονική σύσταση, που βασίζεται σε ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής, ωστόσο, είχε ρωτήσει ευθέως την Κομισιόν γιατί υποστηρίζει μόνο την αφήγηση της σωτηρίας μέσω του εμβολιασμού για τον SARS-CoV-2, απομακρυνόμενη έτσι από την καθιερωμένη ιατρική πρακτική που μέχρι τώρα συνίστατο στην αναζήτηση θεραπευτικών επιλογών πρώτα.

 Ρωτούσε δε ακόμη αν έχει εξετάσει η Κομισιόν, τι θα συμβεί εάν οι πολλοί επικριτές των πειραματικών εμβολίων SARS-CoV-2, ορισμένα από τα οποία είναι εξαιρετικά αξιόπιστα, αποδειχθούν ότι έχουν δίκιο.

Οι ευρωβουλευτές, όμως, περιμένουν αξιόπιστες και με επιχειρήματα απαντήσεις αύριο Τρίτη, που ο ο Emer Cooke, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) θα ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) σχετικά με την κατάσταση γύρω από τα εμβόλια COVID-19 (συμπεριλαμβανομένων αναθεωρήσεων, αδειών για παιδιατρική χρήση και ενισχυτών καθώς και τις πρόσφατες εξελίξεις στη θεραπευτική του COVID-19 και τη γενική επιδημιολογική στην ΕΕ.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου που, δυστυχώς, δεν απαντά στα καυτά αυτά ερωτήματα:

Απάντηση της κας Κυριακίδου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (26.11.2021)

Ο εμβολιασμός είναι το κύριο εργαλείο για την πρωτογενή πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών και μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που διατίθενται ενάντια σε σοβαρές, προλαμβανόμενες και μερικές φορές θανατηφόρες, μεταδοτικές ασθένειες.

Χάρη στον εκτεταμένο εμβολιασμό, η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, η Ευρώπη απαλλάχθηκε από την πολιομυελίτιδα και πολλές άλλες ασθένειες σχεδόν εξαλείφθηκαν. Αυτό ήταν το παράδειγμα της Επιτροπής στο παρελθόν και για την πανδημία COVID-19.

Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 προσφέρει την καλύτερη προληπτική προστασία έναντι λοιμώξεων, σοβαρών ασθενειών, μακροπρόθεσμων συνεπειών ασθένειας και απώλειας ζωής. Παράλληλα, η Επιτροπή διασφαλίζει ότι διατίθενται θεραπείες για τον COVID-19 για τη θεραπεία όσων έχουν μολυνθεί. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη, την επιστημονική αξιολόγηση, την έγκριση και την παρακολούθηση των εμβολίων COVID-19 στην ΕΕ. Αυτά τα εμβόλια αναπτύσσονται, αξιολογούνται και εγκρίνονται σύμφωνα με τις αυστηρές και βασισμένες στην επιστήμη κανονιστικές οδηγίες και τις νομικές απαιτήσεις που διέπουν την άδεια κυκλοφορίας των φαρμάκων. Η Επιτροπή χορήγησε άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από τις BioNTech και Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson and Johnson μετά από θετική επιστημονική σύσταση που βασίζεται σε ενδελεχή αξιολόγηση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας του εμβολίου από τον EMA. Επιπλέον, ο EMA παρακολουθεί εξαιρετικά προσεκτικά την ασφάλεια των εμβολίων κατά του COVID-19 που είναι εγκεκριμένα στην ΕΕ. Εκτός από τα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που αξιολογήθηκαν από δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες σε κλινικές δοκιμές, η ασφάλεια των περισσότερων από 500 εκατομμυρίων δόσεων που χορηγούνται στην ΕΕ παρακολουθείται συνεχώς, αξιολογείται και αναφέρεται μηνιαίως από τον EMA και τις εθνικές αρχές.


https://www.zougla.gr/politiki/article/ipo-orous-do8ike-adia-gia-ta-emvolia-kata-tou-kovint-omologi-i-epitropos-kiriakidi


https://www.olympia.gr/1460519/diethni/kataigismos-erotiseon-gia-tin-asfaleia-kai-tin-apotelesmatikotita-ton-emvolion-stin-komision/