Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021

Θέμα με τις καλύβες του ποταμού Έβρου: Κινδυνεύουν με κατεδάφιση


Σοβαρό θέμα έχει προκύψει με την κατεδάφιση   οικίσκων  στον Έβρο, οι οποίοι χρονολογούνται εδώ πάρα πολλά χρόνια.

Το θέμα έφερε ξανά στην δημοσιότητα Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήτας με ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Βουλή.

Το  ζήτημα αυτό εκτός του ότι είναι εξαιρετικά σοβαρό και σίγουρα εθνικής σημασίας, παραμένει άλυτο διαχρονικά από όλες τις προηγούμενες Κυβερνήσεις.

Πρόκειται για 130 καλύβες του Δέλτα του Έβρου, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικά προκεχωρημένα φυλάκια έναντι των τουρκικών προκλήσεων.

Οι καλύβες κατασκευάσθηκαν για να προσφέρουν λύση σε αλιείς , κτηνοτρόφους και κυνηγούς, ενώ αποτέλεσαν μεγάλο πλεονέκτημα στα γεγονότα του 2020, όταν ο Τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε κύμα μεταναστών-εισβολέων  κατά της χώρας μας.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Βουλευτή, “ οι καλύβες είναι διάσπαρτες και επικοινωνούν μεταξύ τους μόνο με πλάβες, η περιοχή, δε, στην οποία είναι κατασκευασμένες, βρίσκεται εντός της Ζώνης Ασφαλείας Προκαλύψεως («ΖΑΠ») και χαρακτηρίζεται ως στρατιωτική περιοχή”.

Εντός της στρατιωτικής προκαλύψεως την ευθύνη έχει ο ΕΣ, ο οποίος μπορεί να τις χρησιμοποιεί και αυτός σε περιπτώσεις κρίσης, για να ελέγξει τις τουρκικής κινήσεις μετά και την πρόσφατη εξαγγελία Ερντογάν, περί πιθανού ανοίγματος ξανά των συνόρων για νέο κύμα εισβολέων-μεταναστών.  

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα» Έβρου, Πάρης Παπαδάκης, είχε αναφέρει στο makthes.gr τον Οκτώβριο: 

«Οι περισσότεροι βρήκαμε αυτές τις καλύβες από τους μπαμπάδες και τους παππούδες μας. Συνυπάρχουμε με το περιβάλλον και συμμετέχουμε με δράσεις καθαρισμού και προστασίας της περιοχής.

Αν εγκαταλείψουν τον τόπο οι εθνοφύλακες είναι δεδομένο ότι θα πατήσει στην ελληνική πλευρά τουρκικό πόδι.

Ήδη στην Τουρκία διαφημίζουν το Δέλτα ως τουριστική περιοχή και οργανώνουν κρουαζιέρες στον ποταμό.


Η παρουσία και η δραστηριοποίηση των ψαράδων στον ποταμό και η συνεργασία τους με τον στρατό και την αστυνομία λειτουργεί αποτρεπτικά για τους Τούρκους που από την αντίπερα όχθη έχουν επεκτατικές βλέψεις και δε θα διστάσουν να καταπατήσουν αυτή την «γκρίζα» ζώνη.

Ωστόσο η λήξη της προθεσμίας που είχε δοθεί από την προηγούμενη εκλεγμένη κυβέρνηση, αφήνει στον «αέρα» τους κατόχους των καλυβών και «αν δεν υπάρξει νέα παράταση από την επόμενη μέρα κιόλας ενεργοποιούνται τα πρωτόκολλα κατεδαφίσεως, κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών και επίδοσης προστίμων μέχρι και 10.000 ευρώ στους κατόχους τους.

Ζητάμε να γίνει η περιβαλλοντολογική μελέτη που θα κρίνει αν τα κτίσματα επιβαρύνουν το περιβάλλον και τι διορθώσεις πρέπει να γίνουν σε αυτά. Ζητάμε μια ακόμη παράταση στην αναστολή κατεδαφίσεως. Εμείς είχαμε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με τα αρμόδια υπουργεία, ενημερώσαμε και τα κόμματα και αν δεν ακουστούμε θα κατέβουμε δυναμικά στην Αθήνα», καταλήγει ο ίδιος.

https://www.defencenet.gr/asfaleia/ethnika-themata/912777_thema-me-tis-kalybes-toy-potamoy-ebroy-kindyneyoyn-me-katedafisi