Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Μπιλ Γκέιτς: Η ανθρωπότητα δεν έμαθε, έρχεται και νέος ιός

 

Το 2015 Μπιλ Γκέτς, ο ιδρυτής της Microsoft, προφήτεψε την εξάπλωση μίας πανδημίας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ted Talk,

μια μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που διοργανώνει συνέδρια με σκοπό τη διάδοση ιδεών που αξίζουν.

Ο Γκέιτς, όπως αναφέρει το menshouse είχε εκτιμήσει τότε ότι ένας ιός θα μπορούσε να προσβάλλει τον άνθρωπο και μάλιστα με άμεσο και εύκολο τρόπο, όσο εκείνος θα βρίσκεται στο αεροπλάνο ή σε ένα κατάστημα, προειδοποιώντας παράλληλα για το γεγονός ότι ο πλανήτης δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μία θανατηφόρα πανδημία.

Δεν είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία

Ο 65χρονος μεγιστάνας, επανέρχεται με νέες προβλέψεις και είναι εξίσου… κινδυνολόγος με την τελευταία φορά που αναφέρθηκε στις απειλές που μπορεί να αντιμετωπίσει προσεχώς η ανθρωπότητα.

«Ανησυχώ ότι η ετοιμότητα για την επόμενη πανδημία είναι χαμηλότερη από ό,τι θα περίμενα», δήλωσε σε συνέντευξή του ο δισεκατομμυριούχος και συνιδρυτής της Microsoft Corp.


Όπως είπε ετοιμότητα σημαίνει την ικανότητα να παρασκευαστεί ένα εμβόλιο σε 100 ημέρες και να κατασκευαστεί αρκετό για ολόκληρο τον κόσμο τις επόμενες 100 ημέρες μετά από αυτό.


«Η μόνη πραγματική λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να έχουμε εργοστάσια που μπορούν να κάνουν αρκετά για ολόκληρο τον κόσμο σε 100 ημέρες», είπε ο κ. Γκέιτς. «Και αυτό είναι εφικτό».


Το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates κάλεσε σε μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα τα έθνη να επενδύσουν περισσότερα σε συστήματα Υγείας, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας παραγωγής εμβολίων.


Τα εργαλεία για τον τερματισμό της πανδημίας είναι σε μεγάλο βαθμό τα ίδια με εκείνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών, αναφέρει η έκθεση: εκτεταμένες δοκιμές, θεραπεία και ανοσοποίηση.


Η έκθεση «Galkeepers» του Ιδρύματος Gates παρακολουθεί την πρόοδο προς τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης που έχουν τεθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.


Η έκθεση εξέτασε επίσης τον αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19.

Η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα 31,3 εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να τερματίσουν το 2020 σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, σύμφωνα με την έκθεση, και η οικονομική ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη φέτος αφήνει πίσω τις γυναίκες.


Προβλέπει και βιοτρομοκρατία

Ο Μπιλ Γκέιτς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επόμενη πανδημία που θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο πλανήτης, τονίζοντας πως το επίπεδο προετοιμασίας είναι ανεπαρκές.

Θα περίμενε κανείς ότι τα σχεδόν δυο χρόνια μάχης με τον αόρατο εχθρό του covid θα είχαν κάνει την ανθρωπότητα να πάρει το μάθημά της και να είναι πια έτοιμη να αντιμετωπίσει το επόμενο χτύπημα της φύσης που ίσως έρθει πιο γρήγορα απ’ ό,τι περιμέναμε λόγω της κλιματικής αλλαγής:

Δυστυχώς η ανθρωπότητα σήμερα δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο την ώρα που η κλιματική αλλαγή και η βιοτρομοκρατία θα μπορούσαν να την αιφνιδιάσουν περισσότερο και απ’ τον κορωνοϊό.

Ο Αμερικανός μεγιστάνας ο οποίος έπεσε μέσα σε όλες τις προβλέψεις του από την αρχή της πανδημίας (προέβλεψε το ξέσπασμα του κορωνοϊού και τα εμβόλια που θα φέρουν σχετική ομαλοποίηση της κατάστασης μέσα στο 2021) προβλέπει ότι το 2022 θα είναι η χρονιά- ορόσημο για το τέλος της πανδημίας του κορωνοϊού:

«Έως τα τέλη του 2022 θα έχουμε βασικά επιστρέψει πλήρως στην κανονικότητα».

Δεν σταματάει να φωνάζει όμως ότι θα πρέπει από τώρα το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στην επόμενη πανδημία. Χρόνος υπάρχει ακόμα, περιθώριο εφησυχασμού κανένα…

https://www.tribune.gr/world/news/article/782090/mpil-gkeits-i-anthropotita-den-emathe-erchetai-kai-neos-ios.html