Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Σερβία: Ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βελιγράδι

 
Συμφωνία για τη δημιουργία πυρηνικού σταθμού στη Σερβία, ενδέχεται να υπογραφεί τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν,
στο Βελιγράδι
Η ανακοίνωση έγινε από τον  αναπληρωτή πρωθυπουργό Γιούρι Μπορίσοφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.
«Ελπίζουμε ότι η συμφωνία μπορεί να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του προέδρου μας, αυτό είναι πολύ πιθανό», δήλωσε ο Ρώσος πολιτικός μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και πρώτο αναπληρωτή πρωθυπουργό, Ίβιτσα Ντάτσιτς.
Ο Μπορίσοφ τόνισε το υψηλό επίπεδο προετοιμασίας της συμφωνίας.
«Αυτό είναι ένα νέο ορόσημο στις σχέσεις μας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας Rosatom, Νικολάι Σπάσκι, είχε σχετικές συνομιλίες με την σερβική πλευρά, γράφει το δημοσίευμα.
«Μιλάμε για μια συνεργασία για την ανάπτυξη του πυρηνικού τομέα για ειρηνικούς σκοπούς και επίσης τη χρήση ρωσικών ισότοπων για ιατρική έρευνα και ιατρική διάγνωση στη Σερβία», είπε ο Μπορίσοφ.
 
Σημειώνεται ότι η Σερβία υπέγραψε συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο με τη Ρωσική Εταιρεία Πυρηνικής Ενέργειας για την ανάπτυξη καινοτομιών και νέων τεχνολογιών στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, ιδίως στον τομέα της ιατρικής και της γεωργίας.
 
Η συμφωνία υπεγράφη κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ‘Atomexpo’ στο Σότσι, από το υπουργό Καινοτομίας της Σερβίας Νέναντ Πόποβιτς και τον Αλεξέι Λιχάντσοφ, γενικό διευθυντή της ρωσικής κρατικής οντότητας της ατομικής ενέργειας ‘ Rosatom’.