Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ταγίπ Ερντογάν: Δεν θα ανεχθώ επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια

 
Νέες απειλές από τον Ταγίπ Ερντογάν προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αναφέρθηκε τόσο στα όσα γίνονται στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο.
«Η Τουρκία δεν θα κάνει την ελάχιστη υποχώρηση από τις θέσεις της στην ανατολική Μεσόγειο ή οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους. Η Τουρκία δεν θα ανεχθεί τυχόν επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν βάζοντας για ακόμα μια φορά φωτιά στην περιοχή.
Ο Ερντογάν φάνηκε να βάζει στο στόχαστρο τόσο τη Γαλλία όσο και την Ιταλία λόγω της δραστηριότητας Total και ENI. Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε λόγο για απερίσκεπτη συμπεριφορά της Ελλάδας και της “Νότιας Κύπρου”, όπως ονόμασε την Κυπριακή Δημοκρατία. Όπως είπε μάλιστα οι δυο χώρες έχουν και την υποστήριξη κάποιων ευρωπαϊκών κρατών, ωστόσο αυτή η συμπεριφορά θα αποβεί σε βάρος τους. Θα απειλήσει τους ίδιους, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Διεθνές Δίκαιο, λέγοντας ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει πλήρως τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο σε διαφορές για το Αιγαίο, το Κυπριακό.
Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει την παρουσία της βλέποντας ότι η κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας την βγάζουν εκτός ενεργειακού παιχνιδιού.
Ο χρόνος που επιλέγει να εκτοξεύσει τη νέα απειλή του ο Ερντογάν έρχεται σε μια περίοδο όπου Γαλλία και Ιταλία μέσω Total και ENI εκδήλωσαν ενδιαφέρον και για το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια περιοχή δηλαδή που ο “σουλτάνος” της Άγκυρα θεωρεί ότι η Κύπρος δεν έχει δικαίωμα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, προσπαθώντας να πείσει ότι η περιοχή αυτή βρίσκεται εντός της τουρκικής ΑΟΖ.
https://www.newsit.gr/kosmos/tagip-erntogan-den-tha-anextho-epektasi-tis-ellinikis-aigialitidas-zonis-sta-12-naytika-milia/2666692/