Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Su-57: Αποκαλυπτικά πρώτα πλάνα επιχειρήσεων του stealth μαχητικού στη Συρία ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

 
Ένα νέο βίντεο από το ρωσικό Yπουργείο Άμυνας δείχνει το stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς Su-57 σε νέες πτήσεις στη Συρία, διαλύοντας έτσι τα διάφορα σενάρια και φήμες αναφορικά με την παρουσία του αεροσκάφους στην Μέση Ανατολή.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι το μαχητικό Su-57 έχει πραγματοποιήσει 10 πτήσεις πάνω από την “φλεγόμενη” Συρία, ενώ πρόκειται για το πρώτο βίντεο όπου παρουσιάζονται δημοσίως πλάνα από τις δραστηριότητες του stealth μαχητικού, αφού προηγουμένως υπήρχαν μόνο σενάρια. λίγες πληροφορίες και ακόμα λιγότερα στοιχεία για την παρουσία του στη Μέση Ανατολή.

Οι δορυφορικές εικόνες από τον Φεβρουάριο έδειξαν ότι η Ρωσία είχε αναπτύξει τα μαχητικά Su-57 στην αεροπορική βάση Khmeimim στη Λατάκια της Συρίας. Το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε αργότερα την ανάπτυξη των αεροσκαφών στην συγκεκριμένη περιοχή.

Οι Ρώσοι προφανώς, όπως και οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στη Συρία για να δοκιμάσουν μερικά από τα πιο πρόσφατα οπλικά συστήματα και εξοπλισμούς τους. Όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά και οι ίδιοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι “το μαχητικό αεροσκάφος πρέπει να τεθεί υπό πραγματικές συνθήκες μάχης, υπό αντίξοες συνθήκες αντίστασης και σε εχθρικό περιβάλλον” προκειμένου όπως είναι λογικό να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα για περαιτέρω τροποποιήσεις, αναθεώρηση και βελτιώσεις.

Το Υπουργείο Άμυνας στη δήλωσή του ανέφερε επίσης ότι "οι πτήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν για να επιβεβαιώσουν τις αναγνωρισμένες ικανότητες του μαχητικού αεροσκάφους σε ένα πραγματικό περιβάλλον μάχης".

Το αεροσκάφος λέγεται ότι συμμετείχε σε βομβαρδισμό των συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων και των μαχητών του ISIS για να υποστηρίξει στο έδαφος τα στρατεύματα του Προέδρου Bashar al-Assad, σύμμαχο της Ρωσίας, ωστόσο μια τέτοιου είδους αποστολή δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μια “καλή, δυνατή και κατάλληλη αποστολή” που θα αναδείκνυε τις δυνατότητες ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς.

Βέβαια, από την άλλη, ο “αντίζηλος”, ο πραγματικός ανταγωνιστής του Su-57, το αντίστοιχο stealth μαχητικό πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ, το F-35,
πραγματοποίησε επίσης την πρώτη του αποστολή στο πεδίο της μάχης, το περασμένο Σεπτέμβριο, όπου βομβάρδισε μια αποθήκη πυρομαχικών και άλλων προμηθειών των Ταλιμπάν.

Ακόμα και αυτή η αποστολή δίχασε τους ειδικούς και τους αναλυτές, με αρκετούς να την χαρακτηρίζουν ως “φιάσκο” αφού επρόκειτο για έναν απλό βομβαρδισμό στατικού στόχου, που θα μπορούσαν να εκτελέσουν και Αφγανοί πιλότοι.

Προφανώς και το Su-57, όντας σε πειραματικό στάδιο, αντιμετωπίζει προβλήματα στην ανάπτυξή του, όπως και το F-35, όπως αποδείχθηκε με τον πρόσφατο παγκόσμιο συναγερμό καθήλωσής τους.
Παρόλα αυτά, το μαχητικό πολλαπλών ρόλων πέμπτης γενιάς Su-57 , που κατασκευάστηκε για αεροπορική υπεροχή και ένα ευρύ φάσμα αποστολών, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος, αλλά μόνο σε περιορισμένους αριθμούς.

Δείτε τα πρώτα πλάνα του Su-57 εν δράσει στη Συρία:




Πηγή: Business Insider