Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

CSBA: Αυτή είναι η "κερκόπορτα" των αμερικανικών βάσεων που θα χτυπήσουν Ρωσία και Κίνα

 
Η αμερικανική πυραυλική άμυνα έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ στην παύση των βαλλιστικών πυραύλων από το χτύπημα στην αμερικανική πατρίδα, που έχει παραμελήσει μια άλλη πιεστική απειλή.

Η μαζική δύναμη πυρός των πυραύλων cruise και οπλισμένα drones θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις υπερπόντιες βάσεις των ΗΠΑ, τις ζωτικής σημασίας βάσεις, όπως το Γκουάμ, που παρέχουν αεροδρόμια, λιμάνια και βάσεις προμηθειών.

Ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τη δυνατότητα μερικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας να χτυπήσουν τη Δυτική Ακτή, η Κίνα και η Ρωσία έχουν συγκεντρώσει τεράστια αποθέματα κατευθυνόμενων πυραύλων που θέτουν σε κίνδυνο τις αμερικανικές βάσεις.

Μια νέα μελέτη του Center for Strategic and Budgetary Assessments (CSBA) μιας δεξαμενής σκέψης που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, περιγράφει τη μεγάλη ποικιλία απειλών κατά των αμερικανικών εγκαταστάσεων. Η Κίνα διαθέτει περισσότερους από 1.500 βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων πυραύλων DF-26 ενδιάμεσης εμβέλειας που μπορούν να φτάσουν 2.000 μίλια βαθιά στον Δυτικό Ειρηνικό, εντός εύρους των βάσεων των ΗΠΑ στο Γκουάμ.

Διαθέτει επίσης χιλιάδες πυραύλους cruise, συμπεριλαμβανομένων των CJ-20 με βεληνεκές χιλιάδων μιλίων. Από την άλλη ο βαλλιστικός πύραυλος Iskander της Ρωσίας, καθώς και το οπλικό σύστημα Khinzal Hypersonic (Mach 5-plus) που εκτοξεύεται από αέρος, είναι βλήματα μικρής εμβέλειας που θα μπορούσαν να πλήξουν βάσεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία αναπτύσσουν επίσης drones που μπορούν να επιτεθούν σε απομακρυσμένους στόχους.

Καθώς οι Αμερικανοί έχουν επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση των στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων “είναι απίθανο η Υπηρεσία Πυραυλικής Άμυνας των ΗΠΑ να διαθέτει τόσο την τεχνογνωσία όσο και τη χρηματοδότηση για να αναπτύξει ένα πολύ ισχυρότερο δίκτυο συστημάτων για να να υπερασπίζονται οι κρίσιμες και πολύ σημαντικές υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό ενάντια σε εχθρικές μαζικές απειλές στο εγγύς μέλλον", αναφέρει στην έκθεσή του το CSBA

Αυτό επηρεάζει προφανώς τον Στρατό, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παροχή επίγειας άμυνας κατά των βαλλιστικών πυραύλων στο επιχειρησιακού επιπέδου και των πυραύλων cruise. Ο στρατός διαθέτει 50 συστήματα Patriot με 480 εκτοξευτές και περισσότερους από 1.200 πυραύλους αναχαίτισης.

Ωστόσο, «είναι δαπανηρά συστήματα και η συνδυασμένη ισχύ τους δεν επαρκεί για την προστασία των αεροπορικών βάσεων και άλλων στρατιωτικών υποδομών που θα εξαρτώνται από τις δυνάμεις των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης σύγκρουσης απέναντι σε μια μεγάλη δύναμη», λέει ο CSBA.

Ο στρατός έχει μόλις επτά συστήματα Terminal High Altitude Air Defense (THAAD), με 42 εκτοξευτές και 500 βλήματα αναχαίτισης. Ο Στρατός θέλει δύο επιπλέον τέτοια συστήματα, αλλά η τιμή των 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων μπορεί να είναι αποτελεί “κόκκινη γραμμή” για την Υπηρεσία.

Το CSBA προτείνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός διπλού συστήματος άμυνας, που θα αποτελείται από έναν “εξωτερικό” και “εσωτερικό” αμυντικός δακτύλιος. Ο εξωτερικός δακτύλιος θα αποτελείται από δορυφόρους και αεροσκάφη εξοπλισμένα με αισθητήρες και ραντάρ και μέσω ενός ολοκληρωμένου συστήματος εντολών μάχης τα αεροσκάφη και τα drones θα μπορούν να καταρρίπτουν τους βαλλιστικούς πυραύλους κατά τη διάρκεια της φάσης ώθησης που είναι πιο ευάλωτοι, αλλά και εχθρικά αεροσκάφη προτού να εκτοξεύσουν πυραύλους cruise.

Ο εσωτερικός δακτύλιος θα λειτουργούσε με drones και με μονάδες πυροβολικού με βλήματα HPV ( High Velocity Projectiles) ώστε να καταστρέφουν τους εχθρικούς στόχους και απειλές.

Κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την ανάπτυξη των απαιτούμενων αεροσκαφών, συστημάτων καθοδήγησης λέιζερ, πυραύλων, βλημάτων και άλλων οπλικών συστημάτων τα οποία πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για τις ΗΠΑ καθώς εκεί θα διεξαχθούν οι πολύ κρίσιμες επιχειρήσεις και διακυβεύονται τα αμερικανικά και συμμαχικά ζωτικά συμφέροντα.


Πηγή: National Interest