Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Οι Τούρκοι «στήνουν» επεισόδιο με Ελληνικό πολεμικό πλοίο – Καταγγέλλουν παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων για να δημιουργήσουν ένταση.

 
Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) διαψεύδει την είδηση, αλλά οι Τούρκοι επιμένουν ότι εκδίωξαν Ελληνικό πολεμικό πλοίο, που δήθεν παραβίασε τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Πρόκειται για μια νέα τουρκική προσπάθεια να δημιουργήσει ένταση, τη στιγμή που οι ΗΠΑ προειδοποίησαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την Τουρκία, να απέχει από προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το περιστατικό, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΗΑ, συνέβη στα ανοιχτά της Εφέσου, στην περιοχή Γκιουζέλτσαμλί.
Το Ελληνικό πλοίο μπήκε υποτίθεται στα τουρκικά χωρικά ύδατα και η τουρκική Ακτοφυλακή, προειδοποιώντας το στα αγγλικά, ζήτησε να απομακρυνθεί.
Σύμφωνα με τους Τούρκους, το Ελληνικό πλοίο δεν συμμορφώθηκε στην προειδοποίηση και τότε το σκάφος του τουρκικού λιμενικού το πλησίασε προειδοποιώντας το και πάλι και έτσι στη συνέχεια το υποχρέωσαν να βγει από τα τουρκικά ύδατα.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις της, σημειώνει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου, καθώς την Τρίτη το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» έκανε βόλτα εντός της κυπριακής ΑΟΖ στο οικόπεδο «4» μαζί με τέσσερα τουρκικά πολεμικά πλοία.
Και όλες αυτές τις ημέρες δεν έχουν σταματήσει οι λεκτικές προκλήσεις Τούρκων αξιωματούχων οι οποίοι απειλούν ακόμη και με θερμό επεισόδιο την Ελλάδα και την Κύπρο.
Στριμωγμένη η τουρκική κυβέρνηση, μετά την έναρξη των γεωτρήσεων από την ExxonMobil, θέλει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ως «χωροφύλακας» της περιοχής.
Διπλωματικοί κύκλοι θεωρούν απίθανο να γίνει κάποιο επεισόδιο στη θαλάσσια περιοχή η οποία επιτηρείται από Αμερικανικά σκάφη, αλλά και από την Ελληνική φρεγάτα «Ψαρά».