Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Εθνοφυλετισμός και Εθνικισμός σε τοιχογραφία του ''Πατριαρχείου Κιέβου''

 
Μια αγιογραφία πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ορθοδόξου πίστεως, ευλόγησε πρόσφατα ο Πατριάρχης Φιλάρετος του λεγόμενου "Πατριαρχείου Κιέβου" στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως στο Τερνοπόλ της Δυτικής Ουκρανίας.
Η τοιχογραφία με τίτλο: "Μεθ' ημών ο Θεός. Μεθ' ημών η Ουκρανία" απεικονίζει τον Άγιο Γεώργιο, όχι όμως όπως βλέπουμε στις εικόνες της Ορθοδόξου πίστεως.
Όπως θα δείτε στις φωτογραφίες ο Άγιος Γεώργιος δεν σκοτώνει έναν δράκο - σύμβολο του κακού- αλλά έναν μεγαλοπρεπή δικέφαλο αετό, σύμβολο των Τσάρων της Ρωσικής και Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, των Ορθοδόξων, αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Επίσης εσωτερικά του Αγίου Γεωργίου διακρίνεται το ρουμανικό ναζιστικό σύμβολο "Βόλφσανγκελ" του εθνικιστικού κόμματος της Ουκρανίας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως σύμβολο της παραστρατιωτικής οργάνωσης «Werwolf», που συγκρότησε το 1944 ο αρχηγός των SS, Χάινριχ Χίμλερ.
Το ίδιο σύμβολο έφερε και η 4η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία των SS, που στάλθηκε στην Ελλάδα το 1943 για να πολεμήσει την εθνική Αντίσταση και διέπραξε τις σφαγές στην Κλεισούρα και στο Δίστομο.
Στο βάθος πάνω δεξιά, διακρίνονται τα ερείπια του Διεθνούς Αεροδρομίου στο Ντονέτσκ, ενώ στην αριστερή διακρίνονται σημαίες κοκκινόμαυρες του Επαναστατικού Στρατού της Ουκρανίας,ο οποίος κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου πολέμησε παράλληλα με το στρατό του Χίτλερ.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Φιλάρετου Ντενισένκο, αμέσως μετά το πέρας του αγιασμού: "Χωρίς μια Ουκρανική Εκκλησία ανεξάρτητη από τη Μόσχα, η χώρα μας, δεν θα έχει ένα ισχυρό πνευματικό θεμέλιο. Λόγω της ύπαρξης του Πατριαρχείου Κιέβου και άλλων Εκκλησιών πατριωτικού προσανατολισμού, σήμερα έχουμε ένα ανεξάρτητο κράτος! Εαν έχουμε όμως μια Ορθόδοξη Ουκρανική Εκκλησία, τότε η Ρωσία δεν θα έχει πρόσβαση στην Ουκρανία. Το κράτος τα καθιερωθεί και θα ενισχυθεί και η Ανατολική Ουκρανία θα είναι ένα φρούριο ειρήνης".
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη Σύναξη της Ιεραρχίας των εν ενεργεία Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων του Οικουμενικού Θρόνου, είχε αναφερθεί πάντως στον Εθνοφυλετισμό λέγοντας: "Κατά την πρώτην χιλιετίαν, οι μακάριοι προκάτοχοι ημών αντιμετώπισαν τον πειρασμόν των αιρέσεων. Ο μέγας πειρασμός της δευτέρας χιλιετίας, όστις εκληροδοτήθη και εις την ην νυν διανύομεν, είναι τα δικαιοδοσιακά καθεστώτα. Πηγή του προβλήματος τούτου είναι ο εθνοφυλετισμός, αι τάσεις επεκτατισμού και η αθέτησις των ορίων των υπό των Πατριαρχικών και Συνοδικών Τόμων καθορισθέντων".
Ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στον μέγα πειρασμό του εθνοφυλετισμού, παρόλο αυτά ο Φιλάρετος ευλόγησε μια τοιχογραφία που απεικονίζει ξεκάθαρα την αίρεση του εθνοφυλετισμού σε Ναό, που στο μέλλον θα υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από την επίσημη ιστοσελίδα της Επισκοπής του Πατριαρχείου Κιέβου: ΕΔΩ