Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Η Αλβανία για πρώτη φορά αμφισβήτησε επίσημα την ελληνική κυριαρχία στη Νότιο Ήπειρο!

Με έντονο διάβημα που επιδόθηκε στον Έλληνα πρεσβευτή στα Τίρανα, η Αλβανία προχώρησε για πρώτη φορά σε ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο χερσαίο χώρο της Νοτίου Ηπείρου.
 Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα προχώρησαν στο διάβημα στην Αθήνα ζητώντας να γίνει τροποποίηση του προγράμματος ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο, με τον ισχυρισμό ότι παραβιάζονται αλβανικά χωρικά ύδατα, ενώ απαίτησαν και τους χάρτες των χερσαίων ερευνών που διεξάγονται για υδρογονάνθρακες στη Νότιο Ήπειρο.
 
Πηγές του ΥΠΕΞ τονίζουν ότι "πρόκειται για προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων – μια κίνηση που εμπεριέχει υψηλό ρίσκο για την Αλβανία, αφού ποτέ δεν βγήκε κερδισμένη όταν ανακίνησε τέτοια θέματα"".
 
Την ίδια στιγμή που η ανάφλεξη στα Δυτικά Βαλκάνια ανασύρει ξανά από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας το θέμα της «Μεγάλης Αλβανίας».
 
Σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στη δημοσιότητα το 2011 ο τότε υπουργός Ενέργειας, Γ.Μανιάτης, οι έρευνες θα γίνουν σε μεγάλη έκταση πάνω από τα Γιάννενα, ενώ τότε δεν ετέθη κανένα θέμα. Η υποψία - για να μην πούμε βεβαιότητα - είναι ότι πίσω από τις κινήσεις των Τιράνων βρίσκεται η Άγκυρα.
 
Το νέο στοιχείο που δημιουργεί υποψίες-βεβαιότητες ότι η Άγκυρα επιδιώκει τη δημιουργία μετώπου κατά της Ελλάδας είναι η συνάντηση του Ερντογάν με το κόμμα των Τσάμηδων, το PDIU, κατά την επίσκεψή του στα Τίρανα. Η συνάντηση με το PDIU καμία άλλη ερμηνεία δεν έχει παρά την υποδαύλιση του «ζητήματος» των Τσάμηδων, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές.
 
Σε αυτό το κλίμα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, προβληματίζεται αν θα παραστεί στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ των χωρών-μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διοργανώνεται στα Τίρανα στις 22/5. 
 
Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι ενδεχόμενη απουσία της Ελλάδας από τη συνάντηση αυτή θα προσφέρει άλλοθι στα Τίρανα να συνεχίσουν να προκαλούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις και θα οδηγήσει σε περαιτέρω απομόνωση της Αθήνας στην περιοχή. Αντίθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταβεί στα Τίρανα στις 26/5 για τη Σύνοδο Κορυφής της SEECP.
 
Οι συγκρούσεις στο Κουμάνοβο δεν ήταν καθόλου τυχαίες. Η Σερβία μπήκε σε καθεστώς επιφυλακής (και σωστά) και η κίνηση αμφισβήτησης από την επίσημη Αλβανία των ελληνικών χερσαίων συνόρων θα πρέπει να προϊδεάσει τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας για να μην βρεθούν υπό καθεστώς αιφνιδιασμού. 
 
Σημειώνεται ότι στην χώρα μας διαβιούν εκατοντάδες χιλιάδες Αλβανοί και ναι μεν ένα μεγάλο μέρος από τα παιδιά τους έχουν ενσωματωθεί αλλά ένα εξίσου μεγάλο ποσοστό αρνείται να αφομοιωθεί και πιστεύει στην ιδέα της "Μεγάλης Αλβανίας".
 
Θυμίζουμε τη δήλωση του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, που προειδοποίησε ότι η ένωση της χώρας του με το Κόσοβο θα αποτελέσει γεγονός, εάν συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) να μην προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Κοσόβου.
 
Ο Έντι Ράμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Πρίστινας "Kosova Klan" από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
"Προέχει η ενοποίηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο εάν η Ε.Ε. συνεχίσει να κλείνει την πόρτα στο Κόσοβο, τότε οι δύο χώρες είναι αναγκασμένες να προχωρήσουν στην ενοποίησή τους με τον κλασικό τρόπο".
   
Ο Χάσιμ Θάτσι συμπλήρωσε ότι "τα λόγια του Ράμα δεν αποτελούν απειλή, αλλά μία ρεαλιστική προοπτική που θα υλοποιηθεί στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί η απομόνωση του Κοσόβου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης".
 
Λίγες μέρες αργότερα είχαμε τα αιματηρά γεγονότα στο Κουμάνοβο. Ο Αλβανός πρωθυπουργός είτε γνώριζε έιτε όχι χρησίμευσε σαν "λαγός".
 
Το θέμα δεν τέθηκε τυχαία, καθώς παρατηρήθηκε η ενεργοποίηση του UCK ο οποίος και έδρασε πρόσφατα στο Κουμάνοβο των Σκοπίων με πολύνεκρη εισβολή, ζητώντας την ένωση με το Κόσοβο ώστε να ενωθούν μετέπειτα όλα μαζί στο αλυτρωτικό μόρφωμα που ονομάζεται από τους Αλβανούς "Μεγάλη Αλβανία".
 
Το συγκεκριμένο κατασκεύασμα "περιλαμβάνει" και το σερβικό Πρέσεβο, κομμάτι του Μαυροβούνιου και...το ελληνικό κομμάτι της Ηπείρου (η Βόρεια Ήπειρος αν και αρχέγονη ελληνική εστία ανήκει στο αλβανικό κράτος).
 
Οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες και το ρωσικό ΥΠΕΞ ξεκάθαρα αποκάλυψαν ότι η "Μεγάλη Αλβανία" στηρίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες επιδιώκουν την καταστροφή του ορθόδοξου άξονα που θα ξεκινάει από τη Μόσχα και θα καταλήγει στην Αθήνα.
 
Στις ΗΠΑ η Ορθοδοξία αποτελεί "κόκκινο πανί" και επιθυμούν την εξάλειψή της καθώς αναγνωρίζουν ότι αποτελεί τη δύναμη του Ελληνισμού αλλά και της Ρωσίας. Όλοι οι ορθόδοξοι πληθυσμοί διάκεινται φιλικά ως προς τη Μόσχα καθώς τη θεωρούν τη μεγάλη ορθόδοξη υπερδύναμη και στρέφονται προς αυτήν.
 
Έτσι, προωθείται με κάθε τρόπο η αθεΐα στην Ελλάδα μέσω των εγχώριων ΜΜΕ και των ελεγχόμενων από τις ΗΠΑ ΜΚΟ, μέσω συνεχούς προπαγάνδας και λοιδορώντας τους πιστούς που πιστεύουν, όπως συνέβη προσφάτως με τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας όπου η προσέλευση των πιστών τρόμαξε τα νεοταξικά κέντρα εξουσίας της αμερικανικής Ανατολικής Ακτής.
 
Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι μια "Μεγάλη Αλβανία" θα εμποδίσει τη δημιουργία του αγωγού που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο στην Κ.Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία. Τα Σκόπια λόγω της ισχυρής αλβανικής μειοψηφίας (30% επί του συνολικού πληθυσμού) είναι ο πιο αδύναμος κρίκος.
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr