Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Βιβλικές καταστροφές που δεν τις χωρά ο νούς! Αυτοί που μας διδάσκουν οικολογία...

Ουάσινγκτον 
Διαρροή πετρελαίου έξω από τις ΗΠΑ «θα συνεχιστεί για 100 χρόνια»
 Η διαρροή πετρελαίου από μια υπεράκτια πλατφόρμα που κατέρρευσε σε καταιγίδα πριν από μια δεκαετία στον Κόλπο του Μεξικού είναι μεγαλύτερη από ό,τι υποστηρίζει η ιδιοκτήτρια εταιρεία και θα μπορούσε να συνεχιστεί για έναν αιώνα, αποκαλύπτει έρευνα του Associated Press.Η διαρροή
Σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αμερικανικές αρχές, το πετρέλαιο διαρρέει από τουλάχιστον μία από τις 25 γεωτρήσεις που θάφτηκαν από υποθαλάσσια κατολίσθηση στη διάρκεια του Κυκλώνα Ιβάν το 2004. Οι γεωτρήσεις και η πλατφόρμα που κατέρρευσε στον ωκεανό ανήκουν στην Taylor Energy Company, η οποία προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος του προβλήματος. Σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο, η εταιρεία εκτιμά τη διαρροή σε 15 λίτρα την ημέρα.

Ωστόσο η αμερικανική Ακτοφυλακή προχώρησε σε νέα εκτίμηση όταν ενημερώθηκε για τα ευρήματα του Associated Press. H έκταση των μικρών πετρελαιοκηλίδων που εμφανίζονται ανά διαστήματα στην περιοχή υποδεικνύει ότι η διαρροή κυμαίνεται από 160 έως 8.815 λίτρα την ημέρα. Μετά το ατύχημα του 2004, η Taylor Energy ανέθεσε σε εργολάβο να πραγματοποιήσει νέες γεωτρήσεις για να μπορέσει να σταματήσει πιθανές διαρροές σε εννέα θαμμένες πετρελαιοπηγές. Εκτιμά όμως ότι περαιτέρω προσπάθειες θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με αξιωματούχους και έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, η εταιρεία προσπάθησε να καταλήξει σε συμφωνία με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από το πρόβλημα, ωστόσο οι Αρχές απέρριψαν την πρόταση και απαίτησαν επιπρόσθετες εργασίες από την εταιρεία, όπως να βελτιώσει την ακρίβεια των εκτιμήσεων για το μέγεθος της διαρροής. Από τον περασμένο Αύγουστο, παρατηρητές των Αρχών επιβαίνουν στις καθημερινές πτήσεις της Taylor πάνω από τις κατεστραμμένες γεωτρήσεις.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, συμφώνησε να μην δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τις ενέργειες της Taylor προκειμένου να μην θίξει εταιρικά μυστικά της. Ορισμένοι φορείς εκτιμούν πάντως ότι το μέγεθος του προβλήματος είναι ακόμα μεγαλύτερο από ό,τι εκτιμά η ακτοφυλακή. Βασιζόμενη σε δορυφορικές παρατηρήσεις, η οργάνωση Sky Truth υπολογίζει ότι από το 2004 έως σήμερα έχουν διαρρεύσει 1,1 έως 5,3 εκατομμύρια λίτρα, με την ημερήσια εκροή να κυμαίνεται από 140 έως 3.400 λίτρα.

Το πρόβλημα παραπέμπει στη γιγάντια πετρελαιοκηλίδα που κάλυψε τον Κόλπο του Μεξικού μετά την έκρηξη στην πλατφόρμα Deepwater Horizon της BP το 2010. H διαρροή συνεχίστηκε για τρεις μήνες με την ολική ποσότητα να εκτιμάται γύρω στα 780 εκατομμύρια λίτρα.