Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Ποροσένκο: Βρισκόμαστε σε κανονικό πόλεμο με τη Ρωσία

Κίεβο 
Σε δραματικούς τόνους προειδοποιεί ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο για την κρίση στα ανατολικά της χώρας, λέγοντας σε συνέντευξή του πως η Ουκρανία «βρίσκεται σε κανονικό πόλεμο με τη Ρωσία,
και όχι απλώς με αυτονομιστές που έχουν ρωσική υποστήριξη» -δείχοντας και στους συλληφθέντες που είναι, κατά το Κίεβο, ρώσοι στρατιώτες.
Ο Ποροσένκο λέει πως δεν εμπιστεύεται τον ρώσο πρόεδρο, όμως δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διαπραγματευτεί μαζί του και πιστεύει πως η Μόσχα «ετοιμάζει επίθεση».

Το Κίεβο και η Δύση έχουν επανειλημμένα κατηγορήσει τη Ρωσία πως εμπλέκεται άμεσα, με μέσα αλλά και δυνάμεις της, στην κρίση στην ανατολική Ουκρανία. Η Μόσχα πάγια αρνείται πως δυνάμεις της είναι παρούσες στις ανατολικές ουκρανικές επαρχίες.

Το Σαββατοκύριακο, οι ουκρανικές δυνάμεις συνέλαβαν δύο άτομα που υποστηρίζουν πως είναι μέλη των ειδικών δυνάμεων του ρωσικού στρατού. Οι ίδιοι φέρονται να το παραδέχθηκαν, όμως η Ρωσία αντιτείνει πως την περίοδο που συνελήφθησαν βρίσκονταν σε υπηρεσία.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό BBC, ο Ποροσένκο ανέφερε: «Να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, αυτή δεν είναι σύγκρουση με αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, αυτός είναι κανονικός πόλεμος με τη Ρωσία».

«Το ότι πιάσαμε μέλη των ρωσικών τακτικών δυνάμεων είναι ισχυρή απόδειξη» συνέχισε, αναφερόμενους στους συλληφθέντες ενόπλους.

Σε ερώτηση για τις κινήσεις της Ρωσίας, ο Ποροσένκο είπε: «Πιστεύω ότι ετοιμάζουν επίθεση και νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε προετοιμασμένοι και να μην τους δώσουμε την παραμικρή ευκαιρία για πρόκληση».