Τα Σκόπια προσπάθησαν να ρίξουν εμμέσως στην Ελλάδα το «φταίξιμο» για το πολεμικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό τους, με τους Αλβανούς αυτονομιστές να έχουν πιάσει τα όπλα.
Βεβαίως, αυτές οι σκοπιανές τρέλες δεν έμειναν αναπάντητες από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνος Κούτρας, απηύθυνε κάλεσμα στα Σκόπια να μην ψάχνουν αποδιοπομπαίους τράγους για τη στασιμότητα στην ευρωατλαντική τους προοπτική απηύθυνε, ύστερα από τις κυριακάτικες δηλώσεις του προέδρου της γείτονος Γκιόργκι Ιβάνοφ, στον απόηχο των συγκρούσεων στην πόλη Κουμάνοβο.
Συγκεκριμένα, ο Ιβάνοφ -που οι Αλβανοί των Σκοπίων δεν τον αναγνωρίζουν ως Πρόεδρο του κρατιδίου- υποστήριξε ότι η στασιμότητα όσον αφορά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της χώρας του προκαλεί «σοβαρή απογοήτευση» στον πληθυσμό. Για τον λόγο αυτόν ζήτησε εκ νέου από τη διεθνή κοινότητα «να άρει τις παρεμποδίσεις» που αφορούν την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική των Σκοπίων.
Ο Κωνσταντίνος Κούτρας σχολίασε τη Δευτέρα ότι η αναζωπύρωση της έντασης στα Σκόπια επιβεβαιώνει ότι «υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία του κράτους δικαίου, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην εφαρμογή της διεθνοτικής συμφωνίας της Αχρίδας, στο σεβασμό της αρχής της καλής γειτονίας και στο έλλειμμα δημοκρατίας της χώρας».
Για αυτό κάλεσε την πολιτική ηγεσία των Σκοπίων να στραφεί «στη θεραπεία αυτών των ζητημάτων, επιδεικνύοντας πνεύμα αυτοκριτικής και συναίνεσης, αντί να ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους, κατηγορώντας άλλους για το αδιέξοδο της ευρω-ατλαντικής της προοπτικής, την οποία η Ελλάδα ειλικρινώς και σταθερά υποστηρίζει».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη και τα θερμά συλλυπητήρια της Ελλάδας στις οικογένειες των θυμάτων της τελευταίας κρίσης, για την οποία εξέφρασε την ελπίδα να αποτελεί ένα μεμονωμένο φαινόμενο.
«Τώρα», πρόσθεσε, «πρέπει να πρυτανεύσει η αυτοσυγκράτηση, η λογική και ο διάλογος».