Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Το ΝΑΤΟ προκαλεί επικίνδυνα

Μεγάλης κλίμακας άσκηση ξεκίνησε η Ρωσία στην Αρκτική, όπου όμως διεξάγεται και ΝΑΤΟϊκή άσκηση, αυξάνοντας κατακόρυφα την ένταση, αλλά και την πιθανότητα ατυχήματος.
Η άσκηση ξεκίνησε με απευθείας διαταγή του Ρώσου προέδρου Πούτιν και σε αυτή συμμετέχουν 12.000 στρατιώτες, 700 τεθωρακισμένα κάθε τύπου και στοιχεία πυροβολικού και 250 αεροσκάφη. Η Ρωσία εκτελεί συνεχώς ασκήσεις, το τελευταίο διάστημα, από την Αρκτική μέχρι τον Ειρηνικό, την ώρα που η κατάσταση στην Ουκρανία αρχίζει και πάλι να εμφανίζεται ζοφερή.
Η άσκηση διεξάγεται σε ευρεία έκταση, υπό την εποπτεία της Κεντρικής Στρατιωτικής Διοίκησης, σε μια περιοχή από τον Βόλγα, μέχρι την Σιβηρία και αποτελεί απάντηση στην άσκηση που διεξάγουν, από κοινού, ΝΑΤΟ και Σουηδία.

Το σενάριο της ρωσικής άσκησης προβλέπει αντιμετώπιση επίθεσης από αέρος και την ταχεία μετακίνηση δυνάμεων από τη ρωσική ενδοχώρα στην Αρκτική.
 
 
Στην άσκηση μετέχουν και στρατηγικά βομβαρδιστικά με βολές πυραύλων cruise στο πεδίο βολής του Πεμπόι, την περιοχή του Κομί της βόρειας Σιβηρίας. Επίσης μονάδες αντιαεροπορικών εκτελούν πραγματικά πυρά στην περιοχή του Αστραχάν στην Κασπία.
Η άσκηση αυτή, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είναι προπαρασκευαστική μιας ακόμα μεγαλύτερης κλίμακας άσκησης που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.
Η ΝΑΤΟϊκή άσκηση στην Αρκτική θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουνίου. Την επομένη θα ξεκινήσει νέα άσκηση, στη Βαλτική αυτή τη φορά, στην οποία θα συμμετάσχουν 4.500 στρατιώτες από 17 χώρες.