Μήπως η δουλειά του ΠΝ είναι άξια συγχαρητηρίων αλλά και παραδειγματισμού.. θα πρέπει να σεβαστούμε τη σοβαρή δουλειά.. Τα ΑΦΝΣ P-3B Orion θα είναι σε θέση να εκτελούν το πλήρες φάσμα αποστολών (Vid)
Το τελευταίο χρονικό διάστημα πολύς λόγος γίνεται σχετικά με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion.
Πολύ μελάνι έχει χυθεί για να περιγράφουν γιατί καθηλωθήκαν το 2009, γιατί πραγματικά ο διαγωνισμός το 2009 για καινούργια ΑΦΝΣ ήταν ανεπιτυχής, γιατί η τωρινή κυβέρνηση αποφάσισε την ενεργοποίηση του προγράμματος. Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των καθηλωμένων αεροσκαφών P-3B Orion περιλαμβάνει την δομική τους αναβάθμιση (MidLifeUpgrades, MLU) με αναπτερύγωση (rewing), την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης εργοστασιακού επιπέδου (PDM-Phased Depot Maintenace) κινητήρων και συστημάτων προσγείωσης, που θα προσδώσουν 15.000 ώρες πτήσεως σε πλήρη επιχειρησιακό φάκελο (25 επιπλέον χρόνια χρήσης) την εγκατάσταση νέων αεροβοηθημάτων και αισθητήρων (ραντάρ, ESM, E/O, A/Y, SPS) καθώς και την ολοκλήρωσή τους μέσω του ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής Συστήματος Διαχείρισης Αποστολής (ΣΔΑ).
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα βίντεο όπου παρουσιάζεται η διαδικασία δομικής αναβάθμισης P3. Κατά την άποψή μας, λανθασμένα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση μόνο στον φορέα, δηλαδή την δομική αναβάθμιση του αεροσκάφους P-3B Orion που ούτως η άλλως ακολουθεί την δοκιμασμένη πρακτική τόσο του USN όσο και άλλων ΠΝ, και λιγότερη στα συστήματα (ηλεκτρονικά, αισθητήρες, όπλα) που αυτό θα φέρει. Από τα συστήματα που θα φέρει θα κριθούν και οι αποστολές που θα είναι σε θέση να εκτελεί. Τα εκσυγχρονισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας θα είναι σε θέση να εκτελούν πλήρες φάσμα αποστολών αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας.:
- Ναυτική Περιπολία Ανθυποβρυχιακός Πόλεμος (ASW)
- Πόλεμος κατά Στόχων Επιφανείας (ASuW)
- Αποστολές συλλογής Πληροφοριών,
- Επιτήρησης και Αναγνώρισης (ISR).
- Ηλεκτρονική αναγνώριση (ELINT). Τακτική Αναγνώριση.
Εκτιμάται πως θα γίνει εγκατάσταση ραντάρ συνθετικού/αντίστροφου διαφράγματος. Αναφορικά με τα όπλα τα αεροσκάφη έχουν την δυνατότητα για πυραύλους αέρος-επιφανείας AGM-84 Harpoon, τορπίλες Mk.46 mod.5 ενώ εξετάζεται να φέρει από αέρος ποντιζόμενες νάρκες. Οι επιχειρησιακές δυνατότητες ΑΦΝΣ με το κατάλληλο σύστημα αποστολής και εξοπλισμό δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στις αποστολές υποβρυχίων που αποτελούν τον κυριότερο κίνδυνο στις ναυτικές επιχειρήσεις. Ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα γίνει από την Lockheed Martin στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και άλλες ελληνικές εταιρείες ως υποκατασκευαστές κρίσιμων συστημάτων που θα ενσωματωθούν στα παλιά αεροσκάφη. Με την ανάθεση της δουλειάς στην ΕΑΒ εξασφαλίζεται εργασία για επτά χρόνια ενώ η χώρα αποκτά πολύτιμη εμπειρία σε τέτοιου είδους αναβαθμίσεις. Συνεπώς, αναθερμαίνεται το έργο της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας και βελτιώνεται η βιομηχανική κατάσταση της χώρας σε μια τόσο κρίσιμη εποχή.
Το πρόγραμμα είναι εξαιρετικά κρίσιμης σημασίας για την ΕΑΒ που αναζητά εναγωνίως βιομηχανικό έργο προκειμένου να διασφαλιστεί το πολυχρόνιο know how που έχει η εταιρεία αλλά και να συνεχίσει να απασχολεί εργαζομένους. Τελικά μήπως θα πρέπει να σεβαστούμε τη σοβαρή δουλειά που πραγματοποιήθηκε από τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού; Μήπως η δουλειά του ΠΝ είναι άξια συγχαρητηρίων αλλά και παραδειγματισμού για μελλοντικά εξοπλιστικά προγράμματα των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων; Μήπως είναι ένα από τα λίγα προγράμματα, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς δημιουργώντας σοβαρές προυποθέσεις για εξαγωγικές επιτυχίες των εμπλεκόμενων Ελληνικών εταιρειών;