Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Οι Δυτικές χώρες που προμηθεύουν τον Ζελένσκι σήμερα, εξόπλιζαν και την τρομοκρατική οργάνωση του ISIS χθές. -


ΒΙΝΤΕΟ -Μουσείο στην Ρωσία με τα λάφυρα δυτικού οπλισμού απο την Συρία*

Πώς η Δύση οπλίζει τα χέρια των μαχητών του ISIS 

Η Βρετανία, η Γαλλία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ προμήθευσαν τα περισσότερα από τα όπλα που χρησιμοποιεί το Ισλαμικό Κράτος στα αποτρόπαια εγκλήματά του, σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας

Την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο συμπράττει με τους συμμάχους του διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, η βρετανική κυβέρνηση δέχεται εκ νέου κατηγορίες πως έσπειρε η ίδια 5τους σπόρους της σύγκρουσης, όπως γράφει η Mirror.

Η νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρει πως μεγάλο μέρος του οπλισμού που χρησιμοποιούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προέρχεται από τις ίδιες τις δυτικές δυνάμεις που τώρα επιχειρούν να εξαφανίσουν το ISIS. Τεράστιες προμήθειες όπλων, τουφεκιών, όλμων και ρουκετών κατέφταναν στο Ιράκ για χρόνια καθώς το κράτος αγωνιζόταν να ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας μετά την απόσυρση των βρετανικών και αμερικανικών δυνάμεων.

«Δεκαετίες ανεμπόδιστης ροής όπλων στο Ιράκ σημαίνει πως όταν το Ισλαμικό Κράτος πήρε τον έλεγχο των περιοχών αυτών, ήταν σαν ένα παιδί μέσα σε ζαχαροπλαστείο», τόνισε ο Oliver Sprague από το βρετανικό παράρτημα της Αμνηστίας.


«Το γεγονός πως χώρες, ανάμεσά τους και το Ηνωμένο Βασίλειο, κατέληξαν ακούσια να εξοπλίζουν το Ισλαμικό Κράτος θα έπρεπε να οδηγήσει σε αναστολή τις τρέχουσες συμφωνίες εμπορίου όπλων. Η Βρετανία ήταν μια από τις χώρες που υποστήριξαν τη Συνθήκη για το εμπόριο όπλων, με στόχο να αποτρέψει τον πολλαπλασιασμό τους και τη χρήση τους σε τρομακτικά εγκλήματα όπως αυτά που διαπράττει το ISIS. Οι κίνδυνοι πρέπει να υπολογίζονται πολύ πιο προσεκτικά και δεν θα έπρεπε να περιμένουμε να επιβεβαιώνεται αυτό το χειρότερο σενάριο πριν δράσουμε για να αποτρέψουμε τις πωλήσεις όπλων που μπορούν να τροφοδοτήσουν αγριότητες».

Παρότι τα συνηθέστερα όπλα είναι τα σοβιετικά καλάσνικοφ, το παλαιότερο όπλο στο οπλοστάσιο του Ισλαμικού Κράτους πιστεύεται πως είναι βρετανικό τουφέκι από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.



Η Διεθνής Αμνηστία λέει πως οι μαχητές του ISIS απέκτησαν απροσδόκητα όπλα μετά την κατάκτηση της Μοσούλης, τον Ιούνιο του 2014. Σ’ αυτά περιλαμβάνονταν όπλα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ και στρατιωτικά οχήματα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποίησαν για να καταλάβουν και άλλες περιοχές της χώρας.

Μεταξύ άλλων ήταν πολλά αντιαεροπορικά συστήματα, ρουκέτες και τεθωρακισμένα οχήματα, καθώς και τουφέκια όπως το ρωσικό AK και τα αμερικανικά M16 και Bushmaster.

Πολλά από τα όπλα που χρησιμοποιούν οι τζιχαντιστές χρονολογούνται από το διάστημα 1970-1990 και περιλαμβάνουν πιστόλια και άλλα μικρά όπλα, πολυβόλα, όλμους, αντιαρματικά συστήματα και πυροβόλα.

Σύμφωνα με την έκθεση, όπλα και πυρομαχικά μαχητών του ISIS προέρχονται από 25 διαφορετικές χώρες!

Η Αμνηστία σημειώνει πως οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αλλά και άλλες ένοπλες ομάδες έχουν καταλήξει στην κατασκευή αυτοσχέδιων όπλων και, βασιζόμενη στα ευρήματά της, η ζητεί από όλες τις χώρες να εφαρμόσουν πλήρες εμπάργκο στις δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης και τις ένοπλες ομάδες με τις οποίες μάχονται.

https://www.newsbeast.gr/world/arthro/2057223/pos-i-disi-oplizi-ta-cheria-ton-machiton-tou-isis


*