Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Τούρκοι δικαστές κατηγορούν τον Σόρος ότι προσπάθησε να ανατρέψει τον Ερντογάν

 
Τούρκοι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τζορτζ Σόρος ως υποκινητή και χρηματοδότη των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σάρωσαν την Τουρκία το 2013 με αφορμή ένα πάρκο στο Γκέζι.
 
Οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε 16 Τούρκους που καλούνται να αντιμετωπίσουν συνολικά 47.520 χρόνια φυλάκισης! Ωστόσο από το κατηγορητήριο των 657 σελίδων, προκύπτει ότι οι τουρκικές δικαστικές αρχές έχουν καταλήξει ότι οι διαδηλώσεις υποστηρίχθηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από το εξωτερικό.
Οι κατηγορίες στηρίζουν μια γνωστή αφήγηση που συχνά εκφράζεται από τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία απειλείται από ξένες δυνάμεις .
Ο Σόρος είναι στο επίκεντρο αυτού του αφηγήματος στο κατηγορητήριο των Τούρκων δικαστικών , που αναφέρονται στο Ινστιτούτο Ανοικτής Κοινωνίας, το οποίο δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, μέχρι το Νοέμβριο.
Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Σόρος είχε προκαλέσει πολιτικές αναταραχές στη Σερβία, τη Γεωργία και ορισμένες χώρες της Βαλτικής και βρίσκεται πίσω από την αραβική άνοιξη που ξεκίνησε στα τέλη του 2010.
“Η εξέγερση Gezi οργανώθηκε από τον Τζωρτζ Σόρος και άλλες ομάδες που στοχεύουν τη χώρα μας”, αναφέρει το κατηγορητήριο.
Ο επικεφαλής των συνωμοτών, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είναι ο Τούρκος επιχειρηματίας Οσμάν Καβάλα, ο οποίος αναφέρεται από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ως «Σόρος της Τουρκίας».