Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Άκουσον, άκουσον «Εξασφαλίστε διευκολύνσεις στους Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι έρχονται για επενδύσεις και παράλληλα καταργείστε τις προξενικές θεωρήσεις για τα νησιά».

Με τίτλο «Ιστορική έξοδος στην Αθήνα», ο τούρκικός τύπος, γράφει ότι έγινε γνωστό το πρόγραμμα της επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, “η οποία πραγματοποιείται για την παροχή υποστήριξης στην Ελλάδα που διέρχεται μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις στην ιστορία της. Στην Αθήνα θα μεταβεί με 10 Υπουργούς και 70 επιχειρηματίες. Ο Ερντογάν και οι συνοδεύοντες αυτόν Υπουργοί θα φιλοξενηθούν στην αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου της Ελλάδας“. Ο Ερντογάν αναμένεται να πει: «Εξασφαλίστε διευκολύνσεις στους Τούρκους επιχειρηματίες, οι οποίοι έρχονται για επενδύσεις και παράλληλα καταργείστε τις προξενικές θεωρήσεις για τα νησιά».
Η Τουρκία, που ως πριν τρεις μήνες συνομιλούσε με το ΔΝΤ προκειμένου να δεχθεί την οικονομική του υποστήριξη, και δεν το έκανε γιατί φοβήθηκε το κυβερνών ισλαμικό κόμμα ΑΚΡ,
 το πολιτικό κόστος σε μια περίοδο έντονων εσωτερικών συγκρούσεων, εμφανίζεται με τη μορφή “ανέκδοτου” να θέλει να στηρίξει οικονομικά την Ελλάδα και με την ευκαιρία ζητά να καταργήσουμε τη βίζα Σένγκεν που απαιτείται για επισκέψεις τούρκων στα νησιά, μιας και είναι ακριβώς ο στόχος του Αχμέτ Νταβούτογλου. Να αποτελέσουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, πέραν του 25 παράλληλου, οικονομική προέκταση της Τουρκίας.

Η εμφάνιση στην Αθήνα με 10 υπουργούς του, γίνεται για τους ίδιους επικοινωνιακούς λόγους, για το οποίο το κάνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. Με τη διαφορά ότι η Άγκυρα αυτή τη στιγμή, μπορεί να το “πουλήσει” στην διεθνή πολιτική αγορά και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, που της αρνείται το δικαίωμα συμμετοχής στην ΕΕ. Αντίθετα η Αθήνα, είναι διπλωματικά και πολιτικά ανύπαρκτη. Κι είναι το Ελληνικό “ανέκδοτο” να παρακαλούμε το δανεισμό από Γαλλία και Γερμανία και ταυτοχρόνως να παριστάνουμε τους λέοντες, στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας.

Για την ίδια αυτή πολιτική που δεν οδηγεί πουθενά, φρόντισε να περικόψει τα 3/4 του προϋπολογισμού Άμυνας (από 2 δις σε 0,5 δις). Το κάναμε πριν το ζητήσουν οι Ερντογάν και Νταβούτογλου. Ορθώς, για να μην φανεί η απαρχή μιας “φινλανδοποίησης”, που οδηγεί έμμεσα σε υποταγή. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που θα έχουμε μια σχετική συμφωνία, που δεν φαίνεται στον ορίζοντα, η δική μας κίνηση δεν υποχρεώνει την Τουρκία να κάνει το ίδιο ή στο ίδιο ποσοστό.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, η κίνηση προς την Ελλάδα είναι ο βασικός- απαραίτητος κρίκος στη σειρά κινήσεων του κ. Νταβούτογλου προκειμένου να παρουσιάσει την πραγμάτωση της «νέας, μεγάλης ιδέας» των τούρκων ισλαμιστών, δηλαδή την αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όχι φυσικά με τη μορφή που είχε τότε αλλά με την άσκηση πολιτικής και οικονομικής επιρροής. Στα Βαλκάνια και στην Μ Ανατολή, σε μεγάλο βαθμό έχει επιτύχει. Ανοιχτά «μέτωπα» ακόμη είναι η Ελλάδα και ο Καύκασος καθώς εκεί συγκρούεται με τα ευρύτερα ρωσικά συμφέροντα. Κι αυτός είναι ο στόχος της επίσκεψης Ερντογάν. Να «κλείσουν» αυτό το κενό γιατί χωρίς αυτό η εμφάνιση της Άγκυρας σαν υπερδύναμη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, Καυκάσου και Βαλκανίων δεν θα είναι ολοκληρωμένη.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι στις εδώ συζητήσεις θα αναφερθούν σε οικονομικά ζητήματα συνεργασίας και στο θέμα της υφαλοκρηπίδας. Αλλά μάλλον κάνουν λάθος ή λένε ψέματα. Γιατί δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε το δημόσιο διάλογο ανάμεσα σε Δημ. Δρούτσα και Α. Νταβούτογλου στη διάρκεια της επίσκεψης του πρώτου στην Άγκυρα. Είπε ο κ. Δρούτσας «θα συζητηθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας, που είναι το μόνο ανοικτό θέμα ανάμεσα στις δυο χώρες». Αντίθετα ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα. Κι ακολούθησε σιωπή από την πλευρά του κ. Δρούτσα.

Αλλά προφανώς θα υπάρξουν κι άλλα, πριν έρθει ο κ. Ερντογάν. Η Άγκυρα θα ξετυλίξει ολόκληρη την πολιτικής της προς την Ελλάδα, όπως έδειξαν οι εκ νέου προκλητικές υπερπτήσεις της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, προ τετραημέρου…

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ
e-dragoumanos.gr