Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Η Ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με Αλβανούς, Αφγανούς , Πακιστανούς και ότι άλλο μουσουλμανικό συνονθύλευμα υπάρχει στην Ελλάδα, ξεχνώντας τα προβλήματα των Ελλήνων ομογενών της πρώην ΕΣΔΔ.

Τα προβλήματα, τα παράπονα, αλλά και έναν κατάλογο με προτάσεις και αιτήματα των ομογενών μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (ΕΣΣΔ) είχε την ευκαιρία να ακούσει διεξοδικά ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σπύρος Κουβέλης, χθες το βράδυ, στη Βουλή στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής του Ελληνισμού της Διασποράς η οποία πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή μελών του Συντονιστικού Συμβουλίου της Περιφέρειας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) που ενώνει 10 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με περίπου 500.000 ομογενείς.Στη συνεδρίαση έλαβαν το λόγο ο Συντονιστής της Περιφέρειας, κ. Ιβάν Σαββίδης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Ελλήνων Ρωσίας και βουλευτής της Δούμα) και τα μέλη, κ.κ. Κυριάκος Ιορδανίδης (Γεωργία) και Αλεξάνδρα Προτσένκο (πρόεδρος Ομοσπονδίας των Ελλήνων Ουκρανίας).
«Η δουλειά που θα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα για την σχέση της Ελλάδας ως μητρόπολης με την ελληνική διασπορά είναι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα» απάντησε ο κ. Κουβέλης και επισήμανε ότι «τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά» χαρακτηρίζοντας την ελληνική ομογένεια ανά τον κόσμο έναν γίγαντα εν υπνώσει.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευκαιρία αυτής της συνάντησης, για την καταγραφή των προβλημάτων, η οποία δίνει και την δυνατότητα για μία από κοινού αντιμετώπισή τους.

Ο κ. Κουβέλης παραδέχτηκε την ανάγκη καλύτερης οργάνωσης σε κάποια προξενεία, όπως αυτό της Μαριούπολης στην Ουκρανία, και διαβεβαίωσε για τη δική του παρέμβαση ώστε το συντομότερο να βρεθεί μία λύση για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ομογενών, καθώς επίσης και για την εξέταση, στο μέτρο των δυνατοτήτων του Υπουργείου Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), του θέματος της ίδρυσης νέων διπλωματικών εδρών σε χώρες όπου αυτό χρειάζεται μέσω προτεραιοποίησης.

Απαντώντας στο αίτημα της άρσης των δυσκολιών για τη λήψη της υπηκοότητας, ή του ειδικού δελτίου ταυτότητας των ομογενών ο υφυπουργός τόνισε τη σοβαρότητα του ζητήματος και τόνισε ότι «δεν τιμά την εικόνα της Ελλάδας η πολυετής αναμονή των ομογενών μας», λόγος για τον οποίο, όπως εξήγησε, χθες υπέγραψε μία επιστολή προς τον υπουργό Εσωτερικών ζητώντας την συνεργασία των δύο υπουργείων για την εξεύρεση λύσης που θα δίνει τέλος στην θλιβερή αυτή πραγματικότητα.

«Η Ελλάδα δεν αξίζει να χρεώνεται την στάση κάποιων υπαλλήλων που την δυσφημίζουν. Η Ελλάδα και ο Ελληνισμός, είναι μια μεγάλη και σημαντική υπόθεση για να είναι θύμα γραφειοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουβέλης.

Σχετικά με την βοήθεια του ΥΠΕΞ και της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) ο υφυπουργός αναφέρθηκε στην οικονομική στήριξη της Ελλάδας όσον αφορά τις δραστηριότητες των ομογενών στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ, επισημαίνοντας την ανάγκη αμφίδρομης φυσικής παρουσίας και μέσω εκδηλώσεων στην Ελλάδα και υποσχέθηκε συστηματική αντιμετώπιση και επίλυση των θεμάτων, ώστε η επόμενη συζήτηση να αφορά τις ευκαιρίες και όχι μόνο τα προβλήματα.

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει, προς όφελος και του ελληνικού κράτους και των ομογενών, μία διμερής πολυσχιδής συνεργασία σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο με τις χώρες της περιοχής αυτής και με την ενεργή συμμετοχή των ομογενών μας.
- Ιβάν Σαββίδης
Η μεγάλη ρωσική αγορά θα μπορούσε να καταναλώσει μεγάλο μέρος της ελληνικής παραγωγής, αντ' αυτού, όμως, παρακολουθούμε παθητικά την ενσωμάτωση των οικονομιών της Ρωσίας και της Τουρκίας και την θεαματική αύξηση των ρωσοτουρκικών ανταλλαγών, που υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα 100 δισ. δολλάρια σε μια πενταετία.

Αυτό υπογράμμισε ο ποντιακής καταγωγής Ρώσος βουλευτής Ιβάν Σαββίδης, κατά τη συνάντηση της Περιφέρειας του ΣΑΕ των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ με την ειδική μόνιμη επιτροπή της Βουλής για τους έλληνες της διασποράς και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.

Σε μια παθιασμένη συνηγορία υπέρ της ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων, ο κ. Ι. Σαββίδης υπενθύμισε την πυκνότητα των επίσημων ρωσoτουρκικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο, όπως και μια σειρά συμφωνιών σε όλους τους τομείς.
Υποστήριξε δε ότι η Τουρκία γίνεται στρατηγικός εταίρος όχι μόνο της Ρωσίας, αλλά όλης της Ευρώπης.
Το μέλλον διαμορφώνεται σήμερα,υπογράμμισε χαρακτηριστικά,προτού υπενθυμίσει ότι η Ρωσία έχει πολλές εναλλακτικές για τους αγωγούς της, ενώ η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν έχουν.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 'Ελληνες της πρώην ΕΣΣΔ, ο κ.Σαββίδης ζήτησε να σταματήσει η πολιτική απέλασης από την Ελλάδα και η επιτάχυνση της διαδικασίας απόκτησης της ελληνικής ιθαγένειας.

Μιλώντας στην ίδια συνάντηση,ο Κυριάκος Ιορδανίδης από την Γεωργία διαμαρτυρήθηκε για την απαράδεκτη, όπως είπε, κατάσταση λειτουργίας των ελληνικών προξενείων στο Νοβοροσίσκ,την Τιφλίδα και τη Μαριούπολη, ενώ ζήτησε να μπουν και οι Ελληνες της Τουρκίας στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο κ. Ιορδανίδης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της ελληνικής ιθαγένειας.
Διάφορα μέτρα βελτίωσης της εκπαίδευσης των ομογενών, ζήτησε εξ άλλου η κα Προτσενκο-Πιτσατζή,Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων της Ουκρανίας.

• Απαντήσεις ΓΓ Υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλη Κουλαΐδη

Στο θέμα της ενίσχυσης της ελληνικής γλώσσας απάντησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής ο ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Κουλαΐδης.

Στη μεγάλη σημασία που δίνει το ελληνικό κράτος και το Υπουργείο Παιδείας για την ενίσχυση των σπουδών της ελληνικής γλώσσας αναφέρθηκε ο Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλης Κουλαΐδης κάνοντας μία αναφορά στις έδρες ελληνικών σπουδών, τους 2.500 εκπαιδευτικούς που είναι αποσπασμένοι στο εξωτερικό και θα αυξηθούν, στις σχετικές επιχορηγήσεις του ελληνικού κράτους αλλά και την αποστολή εκπαιδευτικού υλικού.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι θα φθάσουν εγκαίρως όλα τα σχολικά βιβλία για την ομογένεια, τα οποία σήμερα μπορεί κανείς να βρει σε ψηφιακή μορφή και στο διαδικτυακό τόπο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης κέντρου πιστοποίησης της ελληνομάθειας στις οργανώσεις του απόδημου ελληνισμού όπου διδάσκεται η ελληνική γλώσσα, αλλά εξήγησε ότι υπάρχει σήμερα η δυνατότητα της πιστοποίησης και ψηφιακά από απόσταση.

Η ψηφιακή επικοινωνία τώρα, όπως επισήμανε ο ίδιος, δίνει πολλές και οικονομικότερες λύσεις και ειδικότερα στους νέους με πολλά «πόρταλς» τόσο του Υπουργείου Παιδείας όσο και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς που δίνουν δυνατότητες από την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μέχρι την επιχειρηματικότητα.

Ο κ. Κουλαΐδης υποσχέθηκε τέλος, βελτίωση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας τονίζοντας ότι ο ίδιος πρότεινε συγκεκριμένα βήματα, όπως διάθεση όλου του ψηφιακού υλικού που αφορά όλα τα σχολικά βιβλία, και λήψη μέτρων τόσο για την εκπαίδευση ανθρώπων από τις αντίστοιχες περιοχές στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας όσο και για την ανάπτυξη συνεργασιών, μέσω των διαδικτυακών τόπων με τις οργανώσεις της νεολαίας.