Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο πόλεμος τελείωσε και άντρες του UCK ληστεύουν όλοι την Ευρώπη.

Έχουν ληστέψει περισσότερα από 160 κοσμηματοπωλεία σε 26 χώρες του κόσμου, ενώ η λεία τους, με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, ξεπερνάει τα 300 εκατ. ευρώ. Η συμμορία «Ροζ Πάνθηρες», στην οποία μετέχουν Μαυροβούνιοι, αλβανοί και Κροάτες, αποτελεί τον υπ΄ αριθμόν ένα «εφιάλτη» της Ιντερπόλ, επισήμως από το 2007, όταν και συστήθηκε πολυεθνική ομάδα αντιμετώπισής τους.
Σε ρόλο Κλουζό, αλλά με αντιστρόφως ανάλογη πορεία από τον κινηματογραφικό ήρωα, βρίσκεται ο Έλληνας αστυνομικός Χρίστος Παρθένης, που για λογαριασμό της Ιντερπόλ έχει αναλάβει να συντονίσει την επιχείρηση σύλληψης της συμμορίας.
 «Εκτιμούμε πως οι “Ροζ Πάνθηρες” είναι περισσότερα από 300 άτομα. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, φέρονται ως ένας πυρήνας επαγγελματιών ληστών, υπηκόων χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι σε διεθνές επίπεδο δραστηριοποιούνται κυρίως στο πεδίο των ληστειών, αλλά και κλοπών και διαρρήξεων κοσμηματοπωλείων, με κλοπιμαία κοσμήματα και ρολόγια ιδιαίτερα μεγάλης αξίας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Παρθένης.

Η Ιντερπόλ εκτιμά πως οι «Ροζ Πάνθηρες» σχηματίστηκαν την περίοδο 1997-98. Οι διωκτικές αρχές όμως άρχισαν να ασχολούνται σοβαρά μαζί τους ύστερα από το 2003, όταν η Σκότλαντ Γιαρντ τους έδωσε το όνομα «Ροζ Πάνθηρες». Πολλά από τα μέλη της ήταν μέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων ή είχαν υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Πρόσφατα στη Βέρνη συναντήθηκαν 80 κορυφαίοι αστυνομικοί από 23 χώρες, στις οποίες έχουν δράσει οι «Ροζ Πάνθηρες», προκειμένου να συντονιστούν ακόμη καλύτερα οι έρευνες των διωκτικών αρχών. Τα τελευταία τρία χρόνια περισσότερα από 20 μέλη της συμμορίας έχουν πέσει στα χέρια της αστυνομίας.

«Επισήμως θεωρούμε πως οι “Ροζ Πάνθηρες” εμπλέκονται σε 7 ληστείες- διαρρήξεις κοσμηματοπωλείων στην Ελλάδα. Οι περιπτώσεις αυτές όμως αφορούν ληστείες και διαρρήξεις που έχουν καταγραφεί από το 2007 και ύστερα. Για άλλες, που συνέβησαν πριν και μοιάζουν με το modus operandi των “Ροζ Πανθήρων” μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός του τμήματος διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής.

Η πρώτη κλοπή που αποδίδεται στους Γιουγκοσλάβους μετρ των ληστειών πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουνίου σε κοσμηματοπωλείο στη Σαντορίνη. Ακολούθησαν τρία χτυπήματα σε διάστημα 2 εβδομάδων σε δύο κοσμηματοπωλεία στην Κω και ένα στη Ρόδο. Η συμμορία φαίνεται πως επέστρεψε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2009.

Μπαράζ ληστειών
Αρχικά χτύπησαν ένα κοσμηματοπωλείο στον Πειραιά με λεία που ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η ληστεία κοσμηματοπωλείου σε ξενοδοχείο στο Καβούρι με λεία 2 εκατ. ευρώ, και στις 29 Δεκεμβρίου έκλεψαν κοσμηματοπωλείο στη Γλυφάδα με λεία 1,5 εκατ. ευρώ.

«Για άλλες 10 περιπτώσεις ληστειών σε κοσμηματοπωλεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και Γιάννενα που συνέβησαν από το 1997 έως το 2004, μελετούμε τα στοιχεία που διαθέτουμε, αποτυπώματα και DΝΑ, και σε συνεργασία με την Ιντερπόλ ελέγχουμε αν αποτελούν και αυτές έργο των “Ροζ Πανθήρων”».

Τον περασμένο Ιούνιο, όμως, 5 «πάνθηρες» συνελήφθησαν ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση της Ιντερπόλ για τις ληστείες σε Κω, Ρόδο και Σαντορίνη. Ο «εγκέφαλος» της συμμορίας, Ντράγκαν Βάσιτς, συνελήφθη στην Αργεντινή και εκδόθηκε στην Ελλάδα και μαζί με τους συνεργούς του βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ
Συγκροτήθηκε την περίοδο 1997-98 από άτομα προερχόμενα από την πρώην Γιουγκοσλαβία. Τα πάνω από 300 μέλη της έχουν δράσει σε 26 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η Ιντερπόλ έχει συστήσει ειδική ομάδα για την εξάρθρωση της σπείρας, ενώ πρόσφατα συναντήθηκαν στη Βέρνη 80 αστυνομικοί από 23 χώρες προκειμένου να ανταλλάξουν πληροφορίες και να συντονίσουν τις έρευνές τους για τη σύλληψη των ληστών ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ

Στη Ρώμη, μια γυναίκα μέλος της συμμορίας είχε αναλάβει να κάνει τα γλυκά μάτια στον γιο πολύ γνωστού Ιταλού κοσμηματοπώλη, από τον οποίο έμαθε πού βρισκόταν το χρηματοκιβώτιο όπου ο πατέρας κρατούσε κρυμμένα διαμάντια και άλλους πολύτιμους λίθους αμύθητης αξίας.

Η συνεργός επίσης έμαθε πως η οικογένεια θα έκανε ανακαίνιση στη βίλα της. Οι «Ροζ Πάνθηρες» εμφανίστηκαν ως μαραγκοί και ελαιοχρωματιστές και τα τιμαλφή, που ήταν κρυμμένα πίσω από έναν πίνακα, σύντομα έκαναν φτερά Η ΚΡΥΨΩΝΑ

Ένας από τους εγκεφάλους της σπείρας, ο Νεμπόισα Ντένιτς, λήστεψε το 2003 ένα κοσμηματοπωλείο στην περιοχή Μέιφερ του Λονδίνου. Η λεία έφτασε τα 16 εκατ. ευρώ. Ύστερα από αρκετές εβδομάδες ένα από τα κλοπιμαία, ένα δαχτυλίδι αξίας 700.000 ευρώ, βρέθηκε στο σπίτι ενός εκ των μελών της συμμορίας.

Ο Σέρβος το είχε κρύψει μέσα σε ένα βαζάκι κρέμας προσώπου. Η ίδια κρυψώνα είχε χρησιμοποιηθεί και στην πρώτη ταινία του Ροζ Πάνθηρα. Ως αποτέλεσμα, η Σκότλαντ Γιαρντ έδωσε το όνομα «Ροζ Πάνθηρες» στη συμμορία