Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Διαβάστε ένα παράδειγμα τι εστί ελληνική δικαιοσύνη……

Στο κτίριο της οδού Σταδίου που κάποτε στέγαζε τα γραφεία του Ανδρέα Παπανδρέου, της Λούκας Κατσέλη και άλλων καθηγητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών θα αρχίσει ξανά την επαγγελματική του καριέρα ο Χρήστος Παπαδόπουλος, που είχε καταδικαστεί για συμμετοχή στην «εταιρεία δολοφόνων» που συντάραξε το πανελλήνιο στα μέσα της δεκαετίας του 1980!
Ο εγκέφαλος της «εταιρείας δολοφόνων» άνοιξε πάλι γραφείο!
Ο Παπαδόπουλος, ο οποίος αποφυλακίστηκε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, νοίκιασε στις 15 Δεκεμβρίου γραφείο στον τέταρτο όροφο του κτιρίου στην οδό Σταδίου 5.
Τους πρώτους δύο μήνες είχε εμφανιστεί πολύ λίγες φορές και δεν έγινε αντιληπτός από τους άλλους ένοικους των γραφείων.
Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, κρέμασε έξω από την πόρτα του γραφείου 416 μια πινακίδα με το όνομα και τα τηλέφωνά του, ενώ μετέφερε και τοποθέτησε όλα τα έπιπλα.
Η πινακίδα δίνει την εντύπωση ότι θα επιστρέψει στο παλιό του επάγγελμα, αυτό του δικηγόρου, ο ίδιος ωστόσο λέει ότι είναι συνταξιούχος και θα χρησιμοποιήσει το γραφείο του για άλλες ασχολίες. «Θα αναλαμβάνω φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις στις οποίες ειδικευόμουν ούτως ή άλλως» επισημαίνει μιλώντας στο «Εθνος».

Η άφιξη
Η άφιξη του Χρήστου Παπαδόπουλου δεν έχει γίνει απολύτως αποδεκτή από τους εργαζόμενους στα άλλα γραφεία του κτιρίου. «Συνήθως, όταν πιάνουν κουβέντα οι εργαζόμενοι σε ένα γραφείο μιλούν για τα καθημερινά τους προβλήματα. Τι μπορούμε να πούμε εμείς με αυτόν τον άνθρωπο;» επισημαίνουν.

Το γεγονός ότι σε τρεις από τους οκτώ ορόφους στεγάζονται τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται στο κτίριο είναι φοιτητές προκαλεί επιπλέον προβληματισμό.

«Ο άνθρωπος αυτός εξέτισε την ποινή του και έχει το δικαίωμα να εργαστεί. Σε αυτό το κτίριο όμως στεγάζονται σχολές του Πανεπιστημίου. Δεν ξέρω αν είναι σωστό» λέει ένας άλλος εργαζόμενος.

Την περασμένη Παρασκευή, μάλιστα, ο Χρήστος Παπαδόπουλος είχε έναν έντονο διάλογο με κάποιον από τους άλλους ενοίκους.

«Σκότωσες οκτώ ανθρώπους και έχεις το θράσος να εμφανίζεσαι ενώπιον ανθρώπων;» τον ρώτησε. Μιλώντας στο «Εθνος», το ίδιο πρόσωπο επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ο Παπαδόπουλος μείνει τελικά στο κτίριο αυτός θα αναγκαστεί να φύγει.

«Μπορεί άλλοι να μην ενοχλούνται, αλλά εγώ δεν μπορώ να μείνω εδώ κάτω από αυτές τις συνθήκες».
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος τονίζει ότι σκοπεύει να εργαστεί στο καινούργιο γραφείο του παρά τις αντιδράσεις.

«Δεν σκοπεύω να φύγω ό,τι και να γίνει. Δεν θέλω να έχω προβλήματα με κανέναν από όσους εργάζονται στο ίδιο κτίριο, αλλά θέλω να με αφήσουν ήσυχο να κάνω τη δουλειά μου», λέει.

Η «Εταιρεία» Δολοφόνησαν 8 ανθρώπους
Οταν το Πάσχα του 1987 αποκαλύφθηκε η δράση της «εταιρείας δολοφόνων», η κοινή γνώμη έμεινε με ανοιχτό το στόμα, καθώς μια τέτοιου είδους εγκληματική οργάνωση ήταν πρωτοφανής στα ελληνικά χρονικά.

Σε διάστημα τριών ετών, από το 1985 έως το 1987, τα μέλη της σπείρας δολοφόνησαν οκτώ ανθρώπους, με μοναδικό σκοπό να αρπάξουν την περιουσία τους. Τα οκτώ θύματα δεν είχαν συγγενείς, ήταν πλούσιοι και αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η «εταιρεία δολοφόνων» τους πλησίαζε, κέρδιζε την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια τους δολοφονούσε, αφού πρώτα είχε φροντίσει για την πλαστογράφηση της διαθήκης τους.

«Εγκέφαλος» της σπείρας ήταν ένας πολίτης υπεράνω πάσης υποψίας, ο δικηγόρος Χρήστος Παπαδόπουλος, ο οποίος το 1983 διετέλεσε και δήμαρχος στη Νέα Χαλκηδόνα. Η δράση της εταιρείας αποκαλύφθηκε ύστερα από έρευνες από τις οποίες προέκυψε ότι τα θύματα γνώριζαν από παλιά είτε τον ίδιο τον Παπαδόπουλο είτε κάποιον άλλον συνεργάτη του.

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος καταδικάστηκε σε ισόβια. Την άνοιξη του 2001 πήρε πενθήμερη άδεια από τη φυλακή και δεν επέστρεψε. Συνελήφθη μερικούς μήνες αργότερα στην Κυψέλη και τελικά αποφυλακίστηκε το 2008.

Στέλιος Βογιατζάκης
svogiatzakis@pegasus.gr

ethnos