Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΛΑΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ


Λευκωσία- «Εμείς (οι Ορθόδοξοι) δεν θα συμβιβαστούμε με τους Ρωμαιοκαθολικούς. Ο διάλογος γίνεται για να τους βοηθήσουμε να αντιληφθούν το λανθασμένο των θέσεών τους», τονίζει ο αρχιεπίσκοπος Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας (διαδέχθηκε στη θέση αυτή τον πατριάρχη Κύριλλο) σε αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων, ο οποίος είναι μέλος της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία συνήλθε πρόσφατα στην Πάφο, δηλώνει ότι η επανένωση των δύο Εκκλησιών θα γίνει πραγματικότητα μόνο αν οι Ρωμαιοκαθολικοί διορθώσουν τα λάθη τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η θέση του Ρώσου ιεράρχη ότι «μεταξύ Ρωμαιοκαθολικών και Ορθοδόξων υπάρχει συναντίληψη-αναγνώριση για το θέμα των μυστηρίων. Αναγνωρίζουμε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία την αποστολική διαδοχή». Επίσης, χαρακτηρίζει «δημαγωγική» την προσέγγιση ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αναγνωρίζει ως κεφαλή της τον πάπα και όχι τον Χριστό.
«Οι Ρωμαιοκαθολικοί αναγνωρίζουν τη σωτηρία και μέσα από την Ορθόδοξη Εκκλησία, αλλά θεωρούν ότι ολοκληρωμένη Εκκλησία είναι αυτή που έχει κοινωνία με την Εκκλησία της Ρώμης. Αναγνωρίζουν τα μυστήριά μας, την ιεραρχία μας και στις κατηχήσεις τους αναγνωρίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία ως σωτηριολογική», εξηγεί ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων. Επίσης τονίζει ότι «δεν είμεθα διατεθειμένοι να υπογράψουμε ένωση τύπου Ουνίας.
Θέλουμε να βοηθήσουμε τους Ρωμαιοκαθολικούς να αντιληφθούν ότι την πρώτη χιλιετία ο πάπας δεν είχε οικουμενική δικαιοδοσία». Ωστόσο, σημειώνει ότι για το θέμα του πρωτείου υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και μεταξύ των Ορθοδόξων και υποστηρίζει:

«Για παράδειγμα, στο θέμα του πρωτείου, λόγω των ιστορικών γεγονότων, θεωρείται ότι πρώτος είναι ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Αυτό είναι πρεσβείο τιμής. Όμως ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης διατείνεται ότι το πρωτείο έχει μια συγκεκριμένη εξουσία, έχει κάποια ιδιαίτερα προνόμια. Αυτή είναι μια διαφωνία μεταξύ μας. Μέσα στην οικογένεια των Ορθοδόξων δεν υπάρχει κοινή αντίληψη για το θέμα του πρωτείου».www.greekinsight.com