Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ ΑΝΑΜΕΜΕΙΓΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Τον “ασκό του Αιόλου” άνοιξε η Κάρλα ντελ Πόντε με τις αποκαλύψεις ότι οι Αλβανοί αντάρτες έκαναν εμπόριο οργάνων που είχαν αφαιρεθεί από Σέρβους αιχμαλώτους.Η πρώην κατήγορος του Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε, στις δηλώσεις της οποίας για πολλά χρόνια στηριζόταν η αρνητική εντύπωση της Δύσης για τους Σέρβους, προέβη σε εκπληκτικές ομολογίες.
Στο βιβλίο της “Κυνήγι: Εγώ και οι εγκληματίες πολέμου” η ντελ Πόντε αφηγήθηκε, επικαλούμενη “αξιόπιστες πληροφορίες και μαρτυρίες”, πως η τωρινή ηγεσία του Κοσόβου έκανε περιουσία με το εμπόριο εσωτερικών οργάνων, που είχαν αφαιρεθεί από Σέρβους.
Όπως γράφει στο βιβλίο της, που εκδόθηκε στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, το καλοκαίρι του 1999 στο Κόσοβο είχαν απαχθεί 300 νεαροί Σέρβοι, που μεταφέρθηκαν στην Αλβανία, για την αφαίρεση από το σώμα τους εσωτερικών οργάνων και από εκεί προωθούνταν στην παγκόσμια “μαύρη αγορά”.
Σύμφωνα με την καταγγελία, στα εγκλήματα αυτά επιδίδονταν η ηγεσία του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου (KLA). Ο νυν πρωθυπουργός Χασίμ Θάτσι ήταν ηγετικό στέλεχος του KLA.
Η κυβέρνηση του Κοσόβου απορρίπτει τις καταγγελίες, ενώ η Σερβία και η Ρωσία ζητούν την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου.
Η κυβέρνηση της Ελβετίας έχει ζητήσει από την ντελ Πόντε, που είναι πρέσβης της χώρας στην Αργεντινή, να “κρατήσει το στόμα της κλειστό” και να μην δώσει συνέχεια στο θέμα.
Όπως σημειώνει η Γκάρντιαν, πρόκειται για την πρώτη φορά που αποκαλύψεις για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τους Αλβανούς του Κοσόβου προέρχονται από μια τόση “έγκυρη πηγή”.
Ταυτόχρονα όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, αναλυτές εκφράζουν έκπληξη για το γεγονός ότι οι αποκαλύψεις πραγμτοποιούνται σε αυτήν την χρονική στιγμή, πέντε χρόνια μετά τις έρευνες που πραγματοποιήσε η ντελ Πόντε.
Η Ελβετίδα πρώην εισαγγελέας εξήγησε την “σιωπή” των πέντε ετών από τα εμπόδια που έθεταν οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών στο Κόσοβο και η κυβέρνηση της Αλβανίας στην έρευνα.
Οι αποκαλύψεις της ντελ Πόντε αποτελούν για πολλούς Σέρβους την απόδειξη της μονομέρειας που επιδυκνύει το Δικαστήριο της Χάγης κατά των Σέρβων. Πολλοί υποστηρίζουν ότι “κάνει τα στραβά μάτια” σε εγκλήματα πολέμου που έπραξαν οι Αλβανοί του Κοσόβου.
Ο πιό υψηλόβαθμος Κοσοβάρος που δικάσθηκε στην Χάγη ήταν ο Ραμούς Χαράντιναϊ, πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου και στρατιωτικός διοικητής του Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού.
Ο Χαράντιναϊ αθωώθηκε την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που επέφερε έντονες αντιδράσεις στην Σερβία.
Το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Δύση θα προωθούσε με τέτοιο ζήλο την απόσχιση του Κοσόβου εάν οι αποκαλύψεις της ντελ Πόντε γίνονταν γνωστές νωρίτερα.
Πηγή: ForeignPress.gr