Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΜΕΝΤΒΕΝΤΕΦ ΓΙΑ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ.


Το όραμά του για τον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας και την οριστική ρήξη με το σοβιετικό της παρελθόν περιέγραψε στο ετήσιο διάγγελμά του ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
O Ρώσος πρόεδρος διαφοροποιήθηκε σε κάποια σημεία από τον μέντορά του και πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ έστειλε μήνυμα «νόμου και τάξης» στην αντιπολίτευση. Για το όραμά του, πάντως, αναλυτές επισημαίνουν ότι περιέγραψε τον στόχο χωρίς να δείξει τον δρόμο. Οι προσδοκίες για το διάγγελμα του Μεντβέντεφ ήταν υψηλές μετά τη δημοσίευση άρθρου του τον περασμένο Δεκέμβριο στο οποίο σημείωνε ότι η Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσει «την αναποτελεσματική της οικονομία, την ημι-σοβιετική κοινωνική δομή της και τις αδυναμίες της δημοκρατίας της». Στο διάγγελμα, που απηύθυνε χθες στην αίθουσα του Κρεμλίνου ενώπιον βουλευτών και κυβερνητικών αξιωματούχων, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος από τα 100 λεπτά της ομιλίας του στην ανάγκη της ρωσικής οικονομίας να αποκοπεί πλήρως από τις σοβιετικές της ρίζες.
 «Το κύρος και η ευημερία του έθνους δεν μπορούν να βασίζονται για πάντα στα επιτεύγματα του παρελθόντος», τόνισε στο ακροατήριό του. Υποστηρίζοντας ότι το μέλλον της Ρωσίας βρίσκεται στην καινοτομία, την έρευνα για την πυρηνική ενέργεια και τη διαστημική τεχνολογία, ο Ρώσος πρόεδρος επεσήμανε ότι ήρθε η ώρα να υψωθεί η χώρα του σε ένα «ανώτερο επίπεδο πολιτισμού».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρακολουθούσε το διάγγελμα του Μεντβέντεφ από την πρώτη σειρά των καθισμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν άσκησε κριτική στον προκάτοχό του και σημερινό πρωθυπουργό. Ωστόσο, διαφοροποιήθηκε στα θέματα του μεγέθους της κρατικής οικονομίας και της ευθύνης για το μέγεθος της οικονομικής κρίσης. Ο Μεντβέντεφ απέφυγε να επιρρίψει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το πρότυπο του Πούτιν, επισημαίνοντας ότι για την ύφεση «δεν πρέπει να ψάχνουμε τους ενόχους στο εξωτερικό». Είπε, επίσης, ότι οι κρατικές εταιρείες, οι οποίες γιγαντώθηκαν την περίοδο της προεδρίας Πούτιν, δεν έχουν κανένα μέλλον και ότι τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να μετατραπούν σε εμπορικές επιχειρήσεις. Πέραν της οικονομίας, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε υπ΄ αριθμόν ένα εσωτερικό πρόβλημα της χώρας την εκρηκτική κατάσταση στον Βόρειο Καύκασο, πρότεινε τη μείωση των ωρολογιακών ζωνών της Ρωσίας από 11 που είναι σήμερα για να καταστεί αποτελεσματικότερη η διοίκηση της αχανούς χώρας, ενώ υποσχέθηκε μεγαλύτερη προστασία στις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Παράλληλα, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα προς την αντιπολίτευση επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα αποσταθεροποίησης του κράτους θα αποκρουστεί.
www.tanea.gr