Το ζήτημα των αγνοουμένων του Κυπριακού αγώνα, είναι ένα θέμα που παραμένει ανοιχτό εδώ και 35 χρόνια. Οι αγνοούμενοι Ελληνοκύπριοι που χάθηκαν τα ίχνη τους κατά την τουρκική εισβολή του 1974, μετράνε κάπου 1200 συνολικά. Οι οικογένειες όλων αυτών των ανθρώπων, χρόνια τώρα αναζητούν τα εξαφανισμένα ίχνη των οικείων τους και δεν χρειάζεται νομίζω να σχολιαστεί το μέγεθος της ψυχικής οδύνης που έχουν περάσει. Διότι όταν γνωρίζεις πως ο άνθρωπός σου είναι νεκρός, το παίρνεις απόφαση και μπορείς επιτέλους να τον θάψεις...Οταν όμως "αγνοείται", έχουμε την περίπτωση αφάνειας που δεν επιτρέπει στην ελπίδα μας να σβήσει κι΄αυτό είναι το πιό βασανιστικό!
Πόσες οικογένειες Ελληνοκυπρίων δοκιμάζονται όλα αυτά τα χρόνια με αυτά τα βασανιστικά συναισθήματα.Οι προσπάθειες της Διερευνητικής Επιτροπής αγνοουμένων είχαν βέβαια σαν αποτέλεσμα τον εντοπισμό λίγων περιπτώσεων αγνοουμένων που βρέθηκαν οι σωροί τους και έτσι, πιστοποιήθηκε επιτέλους ο θάνατός τους. Ομως οι περισσότεροι δεν έχουν βρεθεί και το μαρτύριο των οικείων τους συνεχίζεται ακόμα... Η Τουρκία σ΄αυτό το θέμα, προσπαθεί να απαλλάξει εαυτήν από τις ευθύνες που της αναλογούν, προβάλλοντας συνεχώς δικαιολογίες. "Δεν ευθυνόμαστε εμείς αν χάθηκαν κάποιοι κατά την μεταφορά τους σε άλλο στρατόπεδο ή μετά την παράδοσή τους σε νοσοκομείο..." Πέρασαν χρόνια με το θέμα να μένει ανοιχτό, με την Τουρκία να το αντιπαρέρχεται "διπλωματικά" κάθε φορά που ερχόταν στο προσκήνιο, ενώ στο μεταξύ είχε βάλει πλώρη για την Ευρωπαική Ενωση...Και όταν το 2005 έφτασε στο κατώφλι των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ, κανένα διπλωματικό κείμενο δεν ανέφερε σαν δεσμευτικό όρο προς αυτήν το θέμα των αγνοουμένων. Ο δε κ. Ερντογάν δήλωνε ευθαρσώς ότι "αυτό δεν περιλαμβάνεται στους όρους της Συνθήκης του Μάαστριχτ..
"Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ζήτησε επιτέλους από την Τουρκία να σεβαστεί την Απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου του 2001 για το θέμα των αγνοοουμένων Ελληνοκυπρίων και να επιληφθεί σοβαρά των σχετικών ευθυνών της...Εχουμε βέβαια 2009 που σημαίνει ότι από την έκδοση της Απόφασης αυτής έχουν περάσει οκτώ χρόνια και τέσσερα από το 2005 που ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσης Τουρκίας-ΕΕ. Ικανοποιητική ακούγεται βέβαια η παραίνεση του κ. Μπαρόζο προς την Τουρκία τώρα, αλλά ας μας επιτρέψουν να αναρωτηθούμε κάτι. Γιατί κανένας Ευρωπαίος δεν ενόχλησε τον Οκτώβριο του 2005 την Τουρκία που δεν είχε ακόμα εφαρμόσει την Απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου για τους αγνοούμενους; Κανένας δεν σκέφτηκε να κάνει αυτήν την υπόμνηση τότε και το θυμήθηκαν τώρα;
Αναρτήθηκε από skal στις 4:33 μμ
Ετικέτες Κύπρος
Αναρτήθηκε από skal στις 4:33 μμ
Ετικέτες Κύπρος