Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Πεδίο μάχης το τέμενος Αλ Ακσά! ΕΙΚΟΝΕΣ-ΒΙΝΤΕΟ



Το Ραμαζάνι της οργής
Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες στις βίαιες συγκρούσεις που ξέσπασαν σήμερα το πρωί μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οι δρόμοι της Ιερουσαλήμ μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με τους -κυρίως νεαρούς- Παλαιστινίους να εκτοξεύουν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που είχαν πάρει θέσεις στην πλατεία των Τζαμιών και οι οποίοι με τη σειρά τους απάντησαν με χρήση χημικών και σφαίρες από καουτσούκ.

Τα επεισόδια άρχισαν στις 7 το πρωί τοπική ώρα. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, κάποιες από τις οποίες έπεσαν μέσα στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσά, τον τρίτο πιο ιερό χώρο στον κόσμο για τους μουσουλμάνους, την ώρα που οι προσκυνητές του Ραμαζανιού προσεύχονταν.

Η απάντηση ήταν σφοδρή, με τους μουσουλμάνους να πετροβολούν Εβραίους που προσεύχονταν και αυτοί σε κοντινό δρόμο. Ο βαθμός της βίας φαίνεται ξεκάθαρα από βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter και το οποίο δείχνει οδηγό ΙΧ αυτοκινήτου να παρασύρει Παλαιστίνιους την ώρα που αυτοί κάνουν επίθεση με πέτρες.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, περισσότεροι από 305 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν, εκ των οποίων περισσότεροι από 200 απομακρύνθηκαν με ασθενοφόρα και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής, όταν περισσότερα από 200 άτομα, στην πλειονότητά τους Παλαιστίνιοι, τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις που έγιναν στην πλατεία των Τζαμιών. Το Σαββατοκύριακο οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν σε άλλα σημεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, στη Χάιφα και στη Ναζαρέτ και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό περισσότερων από 305 Παλαιστινίων. Οι συγκρούσεις στις άλλες πόλεις του Ισραήλ ξεκίνησαν όταν Παλαιστίνιοι κάτοικοι επιχείρησαν να πάνε στην Ιερουσαλήμ για να προσευχηθούν, αλλά εμποδίστηκαν από μπλόκα της αστυνομίας.

Για τους νεαρούς Παλαιστίνιους, η αφορμή για την έκρηξη της βίας των τελευταίων ημερών είναι το σχέδιο έξωσής τους από αραβική γειτονιά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπου Ισραηλινοί έποικοι βρίσκονται σε μακρά νομική μάχη για να καταλάβουν τα σπίτια τους και αναμένεται να δικαιωθούν από το Ανώτατο Δικαστήριο. Η απόφαση επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα, αλλά πήρε αναβολή λόγω των γεγονότων. 

Σύμφωνα με την ισραηλινή πλευρά, οι Παλαιστίνιοι που συγκρούονται με τις δυνάμεις της αστυνομίας είναι μέλη συμμοριών που δρουν με σκοπό την τοπική επέκτασή τους. Δεν έχουν ενιαία ηγεσία και μοιάζουν περισσότερο με γκρουπ που είναι υπό διαμόρφωση. Είναι, μάλιστα, εχθρικοί απέναντι στους θεσμικούς εκπροσώπους των Παλαιστινίων, στη Χαμάς, αλλά και στα πιο ακραία ισλαμικά στοιχεία.

Μετά από αίτημα της Τυνησίας, συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να αναζητήσει τρόπους αποκλιμάκωσης της κρίσης.

Δείτε φωτογραφίες 

 https://www.zougla.gr/kosmos/article/to-ramazani-tis-orgis