Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Ο καλύτερος σύμμαχος των μονοπωλίων οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι ανθρώπινες ζωές αμελητέες εμπρός στα γεωπολιτικά παιχνίδια, βλέπε Sputnik V


 Η Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια, τάσσεται κατά των μονοπωλίων στην παραγωγή των εμβολίων κατά του κορονοϊού ώστε "να πέσουν οι τιμές και να εμβολιαστεί ο κόσμος".

Οι CEO της Moderna και της BioNTech βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας των 9 ατόμων που έγιναν δισεκατομμυριούχοι μέσα από τη διάθεση των εμβολίων κατά της COVID-19, σύμφωνα με μία ομάδα που υποστηρίζει ότι τα έσοδα από τα εμβόλια πρέπει να γίνουν ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό.

Ένα μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής έρευνας για την παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων κατά του κορονοϊού, αναφέρει το RT, πληρώθηκε από χρήματα των φορολογουμένων αλλά οι ιδιωτικές εταιρείες κρατούν το μονοπώλιο της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) που απορρέει από αυτήν και είναι αυτές που συγκεντρώνουν όλες τις αμοιβές. Αυτή η κατάσταση είναι άδικη και θα πρέπει να αλλάξει, ισχυρίζεται η Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια, η οποία ζητά να αρθούν οι προστασίες πνευματικών δικαιωμάτων (IP) των εμβολίων, ενόψει της συνάντησης των G20.

Στόχος η αλλαγή στην καθαρή κερδοφορία μεμονωμένων ατόμων που συνδέονται με τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας, αναφέρει η ομάδα. Σύμφωνα με στοιχεία του Forbes του Απριλίου, εννέα πρόσωπα από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες έχουν γίνει δισεκατομμυριούχοι από την έναρξη της πανδημίας καθώς οι μετοχές των παραγωγών εμβολίων αυξήθηκαν με τα νέα για τα τεράστια κέρδη.

Ο CEO της Moderna Στεφάν Μπανσέλ, είναι ο πιο πλούσιος «δισεκατομμυριούχος των εμβολίων» και ακολουθείται από τον ομόλογό του της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν, με αξία πάνω από 4 δισ. δολάρια έκαστος. Στη λίστα υπάρχουν ακόμα τρεις επενδυτές της Moderna, ο επικεφαλής εταιρείας που υπέγραψε συμβόλαιο για την παραγωγή και την συσκευασία του προϊόντος της Moderna και τρεις συνιδρυτές της Κινεζικής εταιρείας παραγωγής εμβολίων CanSino Biologics.

Επιπλέον οκτώ άτομα, έχουν δει την περιουσία τους να αυξάνεται σημαντικά. Πρόκειται για πρόσωπα που σχετίζονται με τις κινεζικές Chongqing Zhifei Biological και Sinopharm, την Cadila Healthcare και την Serum Institute από την Ινδία και κατόχους μετοχών της BioNTech.

«Αυτοί οι δισεκατομμυριούχοι είναι το ανθρώπινο πρόσωπο των τεράστιων κερδών αρκετών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, που έβγαλαν μέσα από το μονοπώλιό τους στα εμβόλια», τόνισε η Άννα Μάριοτ, μάνατζερ στην πολιτική υγείας της φιλανθρωπικής Oxfam, μέλους της Συμμαχίας. «Χρειάζεται να μπει άμεσα ένα τέλος σε αυτά τα μονοπώλια ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή των εμβολίων, να ρίξουμε τις τιμές και να εμβολιαστεί ο κόσμος».

Η Ουίνι Μπιανίμα, εκτελεστική διευθύντρια ενός άλλου μέλους της Συμμαχίας, του Κοινού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον HIV/AIDS, είπε ότι είναι «αισχρό τα κέρδη να μπαίνουν πάνω από τη σωτηρία ζωών» καθώς οι κάτοχοι των πατεντών αρνήθηκαν να μοιραστούν την τεχνολογία τους.

Οι παραγωγοί εμβολίων και εκείνοι σαν τον Μπιλ Γκέιτς που υποστηρίζουν την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (IP), ισχυρίζονται ότι παράγοντες όπως η έλλειψη κατάλληλων υποδομών παραγωγής στον αναπτυγμένο κόσμο και ζητήματα logistics κρατάνε πίσω την προσπάθεια παγκόσμιας παραγωγής. Προειδοποιούν δε, ότι η άρση της προστασίας των πατεντών μπορεί να κάνει τη διάθεση των εμβολίων, ακόμα πιο αργή.

Οι κυβερνήσεις είναι ακόμα διχασμένες με την πρόταση. Η Νότια Αφρική και η Ινδία ζήτησαν παραίτηση υπό τους κανονισμούς του Οργανισμού για το Παγκόσμιο Εμπόριο αλλά το αίτημα υποστηρίχθηκε από δεκάδες φτωχές χώρες που ένιωσαν ότι έμειναν παραγκωνισμένες από τις πιο πλούσιες χώρες. Η αποτελεσματικότητα του μηχανισμού COVAX, του μηχανισμού διανομής εμβολίων που υποστηρίζει ο ΠΟΥ με στόχο να εξασφαλίσει την δίκαιη πρόσβαση, πάσχει από ανεπαρκή χρηματοδότηση και ανεπαρκήεφοδιασμό.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ τόνισαν ότι ήταν πρόθυμες να εξετάσουν κάποια άρση της πατέντας, με την υποστήριξη Ρωσίας, Γαλλίας και Ισπανίας που έδειχναν ότι θα υποστήριζαν μία τέτοια κίνηση. Την αντίθεσή τους, εξέφρασε η Γερμανία και η Μ. Βρετανία.

Την Παρασκευή (21/05) θα πραγματοποιηθεί η Παγκόσμια Συνάντηση για την Υγεία του G20 στην Ρώμη και αναμένεται να ασκηθεί πίεση στους συμμετέχοντες που υπερασπίζονται την προστασία της πατέντας των εμβολίων.

https://sputniknews.gr/20210520/aishro-na-mpainoyn-ta-kerdi-pano-apo-tis-zoes--i-paragogi-emvolion-gennise-disekatommyrioyhoys-13167270.html