Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Επι Ευρωπαϊκού εδάφους ο διωγμός της Ορθοδοξίας



Βεβήλωσαν τον Ναό της Αγίας Πέτκας στο Κοσσυφοπέδιο

Άγνωστοι βεβήλωσαν και λήστεψαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Πέτκας (Οσία Παρασκευή η Επιβατινή) στο χωριό Donja Sipashnica στο Κοσυφοπέδιο όπως επιβεβαίωσε σε τοπικά μέσα ο π. Srdjan Stankovic.

 Ο π. Srjan σημείωσε πως «εκλάπη μέχρι και το Άγιο Δισκοπότηρο. Μας ενημέρωσε για την ληστεία ο αντιδήμαρχος του δήμου και πηγαίνοντας εκεί βρήκαμε την Εκκλησία σχεδόν κατεδαφισμένη» ενώ στη συνέχεια ενημέρωσε τον Επίσκοπο για τις ζημιές.

Η Αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών του Ναού ο οποίος χτίστηκε το 1999 ενώ υπέστη μεγάλες ζημιές σε σεισμό που σημειώθηκε τα επόμενα χρόνια. Ο Δήμος καταδίκασε την βεβήλωση ενώ τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι ορισμένοι ενοχλούνται από την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των οικογενειών ενώ σημειώνεται ότι στο μικρό αυτό χωριό ζουν τέσσερις οικογένειες Σέρβων ορθοδόξων.

Το Κοσσυφοπέδιο απαιτεί από την UNESCO 4 σερβικά μοναστήρια

Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ορθοδοξία στο Κοσσυφοπέδιο καθώς, πέρα από τις επιθέσεις που δέχονται μοναστήρια και ναοί κατά καιρούς, ήρθαν να προστεθούν και οι αυθαίρετες απαιτήσεις της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου από την UNESCO.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν σερβικά μέσα ενημέρωσης, η πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι, ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι και ο Πρόεδρος της Συνέλευσης Γκλάουκ Κονιούφτσα ζητούν από την UNESCO να αφαιρέσει από τον κατάλογο των απειλούμενων μνημείων τέσσερα ορθόδοξα μοναστήρια της περιοχής. Παράλληλα, απαιτούν να αφαιρεθεί από την Σερβία το δικαίωμα που έχει να προστατεύει τα μνημεία και αυτό να περάσει στο Κοσσυφοπέδιο.

Το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από αλλεπάλληλές προκλήσεις των αλβανοφώνων της περιοχής με την ανησυχία για τις ενέργειες αυτές αν είναι έντονη στο Βελιγράδι.

Ορθοδοξία News Agency

5/26/2021

https://gr.pravoslavie.ru/139527.html