Σάββατο, 15 Μαΐου 2021

Το μετρό της Χαμάς νικά τα ισχυρότερα όπλα του Ισραήλ. Επι δεκαετίες ''δουλεύουν'' κάτω απο την μύτη του κατοχικού στρατού


 Το fake tweet του ισραηλινού στρατού που εγκλώβισε τη Χαμάς στα τούνελ στη Γάζα [βίντεο]

Στρατιωτική παγίδα φαίνεται πως έστησαν στους μαχητές της Χαμάς οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ το βράδυ της Πέμπτης, όταν και διέρρευσε πως ο στρατός της χώρας ξεκινά χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Εξάλλου, ως γνωστόν, το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η αλήθεια.

Πράγματι, ήταν γύρω στις 9 το βράδυ (τοπική ώρα) όταν ο στρατός του Ισραήλ συγκέντρωνε δυνάμεις στα σύνορα με τη Γάζα. Νωρίτερα, δηλώσεις αξιωματικών του ισραηλινού στρατού άφηναν να εννοηθεί πως μια χερσαία επιχείρηση ήταν μεταξύ των επιλογών του Ισραήλ, στην προσπάθειά τους να αναχαιτίσουν τον ένοπλο τμήμα της Χαμάς που έστελνε βροχή τις ρουκέτες προς τα ισραηλινά εδάφη.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε χθες άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005, ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε «πράσινο φως» για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι.

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό δημοσίευμα της «Jerusalem Post», ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέβαλε και εκείνος στο αφήγημα που θα εξέθετε τους αντιπάλους το βράδυ της Πέμπτης.

Θυμίζουμε πως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωνε πως η επιχείρηση εναντίον της Χαμάς δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ενέργειες από πλευράς Ισραήλ θα κλιμακώνονταν.

Το Tweet που δημιούργησε την εντύπωση χερσαίας εισβολής του Ισραήλ

Ο επίσημος λογαριασμός των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ ανήρτησε λίγο αργότερα ένα tweet, στο οποίο έγραφε στα αγγλικά: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ επιτίθενται τώρα στη Λωρίδα της Γάζας».

Αμέσως μια σειρά από διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και η «Washington Post», υπέθεσαν πως αυτό ήταν και η απαρχή γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με τίτλους που τόνιζαν πως το Ισραήλ εισέβαλε με στρατό από ξηράς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό αργότερα, χερσαία εισβολή δεν υπήρξε ποτέ. Παρ' όλα αυτά, το Ισραήλ με ισχυρές δυνάμεις από τα σύνορα κατάφερε να βγάλει από τα περίφημα παλαιστινιακά τούνελ, το αποκαλούμενο και «μετρό της Χαμάς», τους μαχητές που θα έμπαιναν στην πρώτη γραμμή απώθησης των ισραηλινών στρατευμάτων.

Το «δόλωμα» του Ισραήλ για να αποκαλύψει το «μετρό της Χαμάς»

Τα τούνελ αυτά είναι ένα υπόγειο δίκτυο με διασταυρούμενες σήραγγες, που επιτρέπουν στη Χαμάς να αποθηκεύει οπλισμό και να κινείται στη Λωρίδα της Γάζας χωρίς να γίνεται αντιληπτή από τις δυνάμεις του Ισραήλ. Τα τούνελ φαίνεται πως δημιουργήθηκαν μετά τα γεγονότα του 2014 και την πολεμική σύρραξη Παλαιστίνης και Ισραήλ τότε.


Η Χαμάς διέταξε τους μαχητές της να εξέλθουν από τις σήραγγες, με αποτέλεσμα οι θέσεις τους να αποκαλυφθούν στον στρατό του Ισραήλ, που ξεκίνησε μια ανηλεή επίθεση από αέρος, καθώς και με βαρύ οπλισμό από τα σύνορα.

Είσοδος στις σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Επί 40 λεπτά, τα μαχητικά του Ισραήλ βομβάρδιζαν τις θέσεις των μαχητών της Χαμάς καταφέροντας σημαντικό πλήγμα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, στους αντιπάλους τους.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα το tweet και η όλη επικοινωνιακή διαχείριση από πλευράς Ισραήλ να ήταν σκόπιμη, παρότι μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα τη «διευκρίνιση» ότι δεν έχουν εισέλθει Ισραηλινοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας.

https://www.iefimerida.gr/kosmos/israi-tweet-metro-hamas-diktyo-toynel