Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Ιερουσαλήμ: Το συγκλονιστικό βίντεο και η μαρτυρία Παλαιστίνιας – "Ο κόσμος να μάθει τι συμβαίνει"


Πριν τα πολύνεκρα αιματηρά ισραηλινά αντίποινα, η Παλαιστίνια Μαριάμ Αφιφί χτυπήθηκε και συνελήφθη από τον ισραηλινό στρατό, επειδή έτρεξε να βοηθήσει ένα νεαρό κορίτσι που ξυλοκοπούνταν, γιατί διαδήλωνε ειρηνικά κατά της αρπαγής των σπιτιών Παλαιστινίων στη συνοικία Αλ-Σέχ Τζαράχ της Ιερουσαλήμ.
«Τι έκανα; Επειδή υπερασπίστηκα ένα κορίτσι που το χτυπούσατε; Γι’ αυτό με συλλάβατε; Επειδή υπερασπίζομαι ανθρώπους που κλωτσάτε έξω από τα σπίτια τους;»
«Πώς νιώθεις; Ξέρω ότι είσαι ανθρώπινος. Ίσως έχεις οικογένεια, ίσως και παιδιά. Αυτό ήθελες όταν ήσουνα παιδί; Να είσαι στη λάθος μεριά […] να υπερασπίζεσαι την καταστολή;»
Το συγκλονιστικό βίντεο με την καθισμένη κατάχαμα σε πεζοδρόμιο στη νυχτερινή Ιερουσαλήμ, Παλαιστίνια Μαριάμ Αφιφί, που με περασμένες χειροπέδες στα χέρια απευθύνεται στα αγγλικά στον Ισραηλίτη στρατιώτη που τη φυλάει προτού προσαχθεί και κρατηθεί για μια μέρα, κατέβηκε αμέσως από τους «τοίχους» Παλαιστινίων στο Facebook. Ήμουν τυχερή και πρόλαβα να το δω. Πρόλαβα να την αναζητήσω. Και να της μιλήσω.
Στην πρώτη κλήση μου μέσω WhatsApp ήταν λαχανιασμένη, την άκουσα αναστατωμένη και μου ζήτησε να την ξανακαλέσω σε πέντε λεπτά. Μετά από μισή περίπου ώρα μου απάντησε. Είχε μόλις αποφυλακιστεί.
Η 26χρονη Παλαιστίνια Μαριάμ Αφιφί που συνέλαβαν Ισραηλινοί επειδή έτρεξε να βοηθήσει ένα κορίτσι που χτυπούσαν.

Το χρονικό της νέας ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή
Η ένταση που οδήγησε στη σύλληψή της είχε ξεκινήσει 20 μέρες προτού αρχίσουν τα πολύνεκρα αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό, μετά τις ολονύχτιες εκτοξεύσεις ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων. Ο φαύλος κύκλος αίματος ξανάνοιξε στην περιοχή προκαλώντας απορίες για την αφωνία της διεθνούς κοινότητας και τη στάση των ΗΠΑ, που θεωρητικώς ήθελαν να λυθεί το Παλαιστινιακό, απομακρύνοντας τον ακροδεξιό φανατικό Νετανιάχου.

Η αρχή των συμβάντων που μας περιγράφει η γενναία νεαρή Παλαιστίνια έγινε την Παρασκευή το πρωί της 23ης Απριλίου, οπότε δεκάδες Εβραίοι εθνικιστές άποικοι επιχείρησαν να επιτεθούν μετά από σχετικό «παρασύνθημα» στους Παλαιστινίους κατοίκους της συνοικίας της ανατολικής Ιερουσαλήμ, Αλ-Σέχ Τζαράχ για να τους εκδιώξουν από τα σπίτια τους και να μετατρέψουν τη συνοικία σε ακόμη μια εβραϊκή αποικία. Μια πάγια τακτική στη συγκεκριμένη φτωχή, στα όρια της εξαθλίωσης συνοικία Παλαιστινίων προσφύγων, όπως μου εξηγεί η Αφιφί, που εκδιώχτηκαν το 1948 από την πόλη Χάιφα, όταν την κατέλαβαν οι Εβραίοι εθνικιστές το 1948 για να ιδρύσουν το κράτος τους, το Ισραήλ, ακριβώς εκεί που ο χάρτης έγραφε: «Παλαιστίνη».
Οι εκδιωγμένοι αυτοί Παλαιστίνιοι κατέφυγαν τότε στη κατεχόμενη Ιερουσαλήμ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δημιούργησε έναν καταυλισμό για αυτούς στη συνοικία Αλ-Σεχ Τζαράχ. Κι ενώ η νέα επίθεση πρόκειται για σταθερή πολιτική των Εβραίων εθνικιστών, στο πλαίσιο του σχεδίου εθνοκάθαρσης, με στόχο να μετατραπεί η Ιερουσαλήμ σε μια «καθαρή» εβραϊκή πόλη, και παρότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα επιτίθενται σε μικρές συνοικίες, σπίτια, μαγαζιά και χωράφια Παλαιστινίων για να τους αναγκάσουν να φύγουν από την Ιερουσαλήμ, τη συγκεκριμένη μέρα, στα τέλη Απριλίου, όπως μας αφηγείται η 26χρονη Μαριάμ Αφιφί, που σπουδάζει μουσική, το ποτήρι ξεχείλισε.
Μόλις αντίκρισαν οι Παλαιστίνιοι κάτοικοι τους Εβραίους εθνικιστές να επιτίθενται στα σπίτια της συνοικίας, βγήκαν έξω και άρχισαν οι συγκρούσεις. Οι Εβραίοι αντεπιτέθηκαν σπάζοντας αυτοκίνητα και παράθυρα σπιτιών στην οδό Αλ-Μουτράν και τρυπώντας τα λάστιχα αυτοκινήτων, φτάνοντας αφηνιασμένοι μέχρι τη συνοικία του Γαλλικού Λόφου.
«Θάνατος στους Άραβες»
Την ίδια μέρα, εκατοντάδες Εβραίοι εθνικιστές, μέλη της ομάδας της ακροδεξιάς οργάνωσης Lehava, συγκεντρώθηκαν μέσα στην Ιερουσαλήμ και επιχείρησαν με πορεία να φτάσουν στην Πύλη της Δαμασκού. Ήταν Ημέρα Παρασκευή, ιερή μέρα για τους μουσουλμάνους, ειδικά τις μέρες του Ραμαζανιού. Διατρέχοντας τους δρόμους της πόλης φώναζαν έξαλλοι συνθήματα «Θάνατος στους Άραβες».

Αυτό κινητοποίησε τους Παλαιστίνιους που άρχισαν να φτάνουν κατά χιλιάδες στην Πύλη της Δαμασκού, πράγμα που ανάγκασε την ισραηλινή αστυνομία να ανακόψει την πορεία των Εβραίων εθνικιστών.
Το Σαββατοκύριακο, προτού 24 Παλαιστίνιοι πέσουν νεκροί, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, στη συνοικία Αλ-Σεχ Τζαράχ της Ιερουσαλήμ είχε ξεκινήσει νέο πογκρόμ κατά κατοίκων. Δάχτυλος ξανά!
Η πανέμορφη 26χρονη Μαριάμ Αφιφί έγινε τότε αυτόπτης μάρτυρας σκηνών ωμής βίας σε βάρος μια νεαρής κοπέλας, που συμμετείχε στην ειρηνική, όπως μου τονίζει ξανά και ξανά, διαμαρτυρία (περίπου 50 άτομα όλα κι όλα, όπως μας λέει): «Το κορίτσι το είχαν ρίξει, το έσερναν χάμω και το χτυπούσαν 6-7 Ισραηλινοί στρατιώτες» μου εξηγεί. «Έτρεξα να τη βοηθήσω. Με αναχαίτισαν και μου είπαν να φύγω. Αλλά εγώ επέμεινα».
Αμέσως την τράβηξαν και της πέρασαν χειροπέδες. Τελικά συνελήφθη και κρατήθηκε μια μέρα. Έχει μόλις αφεθεί ελεύθερη η Αφιφί, όταν επιτέλους καταφέρνουμε να μιλήσουμε. Η σύλληψή της έγινε με ψευδείς κατηγορίες, όπως μου λέει με τη γλυκιά φωνή της στα αγγλικά. Είναι σύνηθες για Παλαιστίνιο. Με ποιες κατηγορίες κρατήθηκε; «Οι κατηγορίες εναντίον μου ήταν ότι χτύπησα τους στρατιώτες και πέταξα πέτρες εναντίον τους, πράγματα αναληθή και χωρίς αποδείξεις απλά και μόνο για να συλληφθώ και να κρατηθώ» λέει.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν τους Ισραηλινούς; «Όχι. Ήταν ακόμη μια μαύρη μέρα που προσπάθησαν να διώξουνε με βία κόσμο από το σπίτι του για να φέρουν Ισραηλινούς να ζήσουν σε αυτά. Ο κόσμος βγήκε και διαμαρτυρήθηκε στη γειτονιά. Ήμουν εκεί και είδα ξαφνικά ένα κορίτσι να το κυλάνε και να το χτυπάνε. Κι έτρεξα αυθόρμητα να βοηθήσω».
Δεν φοβήθηκε; «Δεν φοβήθηκα καθόλου. Με χτύπησαν. Μου φώναξαν να φύγω. Δεν τους άκουσα. Προσπαθούσα απλά να απελευθερώσω την κοπέλα. Θύμωσαν περισσότερο όμως και με συνέλαβαν».


«Κάναμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, τραγουδώντας»
Το αφήγημα των Ισραηλινών είναι ότι οι συγκεντρωμένοι Παλαιστίνιοι τους προκάλεσαν και τους επιτέθηκαν με πέτρες. «Είναι ψέματα» επιμένει η Μαριάμ. «Κάναμε μια ειρηνική διαμαρτυρία, τραγουδώντας. Το μόνο πράγμα που κάναμε είναι να τραγουδάμε. Σας λέω αλήθεια. Ήμασταν 50 άτομα, αλλά διαλυθήκαμε γιατί μας έριχναν λαστιχένιες σφαίρες. Κάποιοι έχασαν το μάτι τους. Έχει ξανασυμβεί να χάνουν άνθρωποι τα μάτια τους από ισραηλινούς στρατιώτες».
Συνολικά 580 άνθρωποι έχουν χάσει στη συγκεκριμένη γειτονιά των Ιεροσολύμων τα σπίτια τους, μου λέει η Μαριάμ, που δέχτηκε να μου μιλήσει όταν της ανέφερα το μέσο που εργάζομαι, γιατί θέλει «ο κόσμος, η διεθνής κοινότητα να μάθει τι συμβαίνει. Πρέπει να ακούσει την αληθινή ιστορία για όσα αποτρόπαια γίνονται στην Ιερουσαλήμ και σε άλλα μέρη της Παλαιστίνης».

«Θέλουν να κάνουν την Ιερουσαλήμ 100% εβραϊκή»
Είναι οι τελευταίες αναλαμπές των πολιτικών εθνοκάθαρσης του φανατικού ακροδεξιού Νετανιάχου; Υπάρχει ελπίδα να γυρίσει σελίδα το Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση; «Δεν νομίζω ότι και ο νέος πρωθυπουργός θα αλλάξει κάτι. Ήδη οι φανατικοί δημιουργούν εντάσεις και επεισόδια που προκαλούν αντιδράσεις που μετά εκμεταλλεύονται».
Τι της δίνει κουράγιο; «Η πίστη ότι είμαι στη σωστή μεριά, στη μεριά του Δίκαιου. Κανείς άνθρωπος, ζωντανός άνθρωπος δεν μπορεί να μην αντιδρά στη συνεχιζόμενη αδικία σε βάρος ανθρώπων που πετάνε έξω από τα σπίτια τους. Έχουνε γίνει χιλιάδες εκτοπίσεις Παλαιστινίων διαχρονικά. Τώρα τελευταία απειλούνται με έξωση 900 άτομα. Θέλουν να κάνουν την Ιερουσαλήμ 100% εβραϊκή».
Λίγη ώρα μετά τη συνομιλία μας στη Λωρίδα της Γάζας ξεκινούσαν οι απανωτές ολονύχτιες εκτοξεύσεις ρουκετών από την πλευρά των Παλαιστινίων, για να ακολουθήσουν τα πολύνεκρα αντίποινα από τον ισραηλινό στρατό. Ως πότε;