Ο Υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του από τη Νορβηγία, αναφέρθηκε στις συνομιλίες που γίνονται με την Αλβανία, κάνοντας λόγο για «οριοθέτηση συνόρων». Υπονόησε, δηλαδή, αλλαγή τους.
Oμως, λίγες ώρες νωρίτερα, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχουν συζητήσεις για νέα χάραξη συνόρων, «Δεν ισχύουν αυτά που έχουν ακουστεί» είπε χαρακτηριστικά, και μίλησε απλά για πρόγραμμα συντήρησης των πυραμίδων που χαράσσουν τα σύνορα με την Αλβανία.
Ετσι, δημιουργείται μείζον θέμα δημιουργείται για τις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Αλβανία και το ποιος εκ των κ. Κοτζιά και Τσίπρα (δεν) λέει την αλήθεια!
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοτζιάς είχε υποστηρίξει μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών ότι, μέχρι να πάει διακοπές, θα έχει διευθετηθεί και το θέμα με την Αλβανία. Αυτό δεν έγινε, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου έκρινε ότι το κλίμα ήταν βαρύ και οι αντιδράσεις έντονες με το ξεπούλημα της «Μακεδονίας» για να ανοίξει ακόμη ένα εθνικό θέμα, που θα μπορούσε να αποβεί σε βάρος των συμφερόντων της χώρας.
Τι ακριβώς συμβαίνει, λοιπόν; Τι συζητά η κυβέρνηση με την Αλβανία;
Οπως είπε χθες ο κ. Κοτζιάς, «μια δέσμη 10 θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η οριοθέτηση των συνόρων και των θαλάσσιων ζωνών».
Κατά τον κ. Τσίπρα, συζητιούνται μόνο οι θαλάσσιες ζώνες, τα σχολικά εγχειρίδια, τα κοιμητήρια, τα δικαιώματα της μειονότητας και επ’ ουδενί υπάρχει ζήτημα νέας χάραξης των συνόρων.
Ομως είναι φανερό πως βρίσκεται στα “σκαριά” συμφωνία-πακέτο περιλαμβάνει:
Την άρση του εμπολέμου, την κατάργηση της προξενικής διατίμησης των εγγράφων του Ελληνικού Δημοσίου, την αναγνώριση των αλβανικών διπλωμάτων οδήγησης, το ζήτημα της μεσεγγύησης περιουσιών, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών (ΑΟΖ), την απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών από τα αλβανικά σχολικά βιβλία, τον εντοπισμό και την εκταφή – αναταφή των οστών Ελλήνων πεσόντων στον Πόλεμο του 1940 και άλλα. Εδώ ο Ν.Κοτζιάς πρόσθεσε και την «οριοθέτηση συνόρων».
Ο υπουργός Εξωτερικών μίλησε χθες στη «δεξαμενή σκέψης» της Νορβηγίας, το Νορβηγικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ενώπιον πολιτικών, ακαδημαϊκών και διπλωματών, υπογράμμισε τη σταθερότητα στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σκιαγράφησε το πλαίσιο της ασκούμενης εξωτερικής πολιτικής -μιας εξωτερικής πολιτικής «πολυδιάστατης», όπως είπε- και υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, λέγοντας ότι «δεν είναι ούτε το αποτέλεσμα των περιστάσεων ούτε το αποτέλεσμα “εξωτερικών πιέσεων”, όπως συχνά υποστήριζαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αντίθετα, ήταν δική μας επιλογή να υιοθετήσουμε μια ενεργητική προσέγγιση». Τη χαρακτήρισε δε «επιτομή ενός δομημένου και δίκαιου συμβιβασμού στην περιοχή».
Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τη Νορβηγίδα ομόλογό του Ινε Ερικσεν Σοράιντε και σήμερα θα συναντηθεί με την ειδική απεσταλμένη του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λούτε.