Πώς το Ισλαμικό Κράτος κατακτά τις εχθρικές πόλεις: Η στρατηγική επιθέσεων αυτοκτονίας των τζιχαντιστών
Με το Ισλαμικό Κράτος να έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας,
καθώς έχει θέσει υπό τον έλεγχό του σχεδόν το 50% της Συρίας, σημειώνοντας παράλληλα νίκες στο Ιράκ, στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν οι τακτικές που κρύβονται πίσω από τις επιτυχίες των τζιχαντιστών στο πεδίο της μάχης.
Σημαντικό κομμάτι τους, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας υπηρεσιών πληροφοριών στρατηγικής ασφαλείας The Soufan Group, είναι η συστηματική χρήση επιθέσεων αυτοκτονίας – ειδικά εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση, η οργάνωση έχει ανάγει τις επιθέσεις αυτοκτονίας σε πραγματική επιστήμη, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως – ειδικά επιθέσεις με αυτοκίνητα- στο «άνοιγμα» μεγάλων μαχών, αλλά και για την πρόκληση αναταραχής και αποσυντονισμού εν όψει επικείμενων ιρακινών αντεπιθέσεων, όπως αυτές γύρω στο Ραμάντι. Παράλληλα, δεν έχει παύσει η χρήση τους εναντίον πολιτικών στόχων, όπως πρόσφατα σε ξενοδοχεία στη Βαγδάτη.
Όπως σημειώνεται, υπάρχει σημαντικός λόγος που τα αεροπορικά πλήγματα του αεροπορικού συνασπισμού του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ στοχοθετούν βαρέα οχήματα, καθώς το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί μπουλντόζες και άλλων ειδών οχήματα για να καθαρίζει τον δρόμο ενόψει επιθέσεων αυτοκτονίας με αυτοκίνητα. «Όσο η οργάνωση μπορεί να κατασκευάζει και να διανέμει βόμβες αυτοκινήτων στην ποσότητα και την ποιότητα των τελευταίων ετών, θα διατηρεί την δυνατότητα εκτόξευσης μεγάλων επιθέσεων σε οχυρωμένες περιοχές και αστικά κέντρα.
«Υπάρχουν λίγες άμυνες εναντίον ενός αυτοκινήτου-βόμβας πολλών τόννων, δεν υπάρχει καμία εναντίον πολλών. Μεταξύ ευκόλως αντιληπτών προβληματισμών σχετικά με το αξιόμαχο των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, υπάρχει επίσης η πικρή αλήθεια ότι το Ισλαμικό Κράτος μπορεί να ξεπερνά προηγουμένως θεωρούμενες ισχυρές στατικές άμυνες μέσω υπολογισμένης και συγκεντρωτικής χρήσης βομβιστών αυτοκτονίας. Το Ισλαμικό Κράτος δεν έχει έλλειψη τέτοιων εκρηκτικών ή εθελοντών για τέτοιες επιθέσεις...είναι οι βομβιστικές επιθέσεις με αυτοκίνητα που το έχουν βοηθήσει να καταλάβει πόλεις και οχυρωμένες περιοχές».
Σε πολλές περιοχές, σημειώνεται, οι τζιχαντιστές είτε ελέγχουν την ύπαιθρο, είτε μπορούν να επιχειρούν και να κινούνται σχετικά ανενόχλητοι. Εκεί δημιουργούνται πρακτικά «εργοστάσια» κατασκευής πολύ ισχυρών και μεγάλων αυτοκινήτων-βομβών (SVBIED- suicide vehicle borne improvised explosive device). Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί τα αυτοκίνητα-βόμβες με τρόπο άνευ προηγουμένου, καθώς οι επιθέσεις, ακόμα και όταν δεν χαρακτηρίζονται από μεγάλους αριθμούς, έχουν εξαιρετικό συντονισμό.
Στο Ραμάντι, η οργάνωση χρησιμοποίησε μέχρι και 30 αυτοκίνητα-βόμβες εναντίον των οχυρωμένων θέσεων των ιρακινών δυνάμεων. Για αυτές τον δρόμο άνοιξαν μπουλντόζες, οι οποίες πραγματοποίησαν άρση εμποδίων στην περίμετρο (χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η καταστροφή βαρέος οικοδομικού εξοπλισμού συνεπάγεται την πρόληψη πολλών τέτοιων επιθέσεων.
Όπως σημειώνεται, τη στιγμή που αυτές οι επιθέσεις σπάνε το ηθικό των Ιρακινών, είναι ιδιαίτερα εμψυχωτικές για τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, πολλοί εκ των οποίων επιζητούν μια ευκαιρία να πεθάνουν έτσι: ένα ποσοστό τους εισήλθε στην οργάνωση με τον σκοπό να πεθάνει σε αποστολές αυτοκτονίας, και η προσφορά εθελοντών ξεπερνά κατά πολύ τη ζήτηση. «Μαζικές επιθέσεις αυτοκτονίας, όπως στο Ραμάντι, ενισχύουν το ηθικό, καθώς οι εθελοντές ανεβαίνουν πιο ψηλά στη λίστα αναμονής» αναφέρεται σχετικά.
Οι εθελοντές είναι κυρίως ξένοι μαχητές, με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία και τη βόρεια Αφρική. Ωστόσο, αυτό έχει προκαλέσει τριβές στο εσωτερικό της οργάνωσης, καθώς κάποιοι εκτοξεύουν κατηγορίες για ευνοϊκή μεταχείριση κάποιων μεταξύ αυτών που επιλέγονται για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας. «Οι ξένοι μαχητές είναι εκ των πραγμάτων μια μάλλον άτακτη συνομοταξία, και το να περιμένουν σε θέσεις άμυνας δεν ήταν αυτό το οποίο οραματίζονταν όταν εντάχτηκαν στις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρεται στην ανάλυση. Οπότε, η οργάνωση κερδίζει από στρατιωτικής άποψης, χάρη στην υψηλή καταστρεπτικότητα των επιθέσεων αυτοκτονίας, αλλά και οργανωτικά, καθώς το προσωπικό του χρησιμοποιείται αποτελεσματικά.
huffingtonpost.gr