Πολύ «ντόρος» έγινε μετά από την άρνηση του Ρώσου προκαθήμενου Πατριάρχη Κύριλλου να συναντηθεί με τον Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο, την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας το 2016, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Η άρνηση του Ρώσου Πατριάρχη αποτέλεσε λεκτικό πεδίο, ανάμεσα σε δύο προκαθήμενους της ρωσικής και της καθολικής εκκλησίας, με εκατέρωθεν δηλώσεις. Πάντως η προσπάθεια του Πάπα να «προσεγγίσει» την Ρωσία αποτελεί μία νέα κίνηση στην σκακιέρα των δύο εκκλησιών.
«Η συζήτηση για το ενδεχόμενο συνάντησης μεταξύ του Πατριάρχη Κυρίλλου και του Πάπα, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν «έγινε» επίσημα ποτέ, αλλά ούτε αναφέρθηκε και η ακριβή ημερομηνία εφαρμογής της, ώστε να μιλήσουμε για «αποτυχία», μιας πιθανής συνάντησης του Προκαθήμενου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Πάπα, σχετικά με το ζήτημα που ανέκυψε, δήλωσε ο γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών διαχριστιανικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Στεφάν.
Νωρίτερα, ο Αρχιεπίσκοπος της Κρακοβίας, Καρδινάλιος Stanislaw Dziwisz. δήλωσε ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας αρνήθηκε επίσημη πρόσκληση συνάντησης με τον Πάπα στην Κρακοβία το 2016, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεολαίας.
Ο καθολικός ιερέας εξέφρασε τη λύπη του για την ακατανόητη απόφαση του Ρώσου Πατριάρχη, ο οποίος «δεν επιθυμεί να επωφεληθεί από μια σημαντική ευκαιρία για οικουμενικό διάλογο». Νομίζουμε ότι ορθώς πράττει ο Ρώσος προκαθήμενος και δεν συζητάει με Καθολικούς, όπως πράττουν «άλλοι» ιεράρχες.
«Η συζήτηση για την πιθανότητα επίτευξης συνάντησης του Ρώσου Πατριάρχη με τον Πάπα, στην ημερήσια διάταξη δεν υπήρξε στην ουσία ποτέ, αλλά και δεν αναφέρθηκε η ακριβή ημερομηνία εφαρμογής της, εν όψει της ανάγκης για μια προκαταρκτική μελέτη μερικών από των πιο περίπλοκων ζητημάτων που ταλανίζουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο εκκλησιών»,είπε ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Γραμματέας του τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των λαών της Ρωσίας και της Πολωνίας, καθώς και ο διαχριστιανικός διάλογος.
Παράλληλα, ο Ρώσος Μητροπολίτης πρόσθεσε την αντίδραση του ρωσικού Πατριαρχείου στην πολιτικοποιημένη Διάσκεψη Πολωνών Επισκόπων, σε σχέση με ορισμένες πρόσφατες εξελίξεις, στην Ουκρανία .
Σύμφωνα με ανάλυση από την ιστοσελίδα pentapostagma.gr, οι σχέσεις μεταξύ του Βατικανού και του ρωσικού Πατριαρχείου είναι τυπικές. Μία συνάντηση των δύο προκαθήμενων σε μια νεοεποχίτικη εκδήλωση μόνο κακό θα προκαλούσε στην Μόσχα. Από την άλλη πλευρά η στάση του Βατικανού με την Ουνία στην ανατολική Ουκρανία είναι γνωστή. Η Ουκρανία είναι μία χώρα στην οποία στην κυριολεξία η δύση προσπαθεί να την αποσπάσει από την ρωσική επιρροή, με όλους τους τρόπους. Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των αντιλήψεων των δύο εκκλησιών, κάτι που φάνηκε και στην συγκεκριμένη περίπτωση.
πηγή: pentapostagma.gr
πηγή: pentapostagma.gr