Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

Σ.Λαβρόφ: «Οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη - Παραβιάζουν τις συνθήκες»


Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε πριν από λίγο οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα πυρηνικά όπλα από την Ευρώπη και ότι η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να αποκτήσει ή να διατηρήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά πως είναι απαράδεκτο σε αντίθεση με ότι προβλέπουν οι συνθήκες οι Αμερικανοί να διατηρούν πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη.

Πρόσθεσε επίσης ότι το καθεστώς Ζελένσκι αποτελεί απειλή για την Ρωσία δείχνοντας έτσι ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις αν δεν παραιτηθεί από την εξουσία.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος στη διάρκεια ομιλίας του, μέσω βιντεοκλήσης, στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό στη Γενεύη «Η Ρωσία δεν μπορεί παρά να αντιδράσει στον πραγματικό κίνδυνο απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Ουκρανία και λαμβάνει όλα τα μέτρα για να το αποτρέψει» είπε αρχικά ο Λαβρόφ και στη συνέχεια πρόσθεσε:

«Είναι απαράδεκτο για τη Ρωσία να υπάρχουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην Ευρώπη. Είναι ώρα να τα πάρει πίσω. Είναι απαράδεκτο για εμάς να υπάρχουν – αντίθετα από ό,τι προβλέπουν οι συνθήκες – αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες».

«Είναι ώρα να αποσυναρμολογηθούν οι αντίστοιχες υποδομές στην Ευρώπη» πρόσθεσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Επανερχόμενος στο θέμα της Ουκρανίας ο Λαβρόφ είπε ότι οι κίνδυνοι από την παρουσία του καθεστώτος Ζελένσκι έχουν αυξηθεί σημαντικά για τις γειτονικές σε αυτήν χώρες.

Παράλληλα είπε ότι η κατάσταση στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα της συνέργειας της Δύσης με το εγκληματικό (ναζιστικό) καθεστώς που εγκαταστάθηκε στο Κίεβο μετά το 2014.

https://www.defencenet.gr/asfaleia/diethnis-asfaleia/916651_slabrof-oi-ipa-na-aposyroyn-ta-pyrinika-opla-apo-tin-eyropi